Kopytka - z serem i nie tylko. Kalorie, wartości odżywcze
Kopytka to grube kluski w kształcie rombu, które przygotowuje się z gotowanych ziemniaków, mąki i jaj. W Polsce największą popularnością cieszą się kopytka z serem. Niektórzy lubią kopytka ze szpinakiem. Ile kalorii mają kopytka? Czy mają jakiekolwiek wartości odżywcze?
Spis treści
- Kopytka - z serem i nie tylko
- Kopytka - czy są zdrowe?
- Kopytka - kalorie, wartości odżywcze (w 100 g)
- Kopytka - zastosowanie w kuchni
- Kopytka leniwe (z ziemniakami i serem) - ile mają kalorii?
- Kopytka - bezglutenowe i bezmleczne
- Kopytka leniwe (z sera) - kalorie, wartości odżywcze
Kopytka to danie mączne przygotowywane z ugotowanych ziemniaków, mąki pszennej i/lub ziemniaczanej, jaj oraz soli. Gotowe ciasto dzieli się na mniejsze kawałki, formuje z niego cienkie wałki, które następnie się spłaszcza i kroi po skosie, uzyskując kluskie w kształcie rombów.
Kopytka - z serem i nie tylko
Istnieją dwa rodzaje kopytek w zależności od składników, z jakich się je przygotowuje:
- kopytka ziemniaczane - przygotowane z ugotowanych ziemniaków, mąki pszennej lub ziemniaczanej lub ich obu, jaj i soli. Alternatywą dla ziemniaków mogą być bataty.
- kopytka leniwe (inaczej pierogi leniwe) - przygotowuje się je podobnie jak kopytka ziemniaczane, dodatkowo do masy dodaje się ser twarogowy. Kopytka leniwe można też przygotować bez ziemniaków: z sera twarogowego, jaj, mąki i opcjonalnie cukru.
Kopytka ziemniaczane można też wzbogacić warzywami, nadając im charakterystyczną barwę, np. szpinakiem, pieczoną dynią, burakiem oraz marchewką. Można także dodać bazylię.
Kopytka - czy są zdrowe?
Kopytka to głównie źródło węglowodanów, dlatego kopytka ziemniaczane są świetnym uzupełnieniem dań głównych (pełnią rolę dodatku skrobiowego).
Kopytka w małym stopniu pokrywają zapotrzebowanie na składniki mineralne i witaminy. W kopytkach ziemniaczanych w największej ilości występują fosfor, potas, miedź. W kopytkach ziemniaczanych mozna też znaleźć witaminę B6 i witaminę C.
Kopytka leniwe z serem twarogowym są źródłem wapnia, fosforu, witaminy B2, witaminy E oraz witaminy A.
Kopytka ziemniaczane cechują się najmniejszą zawartością tłuszczu niż kopytka leniwe z serem.
Najbardziej kaloryczne są kopytka leniwe z serem twarogowym. Jednak to kaloryczność samej potrawy, którą najczęściej spożywa się z często kalorycznymi dodatkami.
Najmniej kaloryczne będą kopytka z dodatkiem sosów na bazie warzyw i kopytka leniwe z dodatkiem owoców lub musów owocowych.
Warto unikać kopytek z dodatkiem cukru, śmietany czy podsmażanej na maśle bułki tartej - te produkty podniosą wartość kaloryczną dania.
Kopytka - kalorie, wartości odżywcze (w 100 g)
Wartość kaloryczna - 147 kcal
Białko - 4,2 gTłuszcz - 0,7 gKwasy tłuszczowe nasycone - 0,2 gKwasy tłuszczowe jednonienasycone - 0,21 gKwasy tłuszczowe wielonienasycone - 0,24 gCholesterol - 14,0 gWęglowodany - 32,1 gBłonnik - 1,6 g
Minerały (% dziennego zalecanego spożycia dla osoby dorosłej)
Wapń - 10,0 mg (1%)Sód - 11 mg (0,7%)Fosfor - 64,0 mg (9%)Potas - 342,0 mg (10%)Magnez - 19,0 mg (5%)Żelazo - 0,7 mg (7%)Cynk - 0,44 mg (4%)
Witaminy
Miedź - 0,09 mg (10%)Witamina B1 - 0,075 mg (6%)Witamina B2 - 0,055 mg (4%)Witamin B6 - 0,2 mg (15%)Niacyna - 1,11 mg (7%)Foliany - 16,4 µg (4%)Witamina B12 - 0,06 µg (3%)Witamina C - 8,8 mg (10%)Witamina E - 0,14 mg (1%)Witamina A - 10,0 µg (1%)Witamina D - 0,77 µg (5%)
Wartość odżywcza: baza danych IŻŻ, % dziennego zalecanego spożycia na podstawie Norm Żywienia IŻŻ, 2017
Kopytka - zastosowanie w kuchni
Kopytka ziemniaczane mogą być danie głównym lub dodatkiem skrobiowym do sosów, gulaszy, mięs duszonych w sosie.
Do kopytek pasują sosy warzywne, np. szpinakowy, jak również sosy mięsne z dodatkiem mięsa mielonego lub pokrojonego w kostkę (można wykorzystać mięso wieprzowe, wołowe, jak i drobiowe). Kopytka podaje się też okraszone podsmażoną cebulką.
Kopytka dobrze komponują się z mięsem pieczonym w sosie własnym, pieczarkowym, chrzanowym, musztardowym, oraz dodatkiem warzywnym, np. buraczkami na ciepło, gotowanymi warzywami krzyżowymi oraz surówkami.
Kopytka z serem twarogowym oraz kopytka leniwe najlepiej smakują z dodatkiem rozpuszczonego masła oraz odrobiną cukru lub w połączeniu z podsmażoną na maśle bułką tartą.
Można też je podawać z jogurtem, śmietaną, bitą śmietaną, sosami owocowymi, cukrem i cynamonem.
Polecany artykuł:
Kopytka leniwe (z ziemniakami i serem) - ile mają kalorii?
Wartość kaloryczna - 220 kcalBiałko - 12,9 gTłuszcz - 10,1 gKwasy tłuszczowe nasycone - 6,09 gKwasy tłuszczowe jednonienasycone - 3,01 gKwasy tłuszczowe wielonienasycone - 0,43 gCholesterol - 48,0 gWęglowodany - 20,0 gBłonnik - 0,7 g
Minerały (% dziennego zalecanego spożycia dla osoby dorosłej)
Wapń - 58,0 mg (6%)Sód - 39,0 mg (3%)Fosfor - 157,0 mg (22%)Magnez - 12 mg (2%)Potas - 154,0 mg (4%)Żelazo - 0,5 mg (5%)Cynk - 0,8 mg (7%)Miedź - 0,05 mg (6%)
Witaminy
Witamina B1 - 0,046 mg (4%)Witamina B2 - 0,207 mg (16%)Witamin B6 - 0,1 mg (8%)Niacyna - 0,43 mg (3%)Witamina B12 - 0,47 µg (20%)Witamina C - 1,9 mg (2%)Witamina E - 0,28 mg (3%)Foliany - 17,1 µg (4%)Witamina A - 85,0 µg (9%) Witamina D - 0,22 µg (2%)
Wartość odżywcza: baza danych IŻŻ, % dziennego zalecanego spożycia na podstawie Norm Żywienia IŻŻ, 2017
Kopytka - bezglutenowe i bezmleczne
Kopytka można także przygotować w wersji bezglutenowej, zastępując mąkę pszenną gotowaną kaszą jaglaną i mąką ryżową.
Podobnie można przygotować kopytka leniwe. w tym przypadku dodatkowo zamiast sera twarogowego dodać niewędzone tofu. W obu przypadkach do ich przygotowania nie dodaje się jajek.
Do przygotowania kopytek bezglutenowych można też wykorzystać mąkę jaglaną lub mąkę kukurydzianą.
Polecany artykuł:
Kopytka leniwe (z sera) - kalorie, wartości odżywcze
Wartość kaloryczna - 242 kcalBiałko - 14,7 gTłuszcz - 15,0 gKwasy tłuszczowe nasycone - 5,66 gKwasy tłuszczowe jednonienasycone - 4,69 gKwasy tłuszczowe wielonienasycone - 2,53 gCholesterol - 68,0 gWęglowodany - 37,5 gBłonnik - 0,3 g
Minerały (% dziennego zalecanego spożycia dla osoby dorosłej)
Wapń - 68,0 mg (7%)Sód - 62,0 mg (4%)Fosfor - 180,0 mg (26%)Potas - 100,0 mg (3%)Magnez - 9,0 mg (2%)Żelazo - 0,5 mg (5%)Cynk - 0,93 mg (8%)Miedź - 0,04 mg (4%)
Witaminy
Witamina B1 - 0,035 mg (3%)Witamina B2 - 0,261 mg (20%)Witamin B6 - 0,07 mg (5%)Niacyna - 0,19 mg (1%)Witamina B12 - 0,67 µg (%)Witamina E - 1,99 mg (20%)Foliany - 17,4 µg (4%)Witamina C - 0,0 mg (0%)Witamina A - 127,0 µg (14%) Witamina D - 0,69 µg (5%)
Wartość odżywcza: baza danych IŻŻ, % dziennego zalecanego spożycia na podstawie Norm Żywienia IŻŻ, 2017
Polecany artykuł: