Doskonałe na odporność, trawienie i cholesterol. "Mini pomarańcze" to skarbnica zdrowia
Wyglądają jak miniaturki pomarańczy, smakują słodko-kwaśno. Bogactwo witamin i błonnika to dopiero początek długiej listy ich zalet. Dlaczego warto sięgać po te mało znane owoce? W jaki sposób je spożywać?
Miniaturowe złote pomarańcze to skarbnica zdrowia
Kumkwat zwany „złotą pomarańczą” ma niewielkie gabaryty, ale wielkie zalety. Jest to mało popularny w Polsce owoc. Zupełnie niesłusznie, bo stanowi skarbnicę zdrowia.
Kumkwaty są bogate w witaminę C. Jest ona istotna dla układu odpornościowego, a także korzystnie wpływa na stan skóry. Z kolei zawarty w kumkwatach błonnik sprzyja prawidłowemu trawieniu.
Kumkwaty wywodzą się z Chin, ale są uprawiane również w Ameryce Południowej, Ameryce Północnej, basenie Morza Śródziemnego. Kumkwaty, w przeciwieństwie do pomarańczy, mają skórkę, którą warto zjeść – jest słodka i mięsista.
Wnętrze podzielone jest na soczyste cząstki, które mogą zawierać pestki. Miąższ, w przeciwieństwie do skórki, nie jest słodki, lecz kwaśny, a nawet cierpki. Za to pestki są gorzkie.
Kumkwaty współcześnie można znaleźć w niektórych polskich sklepach, szczególnie w chłodniejszym półroczu, choć bywają dostępne aż do czerwca.
Kumkwat - właściwości i zalety
Kumkwaty są bardzo soczyste. W 80 proc. składają się z wody. Jeśli chodzi o błonnik, który znajdziemy w kumkwacie, to jego ilość jest większa niż w innych owocach. 100 g kumkwatu to 6,5 g błonnika.
W owocach kumkwatu znajdziemy głównie witaminę C, ale też kilka innych, ważnych dla organizmu witamin: witaminę A, witaminę E, witaminy z grupy B. Kumkwat to też źródło minerałów, takich jak magnez, potas i wapń. Ponadto kumkwat dostarcza przeciwutleniaczy, o których wiadomo, że spowalniają procesy starzenia.
CZYTAJ TEŻ: Jest w niej 30 razy więcej witaminy C niż w cytrynie. Zbija cukier, sprzyja odchudzaniu
Kumkwat ma niski indeks glikemiczny, wynoszący 35. Kaloryczność kumkwatu wynosi 70 kcal na 100 g owoców.
Co się stanie, gdy będziesz często jeść kumkwaty?
Jak kumkwat oddziałuje na organizm? Uważa się, że zawarte w nim antyoksydanty mogą nie tylko spowalniać procesy starzenia, ale również zmniejszać ryzyko zachorowania na dolegliwości sercowo-naczyniowe, na niektóre nowotwory, czy na cukrzycę typu 2.
Co istotne, więcej przeciwutleniaczy jest w skórce. Witamina C zawarta w kumkwacie to nie tylko źródło odporności, ale i przepis na młody wygląd i promienną cerę.
Błonnik to kolejny czynnik, który działa regulująco na poziom cukru we krwi. Dzięki jego obecności, uregulowaniu ulega również poziom cholesterolu.
Dieta bogata w błonnik sprzyja zachowaniu prawidłowej masy ciała i zmniejsza ryzyko zachorowania na niektóre nowotwory układu pokarmowego. Kumkwat może też zmniejszać łaknienie.
Badania – na razie prowadzone na zwierzętach – sugerują, że kumkwat może poprawiać poziom „dobrego” cholesterolu i obniżać ten „zły”. Sądzi się, że spożywanie kumkwatu lub ekstraktu z niego, to przepis na spowolnienie procesów starzenia się mózgu.
Jak jeść owoce kumkwatu?
Kumkwaty, jak już było wspomniane, warto jeść ze skórką, która jest bogatsza w składniki odżywcze. Poza tym skórka jest też znacznie słodsza.
Kumkwaty można jeść samodzielnie, ale doskonale poprawiają smak potraw, pasują do sosów, mięs, sałatek. Świetnie smakują również ciasta i desery z dodatkiem owoców kumkwatu. Można też robić dżemy, konfitury, marmolady i syropy z kumkwatu.