Racuchy - z jabłkami, drożdżowe i nie tylko. Kalorie, wartości odżywcze
Racuchy to placki z ciasta, najczęściej drożdżowego, smażone na tłuszczu. Najpopularniejsze są racuchy z jabłkami, które można przyrządzić na drożdżach lub bez drożdży, np. z sodą czy kefirem. Dużą popularnością cieszą się także racuchy z bananami czy z serem. Sprawdź, ile kalorii mają racuchy i jakie są ich wartości odżywcze.
Spis treści
- Racuchy - z jabłkami, drożdżowe i nie tylko
- Racuchy - ile mają kalorii?
- Racuchy - czy są zdrowe?
- Racuchy dietetyczne
- Racuchy bezglutenowe
Racuchy należą do tradycyjnych potraw kuchni polskiej. Można je przyrządzić na drożdżach (racuchy drożdżowe) lub bez drożdży. Racuchy mają kształt owalnych placuszków o złotym kolorze, smażonych na oleju lub na smalcu.
Racuchy - z jabłkami, drożdżowe i nie tylko
Najpopularniejsze rodzaje racuchów to:
- racuchy drożdżowe - przygotowuje się je z mąki, mleka (świeżego lub zsiadłego) i drożdży lub jajek
- racuchy z jabłkiem - do ciasta dodaje się świeże jabłka, pokrojone w kostkę lub starte na tarce
- racuchy z serem - są zrobione z dodatkiem wcześniej rozdrobnionego białego sera
- racuchy z bananem - przygotowane z rozdrobnionymi bananami
Racuchy można przyrządzić także bez drożdży, np. z ugotowanych i zmielonych ziemniaków z dodatkiem ubitych białek, śmietany, jaj i masła.
W niektórych regionach Polski daniem podawanym podczas wieczerzy wigilijnej są racuchy wytrawne (z pieczarkami, żółtym serem i wędliną). Racuchy ziemniaczane serwuje się posypane cukrem lub z kwaśną śmietaną.
Racuchy na słodko podaje się z cukrem pudrem, cukrem, marmoladą, musami owocowymi lub ze śmietaną. Niekiedy racuchy polewa się gorącą czekoladą.
Racuchy - ile mają kalorii?
Składniki odżywcze | w 100g |
---|---|
Wartość energetyczna | 245 kcal |
Białko | 7,3 g |
Tłuszcz | 6,9 g |
Kwasy tłuszczowe nasycone | 1,098 g |
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone | 3,445 g |
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone | 1,982 g |
Cholesterol | 22,9 g |
Węglowodany | 41,6 g |
Błonnik | 1,4 g |
Wapń | 54,0 mg (5%)* |
Sód | 25,7 mg (2%) |
Fosfor | 82,8 mg (12%) |
Potas | 128,9 mg (4%) |
Żelazo | 0,86 mg (9%) |
Magnez | 11,6 mg (3%) |
Cynk | 0,57 mg (5%) |
Miedź | 0,06 mg (7%) |
Witamina B1 | 0,095 mg (7%) |
Witamina B2 | 0,146 mg (11%) |
Witamin B6 | 0,046 mg (4%) |
Niacyna | 0,751 mg (5%) |
Witamina B12 | 0,23 µg (10%) |
Witamina E | 1,63 mg (16%) |
Foliany | 74,6 µg (19%) |
Witamina C | 0,35 mg (0,4%) |
Witamina A | 23,9 µg (3%) |
Witamina D | 0,102 µg (7%) |
*(% dziennego zalecanego spożycia dla osoby dorosłej)
Wartość odżywcza: opracowanie własne, % dziennego zalecanego spożycia na podstawie Norm Żywienia IŻŻ, 2017
Polecany artykuł:
Racuchy - czy są zdrowe?
Racuchy są bardzo smaczne, ale niestety dość kaloryczne. Dodatkowo przygotowane na bazie mąki pszennej nie są najlepszym źródłem witamin i składników mineralnych (tylko w kilku procentach pokrywają dzienne zapotrzebowanie na te składniki).
Warto zaznaczyć, że racuchy z serem wyróżniają się zawartością witaminy B2 oraz witaminy B12 - w porównaniu do racuchów bez dodatków oraz racuchów z jabłkami. Racuchy cechują się też niską zawartością błonnika pokarmowego.
Niestety, zbyt częste spożywanie tradycyjnych racuchów może przyczyniać się do wzrostu ryzyka wystąpienia nadwagi i otyłości, chorób serca. Zbyt częste sięganie po racuchy wiąże się też z niekorzystnym wpływem na poziom glukozy we krwi.
Racuchy z jabłkami - ile mają kalorii?
Wartość kaloryczna - 209 kcalBiałko - 5,4 gTłuszcz - 6,5 gKwasy tłuszczowe nasycone - 0,89 gKwasy tłuszczowe jednonienasycone - 3,33 gKwasy tłuszczowe wielonienasycone - 1,89 gCholesterol - 21,8 gWęglowodany - 33,4 gBłonnik - 1,6 g
Minerały (% dziennego zalecanego spożycia dla osoby dorosłej)
Wapń - 35,1 mg (4%)Sód - 1,95 mg (0,1%)Fosfor - 62,9 mg (9%)Potas - 132,2 mg (4%)Żelazo - 0,77 mg (0,8%)Magnez - 9,3 mg (2%)Cynk - 0,49 mg (4%)Miedź - 0,05 mg (6%)
Witaminy
Witamina B1 - 0,083 mg (6%)Witamina B2 - 0,122 mg (9%)Witamin B6 - 0,044 mg (3%)Witamina E - 1,7 mg (17%)Niacyna - 0,65 mg (4%)Witamina B12 - 0,17 µg (7%)Foliany - 67,6 µg (17%) Witamina C - 2,96 mg (3%)Witamina A - 21,4 µg (2%) Witamina D - 0,099 µg (7%)
Wartość odżywcza: opracowanie własne, % dziennego zalecanego spożycia na podstawie Norm Żywienia IŻŻ, 2017
Polecany artykuł:
Racuchy dietetyczne
Racuchy można przygotować także w wersji dietetycznej. Zamiast mąki pszennej dobrze sprawdzi się mąka pełnoziarnista, mąka owsiana, mąka ryżowa lub mąka gryczana. Do racuchów można też dodać płatki owsiane, dzięki czemu będą bogatsze w składniki mineralne i błonnik.
Racuchy można przygotować na bazie mleka sojowego, mleka kokosowego bądź mleka migdałowego, które zastąpią tradycyjne mleko.
Racuchy dietetyczne smaży się na patelni teflonowej, bez dodatku tłuszczu. Racuchy można też upiec w piekarniku na wysmarowanej olejem blasze.
Jako dodatki do dietetycznych racuchów można wykorzystać samodzielnie przygotowane konfitury, świeże owoce, musy owocowe, czekoladowy krem z kaszy jaglanej lub awokado, a śmietanę zastąpić jogurtem.
Racuchy bezglutenowe
Racuchy to danie, które można przygotować też w wersji bezglutenowej. Jako baza ciasta świetnie sprawdzi się mąka gryczana, mąka jaglana, mąka kukurydziana lub mąka ryżowa. Można też zastosować kombinację tych mąk dodatkowo dodając mąkę ziemniaczaną.
Racuchy z serem - kalorie (w 100 g)
Wartość kaloryczna - 198 kcalBiałko - 10,4 gTłuszcz - 5,7 gKwasy tłuszczowe nasycone - 1,161 gKwasy tłuszczowe jednonienasycone - 2,536 gKwasy tłuszczowe wielonienasycone - 1,168 gCholesterol - 59,0 gWęglowodany - 46,6 gBłonnik - 1,03 g
Minerały (% dziennego zalecanego spożycia dla osoby dorosłej)
Wapń - 66,0 mg (7%)Sód - 40,8 mg (3%)Fosfor - 134,0 mg (19%)Potas - 140,0 mg (4%)Żelazo - 0,9 mg (9%)Magnez - 12,5 mg (3%)Cynk - 0,81 mg (7%)Miedź - 0,05 mg (6%)
Witaminy
Witamina B1 - 0,094 mg (7%)Witamina B2 - 0,284 mg (22%)Witamin B6 - 0,073 mg (6%)Niacyna - 0,76 mg (5%)Witamina E - 0,95 mg (10%)Witamina B12 - 0,48 µg (20%)Foliany - 101,3 µg (25%) Witamina C - 0,25 mg (0,3%)Witamina A - 46,5 µg (5%) Witamina D - 0,218 µg (15%)
Wartość odżywcza: opracowanie własne, % dziennego zalecanego spożycia na podstawie Norm Żywienia IŻŻ, 2017
Polecany artykuł: