Miały być zdrowsze od innych. Takie jajka wkrótce znikną ze sklepów

2024-04-14 9:46

Na ten moment w sprzedaży są dwa rodzaje jajek, a mianowicie białe i brązowe. Okazuje się, że jedne z nich znikną z półek, a powodem ma być “potencjał genetyczny”. Sprawdzamy, o co dokładnie chodzi i które z nich wkrótce nie będą już dostępne.

Miały być zdrowsze od innych. Takie jajka wkrótce znikną ze sklepów
Autor: Fot. Getty Images

W ostatnim czasie pojawiało się wiele mitów na temat jajek i tego, które są najzdrowsze. Jedni uważali, że lepsze są te z białą skorupką, a inni woleli te brązowe, uważając, że wyglądają bardziej naturalnie. Już niebawem problem z wyborem rozwiąże się sam. W sklepach będzie tylko jeden rodzaj.

Jajka – zdrowie w skorupce

Te jajka znikną ze sklepów. Wszystko przez kolor?

Jajka w koszulce, na twardo, czy po wiedeńsku, sposobów na przygotowanie jest mnóstwo. Jednak zanim do tego dojdzie, nie raz zastanawiamy się, które wybrać, by były najzdrowsze. Rynek sam ureguluje tę kwestię, a powód jest prosty. Otóż coraz więcej hodowców zmienia profil hodowli i rezygnuje z brązowych kur na rzecz białych.

- Za pięć lat na półkach supermarketów nie będzie już brązowych jaj – zaznaczył Henner Schönecke, prezes Niemieckiego Stowarzyszenia Jaj w rozmowie z portalem "Bild".

Przedsiębiorca, obserwując rynek, sam rozpoczął przekształcanie swojego gospodarstwa z nastawieniem na białe kury nioski. Jest kilka powodów, dla których coraz więcej osób rezygnuje z brązowych kur. Białe są mniejsze, więc posiadając tę samą ilość, łatwiej zapewnić im więcej miejsca i swobody. Poza tym zjadają mniej paszy, więc są tańsze w utrzymaniu, a co najważniejsze żyją dłużej i dłużej znoszą jajka. 

Henner Schönecke wyjaśnił, że białe nioski są w stanie znieść około 500 jaj w ciągu 100 tygodni, natomiast brązowe kury dostarczają 380 jajek w czasie 82 tygodni. Stąd istnieje duże prawdopodobieństwo, że w przyszłości brązowe jajka będzie można spotkać wyłącznie w niewielkich, prywatnych gospodarstwach.

Które jajka są zdrowsze? Białe czy brązowe

Był taki moment kiedy wiele osób zakładało, że brązowe jajka są zdrowsze niż białe, bo wyglądają bardziej naturalnie. Prawda jest jednak taka, że biała kura znosi białe jajka, brązowa - brązowe. Henner Schönecke także zaznaczył, że nie ma żadnej różnicy w smaku.

Owszem białe mogą być mniejsze, ale jest to związane z faktem, że pochodzą od drobniejszych kur. To, że brązowe jajka są droższe od białych, nie oznacza, że są zdrowsze, hodowcy podnoszą cenę właśnie ze względu na fakt, że brązowa nioska choćby ze względu na wielkość i mniejszą ilość znoszonych jaj przysparza wyższych kosztów. 

Dlatego bez względu na kolor skorupki w środku znajdziemy jajo pełne cennych właściwości odżywczych takich jak białko, witamina A, B, selen, czy cholinę wspierającą pracę mózgu. Dlatego chcąc mieć pewność, że do koszyka trafiają zdrowe jajka, należy wybierać te ekologiczne i z wolnego wybiegu.

Jak ugotować jajka na miękko. Czas to podstawa

Jeśli właśnie przyrządzasz śniadanie i zastanawiasz się jak ugotować jajko na miękko, to mamy dla ciebie proste rozwiązanie. Poniżej znajduje się prosta instrukcja.

  1. Wyjmij jajko z lodówki, włóż na pięć minut do lekko ciepłej wody (trzeba je nieco ogrzać, żeby nie pękło podczas gotowania).
  2. Do rondelka wlej tyle wody, aby zakryła całe jajko.
  3. Zagotuj wodę.
  4. Za pomocą dużej łyżki włóż powoli jajko do wrzątku.
  5. Gotuj 5 minut (małe i średnie jajko), lub 6 minut duże jajko.
  6. Po tym czasie wylej wodę i ostudź jajko pod zimną, bieżącą wodą.

UWAGA!

Po ugotowaniu nigdy nie zostawiaj jajek w gorącej wodzie. Wysoka temperatura sprawi, że wciąż będzie zmieniać swoją konsystencję. Trzymając się tej instrukcji, przygotujesz idealne jajka na miękko.