"Królewskie owoce" wzmacniają serce, jelita i mózg. Wystarczą dwa dziennie
Nie bez powodu mówi się, że daktyle to "królewskie owoce". Nie dość, że są słodkie jak nektar, to jeszcze mają wszechstronne działanie prozdrowotne. Wzmacniają serce, usprawniają pracę jelit oraz pozytywnie wpływają na pracę mózgu. Wystarczą dwa dziennie, a na efekty nie trzeba będzie długo czekać.
Daktyle Medjool, będące klejnotem w koronie asortymentu dostępnych produktów, pochodzą z Maroka i są owocami palm daktylowych. Niegdyś były przysmakiem zarezerwowanym jedynie dla marokańskiej rodziny królewskiej oraz jej gości. Rosną w ciepłych regionach Stanów Zjednoczonych, Bliskiego Wschodu, Afryki i Azji Południowej. Wyróżnia je subtelnie „ciągnąca się” struktura, karmelowo-miodowy smak, a także wyjątkowe właściwości prozdrowotne.
Daktyle są dobre dla serca i nie tylko
- Daktyle Medjool znane są ze swojej słodyczy, co czyni je zdrową przekąską oraz doskonałym zamiennikiem cukru w przepisach. Do tego dostarczają do organizmu duże ilości przeciwutleniaczy i błonnika pokarmowego – mówi w rozmowie z portalem realsimple.com dietetyczka Claudia Thompson.
Według ekspertki około 100 g porcja „owoców królewskich” zapewnia 20 proc. zalecanego dziennego spożycia potasu. – To jeden z najważniejszych minerałów obecnych w ludzkim organizmie. Kontroluje objętość płynów, pracę mięśni oraz chroni serce i komórki nerwowe – wyjaśnia ekspertka. Dodaje, że niedobór tego minerału wywołuje szereg objawów, m.in. zmęczenie, problemy trawienne czy ogólne osłabienie organizmu.
Dlaczego warto jeść daktyle?
Warto włączyć daktyle Medjool do jadłospisu ze względu na wysoką zawartość błonnika pokarmowego, który ma kluczowe znaczenie w regulacji układu trawiennego i utrzymaniu prawidłowego zdrowia jelit. Włókno pokarmowe działa niczym jak „miotełka”, która oczyszcza jelita z zalegających złogów. Co więcej, pomaga obniżyć poziom cholesterolu we krwi oraz poprawia tolerancję glukozy.
„Owoce królewskie” zasobne w magnez, czyli pierwiastek, którego organizm potrzebuje do prawidłowego rozwoju i funkcjonowania. - Reguluje pracę układu nerwowego i mózgu, obniża ciśnienie krwi i poziom cukru we krwi oraz bierze udział w syntezie białek – wyjaśnia lekarka.
Zwraca też uwagę na to, że skład daktyli Medjool obejmuje witaminę B6, która ma zbawienny wpływ na centralny układ nerwowy oraz metabolizm aminokwasów, białek i kwasów tłuszczowych. - To jedna z ośmiu kluczowych witamin z grupy B, które odgrywają kluczową rolę we wspieraniu prawidłowego funkcjonowania komórek. Kiedy poziom witaminy B6 spada, ludzie skarżą się na osłabienie, niską odporność czy brak energii – dodaje
Jaki wniosek? Warto wzbogacić menu o daktyle Medjool i jeść dwie sztuki dziennie w trosce o zdrowie.
Polecany artykuł: