Racuchy - z jabłkami, drożdżowe i nie tylko. Kalorie, wartości odżywcze

2018-08-30 15:55

Racuchy to placki z ciasta, najczęściej drożdżowego, smażone na tłuszczu. Najpopularniejsze są racuchy z jabłkami, które można przyrządzić na drożdżach lub bez drożdży, np. z sodą czy kefirem. Dużą popularnością cieszą się także racuchy z bananami czy z serem. Sprawdź, ile kalorii mają racuchy i jakie są ich wartości odżywcze.

Racuchy - z jabłkami, drożdżowe i nie tylko. Kalorie, wartości odżywcze
Autor: Getty Images Racuchy - z jabłkami, drożdżowe i nie tylko. Kalorie, wartości odżywcze

Spis treści

  1. Racuchy - z jabłkami, drożdżowe i nie tylko
  2. Racuchy - ile mają kalorii?
  3. Racuchy - czy są zdrowe?
  4. Racuchy dietetyczne
  5. Racuchy bezglutenowe

Racuchy należą do tradycyjnych potraw kuchni polskiej. Można je przyrządzić na drożdżach (racuchy drożdżowe) lub bez drożdży. Racuchy mają kształt owalnych placuszków o złotym kolorze, smażonych na oleju lub na smalcu.

Racuchy - z jabłkami, drożdżowe i nie tylko

Najpopularniejsze rodzaje racuchów to:

  • racuchy drożdżowe - przygotowuje się je z mąki, mleka (świeżego lub zsiadłego) i drożdży lub jajek
  • racuchy z jabłkiem - do ciasta dodaje się świeże jabłka, pokrojone w kostkę lub starte na tarce
  • racuchy z serem - są zrobione z dodatkiem wcześniej rozdrobnionego białego sera
  • racuchy z bananem - przygotowane z rozdrobnionymi bananami

Racuchy można przyrządzić także bez drożdży, np. z ugotowanych i zmielonych ziemniaków z dodatkiem ubitych białek, śmietany, jaj i masła.

W niektórych regionach Polski daniem podawanym podczas wieczerzy wigilijnej są racuchy wytrawne (z pieczarkami, żółtym serem i wędliną). Racuchy ziemniaczane serwuje się posypane cukrem lub z kwaśną śmietaną.

Racuchy na słodko podaje się z cukrem pudrem, cukrem, marmoladą, musami owocowymi lub ze śmietaną. Niekiedy racuchy polewa się gorącą czekoladą.

Racuchy - ile mają kalorii?

Składniki odżywcze w 100g
Wartość energetyczna 245 kcal
Białko 7,3 g
Tłuszcz 6,9 g
Kwasy tłuszczowe nasycone 1,098 g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone 3,445 g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone 1,982 g
Cholesterol 22,9 g
Węglowodany 41,6 g
Błonnik 1,4 g
Wapń 54,0 mg (5%)*
Sód 25,7 mg (2%)
Fosfor 82,8 mg (12%)
Potas 128,9 mg (4%)
Żelazo 0,86 mg (9%)
Magnez 11,6 mg (3%)
Cynk 0,57 mg (5%)
Miedź 0,06 mg (7%)
Witamina B1 0,095 mg (7%)
Witamina B2 0,146 mg (11%)
Witamin B6 0,046 mg (4%)
Niacyna 0,751 mg (5%)
Witamina B12 0,23 µg (10%)
Witamina E 1,63 mg (16%)
Foliany 74,6 µg (19%)
Witamina C 0,35 mg (0,4%)
Witamina A 23,9 µg (3%)
Witamina D 0,102 µg (7%)

*(% dziennego zalecanego spożycia dla osoby dorosłej)

Wartość odżywcza: opracowanie własne, % dziennego zalecanego spożycia na podstawie Norm Żywienia IŻŻ, 2017

Racuchy - czy są zdrowe?

Racuchy są bardzo smaczne, ale niestety dość kaloryczne. Dodatkowo przygotowane na bazie mąki pszennej nie są najlepszym źródłem witamin i składników mineralnych (tylko w kilku procentach pokrywają dzienne zapotrzebowanie na te składniki).

Warto zaznaczyć, że racuchy z serem wyróżniają się zawartością witaminy B2 oraz witaminy B12 - w porównaniu do racuchów bez dodatków oraz racuchów z jabłkami. Racuchy cechują się też niską zawartością błonnika pokarmowego.

Niestety, zbyt częste spożywanie tradycyjnych racuchów może przyczyniać się do wzrostu ryzyka wystąpienia nadwagi i otyłości, chorób serca. Zbyt częste sięganie po racuchy wiąże się też z niekorzystnym wpływem na poziom glukozy we krwi.

Warto wiedzieć

Racuchy z jabłkami - ile mają kalorii?

Wartość kaloryczna - 209 kcalBiałko - 5,4 gTłuszcz - 6,5 gKwasy tłuszczowe nasycone - 0,89 gKwasy tłuszczowe jednonienasycone - 3,33 gKwasy tłuszczowe wielonienasycone - 1,89 gCholesterol - 21,8 gWęglowodany - 33,4 gBłonnik - 1,6 g

Minerały (% dziennego zalecanego spożycia dla osoby dorosłej)

Wapń - 35,1 mg (4%)Sód - 1,95 mg (0,1%)Fosfor - 62,9 mg (9%)Potas - 132,2 mg (4%)Żelazo - 0,77 mg (0,8%)Magnez - 9,3 mg (2%)Cynk - 0,49 mg (4%)Miedź - 0,05 mg (6%)

Witaminy

Witamina B1 - 0,083 mg (6%)Witamina B2 - 0,122 mg (9%)Witamin B6 - 0,044 mg (3%)Witamina E - 1,7 mg (17%)Niacyna - 0,65 mg (4%)Witamina B12 - 0,17 µg (7%)Foliany - 67,6 µg (17%) Witamina C - 2,96 mg (3%)Witamina A - 21,4 µg (2%) Witamina D - 0,099 µg (7%)

Wartość odżywcza: opracowanie własne, % dziennego zalecanego spożycia na podstawie Norm Żywienia IŻŻ, 2017

Racuchy dietetyczne

Racuchy można przygotować także w wersji dietetycznej. Zamiast mąki pszennej dobrze sprawdzi się mąka pełnoziarnista, mąka owsiana, mąka ryżowa lub mąka gryczana. Do racuchów można też dodać płatki owsiane, dzięki czemu będą bogatsze w składniki mineralne i błonnik.

Racuchy można przygotować na bazie mleka sojowego, mleka kokosowego bądź mleka migdałowego, które zastąpią tradycyjne mleko.

Racuchy dietetyczne smaży się na patelni teflonowej, bez dodatku tłuszczu. Racuchy można też upiec w piekarniku na wysmarowanej olejem blasze.

Jako dodatki do dietetycznych racuchów można wykorzystać samodzielnie przygotowane konfitury, świeże owoce, musy owocowe, czekoladowy krem z kaszy jaglanej lub awokado, a śmietanę zastąpić jogurtem.

Racuchy bezglutenowe

Racuchy to danie, które można przygotować też w wersji bezglutenowej. Jako baza ciasta świetnie sprawdzi się mąka gryczana, mąka jaglana, mąka kukurydziana lub mąka ryżowa. Można też zastosować kombinację tych mąk dodatkowo dodając mąkę ziemniaczaną.

Warto wiedzieć

Racuchy z serem - kalorie (w 100 g)

Wartość kaloryczna - 198 kcalBiałko - 10,4 gTłuszcz - 5,7 gKwasy tłuszczowe nasycone - 1,161 gKwasy tłuszczowe jednonienasycone - 2,536 gKwasy tłuszczowe wielonienasycone - 1,168 gCholesterol - 59,0 gWęglowodany - 46,6 gBłonnik - 1,03 g

Minerały (% dziennego zalecanego spożycia dla osoby dorosłej)

Wapń - 66,0 mg (7%)Sód - 40,8 mg (3%)Fosfor - 134,0 mg (19%)Potas - 140,0 mg (4%)Żelazo - 0,9 mg (9%)Magnez - 12,5 mg (3%)Cynk - 0,81 mg (7%)Miedź - 0,05 mg (6%)

Witaminy

Witamina B1 - 0,094 mg (7%)Witamina B2 - 0,284 mg (22%)Witamin B6 - 0,073 mg (6%)Niacyna - 0,76 mg (5%)Witamina E - 0,95 mg (10%)Witamina B12 - 0,48 µg (20%)Foliany - 101,3 µg (25%) Witamina C - 0,25 mg (0,3%)Witamina A - 46,5 µg (5%) Witamina D - 0,218 µg (15%)

Wartość odżywcza: opracowanie własne, % dziennego zalecanego spożycia na podstawie Norm Żywienia IŻŻ, 2017