Ewa Chodakowska i Anna Lewandowska są uważane za symbole zdrowego stylu życia i motywacji do aktywności fizycznej. Pro-Test wskazuje, że produkty sygnowane takimi nazwiskami powinny spełniać najwyższe standardy czystości. Wyniki badań pokazują jednak, że zaufanie konsumentów może być nadwyrężone. Fundacja apeluje o bardziej surowe kontrole i transparentne informacje na etykietach.
Test produktów Ewy Chodakowskiej i Anny Lewandowskiej – badanie Fundacji Pro-Test
Fundacja Pro-Test zakupiła dziewięć produktów z linii BeRaw! Ewy Chodakowskiej, Purella Superfoods oraz Foods by Ann Anny Lewandowskiej. Próbki trafiły do Zakładu Badania Bezpieczeństwa Żywności Instytutu Ogrodnictwa – Państwowego Instytutu Badawczego w Skierniewicach, gdzie przebadano je pod kątem obecności 516 pestycydów. Spośród dziewięciu produktów tylko jeden nie zawierał żadnych pozostałości substancji chemicznych. W pozostałych wykryto od jednej do jedenastu różnych substancji.
BeRaw Kids Guma Balonowa – rekord 11 pestycydów w batonie dla dzieci
Najwięcej pestycydów wykryto w produkcie BeRaw! Kids Batonik Guma Balonowa Ewy Chodakowskiej. Laboratorium odnotowało aż jedenaście różnych związków, w tym acetamipryd (0,089 mg/kg). Dla porównania, w żywności dla niemowląt i małych dzieci prawo UE dopuszcza maksymalnie 0,01 mg/kg każdego pestycydu. Choć ta norma nie dotyczy badanego batonika, produkt jest reklamowany jako przeznaczony dla dzieci. Zdaniem Pro-Test producenci powinni zachować najwyższą staranność, bo dzieci są szczególnie narażone na działanie związków toksycznych. Acetamipryd to neonikotynoid o działaniu neurotoksycznym, mogący zakłócać rozwój układu nerwowego.
Foods by Ann – 7 pestycydów w Energy Simple Bar i malation w ciasteczkach
W batonie Energy Simple Bar Truskawkowy marki Foods by Ann wykryto siedem różnych pestycydów. Na stronie producenta produkt określany jest jako „słodka chwila bez wyrzutów sumienia”, jednak wyniki laboratorium pokazują co innego. W ciasteczkach owsianych tej samej marki stwierdzono malation – pestycyd z grupy związków fosforoorganicznych, zakazany w Polsce z uwagi na szkodliwość dla środowiska. Jego obecność wskazuje, że surowce mogły pochodzić z importu. W tych samych ciasteczkach znaleziono również kaptan, fungicyd stosowany w uprawach owoców.
Pestycydy w musli i owsiankach – kolejne produkty pod lupą
Pozostałości pestycydów stwierdzono również w musli i owsiankach obu marek. Owsianka Truskawka & Aronia Foods by Ann zawierała cztery substancje chemiczne, liofilizowane truskawki – trzy, a Super Musli Energia Morwa, Maca, Chia (Purella Superfoods) – dwie. Ciasteczka owsiane z orzechami nerkowca i żurawiną oraz batony BeRaw! Crispy Fruit i BeRaw! Energy również zawierały pozostałości środków ochrony roślin. Jedynie musli proteinowe Purella Superfoods (kakao, orzeszki arachidowe, czekolada) nie zawierało żadnych pestycydów.
Normy UE dla pestycydów a żywność złożona – lukę wykorzystuje rynek
Prawo unijne określa limity pozostałości pestycydów dla surowców jednorodnych, np. jabłek czy pszenicy. Produkty złożone, takie jak batony czy musli, nie mają jednoznacznie ustalonych norm. To oznacza, że producent nie musi badać gotowego produktu, jeśli poszczególne składniki spełniają wymagania. Fundacja Pro-Test zwraca uwagę, że taka luka prawna pozwala na obecność koktajlu substancji chemicznych w produktach sprzedawanych jako „zdrowe”.