Kopytka - z serem i nie tylko. Kalorie, wartości odżywcze

2018-10-10 14:42

Kopytka to grube kluski w kształcie rombu, które przygotowuje się z gotowanych ziemniaków, mąki i jaj. W Polsce największą popularnością cieszą się kopytka z serem. Niektórzy lubią kopytka ze szpinakiem. Ile kalorii mają kopytka? Czy mają jakiekolwiek wartości odżywcze?

Kopytka - z serem i nie tylko. Kalorie, wartości odżywcze
Autor: Getty Images Kopytka - z serem i nie tylko. Kalorie, wartości odżywcze

Spis treści

  1. Kopytka - z serem i nie tylko
  2. Kopytka - czy są zdrowe?
  3. Kopytka - kalorie, wartości odżywcze (w 100 g)
  4. Kopytka - zastosowanie w kuchni
  5. Kopytka leniwe (z ziemniakami i serem) - ile mają kalorii?
  6. Kopytka - bezglutenowe i bezmleczne
  7. Kopytka leniwe (z sera) - kalorie, wartości odżywcze

Kopytka to danie mączne przygotowywane z ugotowanych ziemniaków, mąki pszennej i/lub ziemniaczanej, jaj oraz soli. Gotowe ciasto dzieli się na mniejsze kawałki, formuje z niego cienkie wałki, które następnie się spłaszcza i kroi po skosie, uzyskując kluskie w kształcie rombów.

Kopytka - z serem i nie tylko

Istnieją dwa rodzaje kopytek w zależności od składników, z jakich się je przygotowuje:

  • kopytka ziemniaczane - przygotowane z ugotowanych ziemniaków, mąki pszennej lub ziemniaczanej lub ich obu, jaj i soli. Alternatywą dla ziemniaków mogą być bataty.
  • kopytka leniwe (inaczej pierogi leniwe) - przygotowuje się je podobnie jak kopytka ziemniaczane, dodatkowo do masy dodaje się ser twarogowy. Kopytka leniwe można też przygotować bez ziemniaków: z sera twarogowego, jaj, mąki i opcjonalnie cukru.

Kopytka ziemniaczane można też wzbogacić warzywami, nadając im charakterystyczną barwę, np. szpinakiem, pieczoną dynią, burakiem oraz marchewką. Można także dodać bazylię.

Kopytka - czy są zdrowe?

Kopytka to głównie źródło węglowodanów, dlatego kopytka ziemniaczane są świetnym uzupełnieniem dań głównych (pełnią rolę dodatku skrobiowego).

Kopytka w małym stopniu pokrywają zapotrzebowanie na składniki mineralne i witaminy. W kopytkach ziemniaczanych w największej ilości występują fosfor, potas, miedź. W kopytkach ziemniaczanych mozna też znaleźć witaminę B6 i witaminę C.

Kopytka leniwe z serem twarogowym są źródłem wapnia, fosforu, witaminy B2, witaminy E oraz witaminy A.

Kopytka ziemniaczane cechują się najmniejszą zawartością tłuszczu niż kopytka leniwe z serem.

Najbardziej kaloryczne są kopytka leniwe z serem twarogowym. Jednak to kaloryczność samej potrawy, którą najczęściej spożywa się z często kalorycznymi dodatkami.

Najmniej kaloryczne będą kopytka z dodatkiem sosów na bazie warzyw i kopytka leniwe z dodatkiem owoców lub musów owocowych.

Warto unikać kopytek z dodatkiem cukru, śmietany czy podsmażanej na maśle bułki tartej - te produkty podniosą wartość kaloryczną dania.

Warto wiedzieć

Kopytka - kalorie, wartości odżywcze (w 100 g)

Wartość kaloryczna - 147 kcal

Białko - 4,2 gTłuszcz - 0,7 gKwasy tłuszczowe nasycone - 0,2 gKwasy tłuszczowe jednonienasycone - 0,21 gKwasy tłuszczowe wielonienasycone - 0,24 gCholesterol - 14,0 gWęglowodany - 32,1 gBłonnik - 1,6 g

Minerały (% dziennego zalecanego spożycia dla osoby dorosłej)

Wapń - 10,0 mg (1%)Sód - 11 mg (0,7%)Fosfor - 64,0 mg (9%)Potas - 342,0 mg (10%)Magnez - 19,0 mg (5%)Żelazo - 0,7 mg (7%)Cynk - 0,44 mg (4%)

Witaminy

Miedź - 0,09 mg (10%)Witamina B1 - 0,075 mg (6%)Witamina B2 - 0,055 mg (4%)Witamin B6 - 0,2 mg (15%)Niacyna - 1,11 mg (7%)Foliany - 16,4 µg (4%)Witamina B12 - 0,06 µg (3%)Witamina C - 8,8 mg (10%)Witamina E - 0,14 mg (1%)Witamina A - 10,0 µg (1%)Witamina D - 0,77 µg (5%)

Wartość odżywcza: baza danych IŻŻ, % dziennego zalecanego spożycia na podstawie Norm Żywienia IŻŻ, 2017

Kopytka - zastosowanie w kuchni

Kopytka ziemniaczane mogą być danie głównym lub dodatkiem skrobiowym do sosów, gulaszy, mięs duszonych w sosie.

Do kopytek pasują sosy warzywne, np. szpinakowy, jak również sosy mięsne z dodatkiem mięsa mielonego lub pokrojonego w kostkę (można wykorzystać mięso wieprzowe, wołowe, jak i drobiowe). Kopytka podaje się też okraszone podsmażoną cebulką.

Kopytka dobrze komponują się z mięsem pieczonym w sosie własnym, pieczarkowym, chrzanowym, musztardowym, oraz dodatkiem warzywnym, np. buraczkami na ciepło, gotowanymi warzywami krzyżowymi oraz surówkami.

Kopytka z serem twarogowym oraz kopytka leniwe najlepiej smakują z dodatkiem rozpuszczonego masła oraz odrobiną cukru lub w połączeniu z podsmażoną na maśle bułką tartą.

Można też je podawać z jogurtem, śmietaną, bitą śmietaną, sosami owocowymi, cukrem i cynamonem.

Warto wiedzieć

Kopytka leniwe (z ziemniakami i serem) - ile mają kalorii?

Wartość kaloryczna - 220 kcalBiałko - 12,9 gTłuszcz - 10,1 gKwasy tłuszczowe nasycone - 6,09 gKwasy tłuszczowe jednonienasycone - 3,01 gKwasy tłuszczowe wielonienasycone - 0,43 gCholesterol - 48,0 gWęglowodany - 20,0 gBłonnik - 0,7 g

Minerały (% dziennego zalecanego spożycia dla osoby dorosłej)

Wapń - 58,0 mg (6%)Sód - 39,0 mg (3%)Fosfor - 157,0 mg (22%)Magnez - 12 mg (2%)Potas - 154,0 mg (4%)Żelazo - 0,5 mg (5%)Cynk - 0,8 mg (7%)Miedź - 0,05 mg (6%)

Witaminy

Witamina B1 - 0,046 mg (4%)Witamina B2 - 0,207 mg (16%)Witamin B6 - 0,1 mg (8%)Niacyna - 0,43 mg (3%)Witamina B12 - 0,47 µg (20%)Witamina C - 1,9 mg (2%)Witamina E - 0,28 mg (3%)Foliany - 17,1 µg (4%)Witamina A - 85,0 µg (9%) Witamina D - 0,22 µg (2%)

Wartość odżywcza: baza danych IŻŻ, % dziennego zalecanego spożycia na podstawie Norm Żywienia IŻŻ, 2017

Kopytka - bezglutenowe i bezmleczne

Kopytka można także przygotować w wersji bezglutenowej, zastępując mąkę pszenną gotowaną kaszą jaglaną i mąką ryżową.

Podobnie można przygotować kopytka leniwe. w tym przypadku dodatkowo zamiast sera twarogowego dodać niewędzone tofu. W obu przypadkach do ich przygotowania nie dodaje się jajek.

Do przygotowania kopytek bezglutenowych można też wykorzystać mąkę jaglaną lub mąkę kukurydzianą.

Warto wiedzieć

Kopytka leniwe (z sera) - kalorie, wartości odżywcze

Wartość kaloryczna - 242 kcalBiałko - 14,7 gTłuszcz - 15,0 gKwasy tłuszczowe nasycone - 5,66 gKwasy tłuszczowe jednonienasycone - 4,69 gKwasy tłuszczowe wielonienasycone - 2,53 gCholesterol - 68,0 gWęglowodany - 37,5 gBłonnik - 0,3 g

Minerały (% dziennego zalecanego spożycia dla osoby dorosłej)

Wapń - 68,0 mg (7%)Sód - 62,0 mg (4%)Fosfor - 180,0 mg (26%)Potas - 100,0 mg (3%)Magnez - 9,0 mg (2%)Żelazo - 0,5 mg (5%)Cynk - 0,93 mg (8%)Miedź - 0,04 mg (4%)

Witaminy

Witamina B1 - 0,035 mg (3%)Witamina B2 - 0,261 mg (20%)Witamin B6 - 0,07 mg (5%)Niacyna - 0,19 mg (1%)Witamina B12 - 0,67 µg (%)Witamina E - 1,99 mg (20%)Foliany - 17,4 µg (4%)Witamina C - 0,0 mg (0%)Witamina A - 127,0 µg (14%) Witamina D - 0,69 µg (5%)

Wartość odżywcza: baza danych IŻŻ, % dziennego zalecanego spożycia na podstawie Norm Żywienia IŻŻ, 2017

O autorze
Marzena Masna, dietetyk SOS Dieta, catering dietetyczny, Warszawa
Absolwentka dietetyki Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Doświadczenie zawodowe zdobywała w poradniach dietetycznych, Zespole Żłobków m. st. Warszawy oraz warszawskich szpitalach dla dorosłych i dzieci. Stale pogłębia swoją wiedzę, uczestnicząc w konferencjach dotyczących prawidłowego odżywiania oraz dietoprofilaktyki i dietoterapii chorób. Obecnie dietetyk w SOS Dieta, cateringu dietetycznym, gdzie zajmuje się doradztwem żywieniowym dla klientów, tworzeniem receptur, przygotowywaniem menu oraz nadzorem nad jakością posiłków.