Placki ziemniaczane - kalorie, wartości odżywcze

2018-08-14 12:19

Placki ziemniaczane tradycyjne cieszą się bardzo dużą popularnością nie tylko w Polsce, ale też w innych krajach. Placki ziemniaczane mogą być wykonane z młodych ziemniaków, jak i tych starszych. Placki ziemniaczane mogą być przygotowane z ziemniaków startych na grubych oczkach lub zmielonych. Jakie są wartości odżywcze placów ziemniaczanych? Ile mają kalorii? Z czym je podawać?

Placki ziemniaczane - kalorie, wartości odżywcze
Autor: GettyImages Placki ziemniaczane - kalorie, wartości odżywcze

Spis treści

  1. Placki ziemniaczane tradycyjne
  2. Placki ziemniaczane - przepis. Jak zrobić placki ziemniaczane?
  3. Placki ziemniaczane - czy są zdrowe?
  4. Placki ziemniaczane dietetyczne

Placki ziemniaczane to płaskie ciasto wykonane z tartych ziemniaków i dodatków, a następnie smażone na tłuszczu. Pierwsze doniesienia o plackach ziemniaczanych sięgają XVII wieku.

Były one podstawą wyżywienia w polskich klasztorach. Przygotowywano je tak, jak obecnie - z tartych ziemniaków, jaj i mąki, jednak podawano je tylko z solą i pieprzem.

W XIX wieku placki stały się tanim i łatwym do uzyskania zastępnikiem pieczywa podczas kryzysu gospodarczego.

Placki ziemniaczane to danie, które powstało w czasie nieurodzaju i biedy. Mimo, że kolebką placków jest Polska, są one też popularne w innych krajach, zarówno na wschodzie, jak i zachodzie Europy.

Placki ziemniaczane tradycyjne

Placki ziemniaczane przygotowuje się z tartych lub mielonych ziemniaków, mąki, jaj, cebuli, czosnku i przypraw. Placki mają kształt owalny o różnej wielkości i podczas smażenia nabierają złocistego koloru.

Placki ziemniaczane podaje się od razu po usmażeniu (by zachowały chrupkość), zarówno z dodatkami wytrawnymi, jak i słodkimi. Sposób podawania oraz same placki różnią się w zależności od kraju, w którym są przygotowywane.

W Polsce placki ziemniaczane podaje się najczęściej z cukrem, syropem lub kwaśną śmietaną. Jako dodatki wykorzystuje się też sosy mięsne, gulasze warzywne i mięsne oraz sosy pieczarkowe.

Nieco inaczej placki przygotowuje się w innych krajach. W Wielkiej Brytanii placki ziemniaczane przygotowuje się z tartych ziemniaków, mąki, jajek, cebuli i podaje się je w formie tortów ziemniaczanych.

W Irlandii do placków dodaje się też maślankę i sodę oczyszczoną. Z kolei czeskie placki są smażone w głębokim tłuszczu i mają podłużny kształt.

Szwedzi przepadają za plackami ziemniaczanymi cienkimi, chrupiącymi, smażonymi na maśle. Placki te mają smak smażonego boczku wędzonego i podawane są z dżemem z borówki brusznicy.

Inaczej jest w Szwajcarii, gdzie placki ziemniaczane przygotowuje się tylko z tartych ziemniaków, bez mąki i jaj. Często dodaje się do nich boczek, ser, jabłka i świeże zioła.

Placki ziemniaczane - przepis. Jak zrobić placki ziemniaczane?

Warto wiedzieć

Placki ziemniaczane - kalorie, wartości odżywcze (w 100 g)

Wartość kaloryczna - 268 kcalBiałko - 6,08 gTłuszcz - 14,75 g

- kwasy tłuszczowe nasycone - 2,496 g- kwasy tłuszczowe jednonienasycone - 3,73 g- kwasy tłuszczowe wielonienasycone - 7,516 g

Cholesterol - 95,0 gWęglowodany - 27,81 gBłonnik - 3,3 g

Minerały (% dziennego zalecanego spożycia dla osoby dorosłej)

Wapń - 32,0 mg (3%)Sód - 764,0 mg (51%)Fosfor - 128,0 mg (18%)Potas - 622,0 mg (18%)Żelazo - 1,67 mg (17%)Magnez - 36,0 mg (9%)Cynk - 0,7 mg (6%)Miedź - 0,18 mg (26%)Selen - 8,9 µg (16%)

Witaminy

Witamina B1 - 0,158 mg (12%)Witamina B2 - 0,173 mg (13%)Witamin B6 - 0,448 mg (34%)Niacyna - 1,672 mg (10%)Witamina B12 - 0,29 µg (12%)Foliany - 41,0 µg (10%)Witamina C - 27,6 mg (31%)Witamina A - 32,0 µg (4%)Witamina D - 0,3 µg (2%)

Wartość odżywcza: USDA, % dziennego zalecanego spożycia na podstawie Norm Żywienia IŻŻ, 2017

Placki ziemniaczane - czy są zdrowe?

Placki ziemniaczane są daniem wysokokalorycznym, ponieważ są smażone na tłuszczu. Ponadto znajdują się w nich duże ilości sodu, w dużej mierze uzależnione od ilości dodanej soli w trakcie przygotowania.

Placki ziemniaczane są dobrym źródłem witaminy C (bierze udział w tworzeniu kolagenu) oraz witaminy B6 (pomaga w złagodzeniu stresu i napięcia), a także miedzi, fosforu i potasu (zapewnia prawidłową pracę serca), żelaza, czego zasługą są ziemniaki.

Warzywa te same w sobie są wartościowym składnikiem diety, zatem dzięki przygotowaniu pieczonych placków ziemniaczanych można skorzystać z dobroczynnych właściwości ziemniaków.

Jednak spożywanie placków ziemniaczanych zbyt często lub w nadmiarze może przyczyniać się do wzrostu ryzyka wystąpienia nadwagi i otyłości oraz chorób serca.

Warto wiedzieć

Placki ziemniaczane z gulaszem mięsnym - ile mają kalorii? (w 100 g)

Wartość kaloryczna - 211 kcalBiałko - 6,1 gTłuszcz - 13,2 g

- kwasy tłuszczowe nasycone - 1,838 g- kwasy tłuszczowe jednonienasycone - 6,94 g- kwasy tłuszczowe wielonienasycone - 3,55 g

Cholesterol - 31,0 gWęglowodany - 27,3 gBłonnik - 1,6 g

Minerały (% dziennego zalecanego spożycia dla osoby dorosłej)

Wapń - 20,0 mg (2%)Sód - 29,0 mg (2%)Fosfor - 98,0  mg (14%)Potas - 446,0 mg (13%)Żelazo - 0,85 mg (9%)Magnez - 25,0 mg (6%)Cynk - 0,66 mg (6%)Miedź - 0,11 mg (16%)

Witaminy

Witamina B1 - 0,08 mg (6%)Witamina B2 - 0,107 mg (8%)Witamin B6 - 0,29 mg (22%)Niacyna - 2,15 mg (13%)Witamina B12 - 0,15 µg (6%)Foliany - 20,1 µg (5%) Witamina C - 13,6 mg (15%)Witamina A - 69,0 µg (8%) Witamina D - 0,34 µg (2%)

Wartość odżywcza: opracowanie własne, % dziennego zalecanego spożycia na podstawie Norm Żywienia IŻŻ, 2017

Placki ziemniaczane dietetyczne

Placki ziemniaczane można także przygotować w wersji dietetycznej. Placki będą mniej kaloryczne, gdy upieczemy je w piekarniku na blaszkach, które wcześniej zostały wyłożone papierem do pieczenia i posmarowane olejem.

Ponadto możemy zrezygnować z dodatku mąki, jednak należy pamiętać, by przy formowaniu placków odcisnąć nadmiar wody z ziemniaków. Zamiast mąki pszennej można dodać mąkę owsianą. Dodatkowo do placków ziemniaczanych można dodać inne warzywa, np. cukinię lub marchewkę.

Dietetyczne placki ziemniaczane podaje się z jogurtowym sosem czosnkowym, ziołowym lub koperkowym. Świetnie jako dodatek sprawdzą się sałatki lub surówki, chude sery, gulasze drobiowe, sosy warzywne oraz wędzone ryby.