Zmniejsza stan zapalny i ryzyko chorób serca, nawadnia organizm. Warto dodać go do posiłku
Ma w sobie błonnik, witaminy i elektrolity. Można go jeść na surowo, przez co łatwo stanie się zdrowym dodatkiem do posiłku. Sprawdzi się także w formie zdrowej przekąski. Oto najważniejsze korzyści, które zauważysz po włączeniu tego warzywa do diety.
Z racji popularności soku z selera, to warzywo stało się ulubieńcem osób, które dbają o zdrowie. Jeśli seler w postaci zielonego napoju cię nie przekonuje, zawsze możesz spróbować go w formie zdrowej przekąski. Wyjaśniamy, dlaczego warto dodać seler do swojego jadłospisu.
Może obniżać ciśnienie krwi
Jest dobrym źródłem elektrolitów, a więc pomoże naturalnie nawadniać komórki organizmu. Zawartość elektrolitów jest szczególnie istotna dla osób, które ćwiczą. Jednak to nie jedyna korzyść dla osób zwracających uwagę na aktywność fizyczną w swoim życiu.
Zarówno korzeń selera, jak i seler naciowy, mają w sobie wiele dobrego. Obie postacie warzywa są niskokaloryczne. Jedna łodyga selera naciowego to zaledwie ok. 9 kalorii.
Warzywo jest również dobrym źródłem potasu. Potas to jeden z głównych elektrolitów, który ma wpływ na kontrolę ciśnienia krwi.
Co więcej, seler – podobnie jak większość zielonych warzyw – ma w sobie witaminę K. To właśnie witamina K ma wpływ na poprawę krzepnięcia krwi.
Jest także bogaty w błonnik, który pomaga poprawić trawienie. Wystarczy jedna filiżanka selera, by zapewnić zalecaną dzienną dawkę błonnika, która wynosi od 25 do 38 gramów.
Sok z selera ma cenne właściwości zdrowotne
Certyfikowana dietetyczka Mackenzie Burgess zwraca także uwagę na korzyści wynikające z picia soku z tego warzywa.
Ekspertka podkreśla, że warto sięgać po sok z selera, ponieważ ten napój, oprócz wspomnianej witaminy K, jest także pełen innych ważnych składników odżywczych. Chodzi o wapń, magnez, witaminę A oraz witaminę C.
- Te składniki odżywcze są niezbędne dla wielu ważnych funkcji w naszym ciele – podkreśla specjalistka i wymienia inne korzyści płynące z picia soku z selera, do których należą:
- zmniejszenie ryzyka chorób serca i udaru,
- poprawa zdrowia oczu oraz skóry,
- zmniejszenie stanu zapalnego w organizmie.
Burgess przypomina także, że podczas wyciskania soku z warzywa, traci on większość błonnika, jaki zawiera. Dlatego dietetyczka zaleca, by czerpać dodatkowe korzyści z soku z selera, należy łączyć go ze źródłem białka i błonnika, np. spożywając go z pełnoziarnistym tostem z masłem migdałowym lub jajecznicą z warzywami.