Bogato unerwione jelita określa się potocznie „drugim mózgiem”. Naukowo udowodniono, że na całej powierzchni przewodu pokarmowego rozpościera się gęsta sieć składająca się ze 100 mln komórek nerwowych, które nawiązują komunikację z centralnym układem nerwowym. Działa to na tej zasadzie, że sygnały z mikroflory jelitowej przekazywane są do mózgu i na odwrót. Zachwianie tej osi jelita-mózg może wywołać nieprzyjemne dolegliwości (np. ból brzucha, wzdęcia, biegunkę) oraz prowadzić do rozwoju chorób metabolicznych, neurodegeneracyjnych czy zaburzeń psychicznych.
Co jeść, by mieć zdrowe jelita?
Aby zadbać o ten złożony „ekosystem”, powinniśmy zwracać szczególną uwagę na to, co ląduje na naszym talerzu. Jakie zatem produkty włączyć do codziennego menu, by zadbać o zdrową kondycję jelit? Założycielka witryny badawczej MicrobialFoods, Bronwen Percival, powiedziała, że można sięgać po ser wytwarzany z niepasteryzowanego mleka, ale pod jednym warunkiem.
- Ser ten zawiera dużo soli i tłuszczu, dlatego nie powinniśmy jeść go bez umiaru. Jest on jednak bogatym źródłem pożytecznych bakterii, bogatszym nawet niż popularne kiszonki. Wyróżnia się też wyjątkową różnorodnością w porównaniu do kimchi, gdzie zauważa się ekstremalną dominację bakterii kwasu mlekowego - wyjaśniła ekspertka.
W menu na zdrowie jelita nie powinno też zabraknąć oliwek, które stanowią źródło cennych jednonienasyconych kwasów tłuszczowych oraz polifenoli wspomagających odpowiedni rozwój bakterii jelitowych. - Dotyczy to wszystkich oliwek zarówno tych z puszki, jak i ze słoika - podkreśliła Federica Amati, dietetyczka i autorka książek kulinarnych.
4 produkty, które wspierają pracę jelit
Kolejnymi przyjaznymi produktami dla jelit są gorzka czekolada oraz ocet jabłkowy. Jak tłumaczył Nick Jefferson zajmujący się produkcją octu rzemieślniczego, „w trakcie fermentacji bakterie celulozowe i bakterie kwasu octowego zamieniają alkohol w przyjazny dla jelit kwas octowy”. - Właśnie ta mieszanka bakterii i drożdży wspomaga pracę jelit, a nawet łagodzi dolegliwości trawienne - dodał przedsiębiorca.
Jelita lubią także rośliny strączkowe (np. ciecierzycę, fasolę, soczewicę, soję), które obfitują w spore ilości błonnika pokarmowego. Pełni on wiele zadań, m.in. zapobiega zaparciom, usprawnia proces trawienia i reguluje pracę jelit oraz zapewnia uczucie sytości na dłużej. Do tego odżywia mikrobiotę jelitową.
Zdaniem dietetyka Tima Spectora można też śmiało spożywać chleb na naturalnym zakwasie. - Wybierajmy chleb na zakwasie, który fermentuje powoli, najlepiej przez całą noc, i jest wytwarzany z pełnych ziaren - zaznaczył. Należy uważać, aby nie kupować pieczywa wypiekanego na bazie imitacji zakwasu lub innych środków spulchniających. Jak wskazał ekspert, „wiele z nich zawiera emulgatory, które, jak udowodniono, są szkodliwe dla błony śluzowej jelit”.
Polecany artykuł: