WHO zaleca mniej cukru, ale wciąż jemy go (i pijemy) za dużo
WHO zaleca: cukier powinien stanowić nie więcej niż 10 proc. ogółu kalorii, których potrzebujemy każdej doby. I tak samo WHO ostrzega: nagminnie przedawkowujemy cukier. Nawet, kiedy wcale tego nie chcemy. WHO, co istotne, w swoich zaleceniach nie bierze pod uwagę naturalnych cukrów, jak fruktoza czy laktoza.
10 proc. ogółu kalorii, których potrzebujemy każdej doby, może pochodzić z cukru. Innymi słowy – jeśli dobowe zapotrzebowanie organizmu wynosi 2000 kcal, to tylko 200 kcal każdego dnia powinno pochodzić z cukru.
Sądzicie, że 200 kcal to wcale nie tak mało? I tu jesteście w błędzie, bo to zaledwie 12 łyżeczek cukru, którego jedną z (wielu) wad jest wysoka kaloryczność.
Statystyczny Polak je 40 kg cukru rocznie
Współczesne dane mówią o 40 kg, jakie każdego roku je statystyczny Polak. Te same dane mówią o wzroście, jeśli chodzi o spożycie cukru. Kilka lat temu ten wynik oscylował ok. 30 kg rocznie. Też dużo, ale jednak o 1/4 mniej.
A to znacząca różnica – szczególnie dla zdrowia, o czym pisaliśmy w artykule Wyniszcza cerę i układ krążenia, szkodzi trzustce. Polak spożywa 40 kg tej "trucizny".
Cukier, który spożywamy nieświadomie
Paradoks polega na tym, że wcale nie jemy aż tak dużo więcej cukru. My go... wypijamy. W napojach gazowanych, w napojach niegazowanych, w popularnych energetykach, w słodzonej herbacie, w pitnych dosładzanych jogurtach i napojach mlecznych.
Oczywiście jedzenie słodyczy też nie jest bez znaczenia, jeśli chodzi o sumę cukru, zjadanego przez przeciętnego Polaka.
Badania sugerują, że redukcja spożycia cukru do 5 proc. w porównaniu z innymi źródłami kalorii to prosta droga do zmniejszenia ryzyka chorób metabolicznych.
Za to przekroczenie dobowej zalecanej porcji cukru przekłada się na zwiększenie o 1/4 ryzyka śmierci z powodu chorób serca i układu krążenia.
A dużo do tego nie trzeba – dwie porcje słodzonych cukrem napojów dziennie, to większe ryzyko wspomnianych chorób układu krążenia aż o ponad 1/3, w porównaniu z sytuacją, gdy dziennie sięga się po tylko jedną porcję takiego napoju.
Skutki nadmiernego spożycia cukru: otyłość, choroby serca i przedwczesny zgon
Choroby serca i układu krążenia to nie koniec listy, jeśli chodzi o problemy powodowane nadmiernym spożyciem cukru.
Na liście są również takie problemy ze zdrowiem, jak cukrzyca typu 2, zwiększone ryzyko rozwoju niektórych nowotworów, zwiększone ryzyko zachorowania na otyłość, a to wszystko przekłada się na zwiększone ryzyko przedwczesnego zgonu.