Najlepsze produkty dla zdrowia płuc. Sięgaj po nie jak najczęściej

2023-07-25 14:36

Ryb i owoców morza nie powinno zabraknąć w diecie. Mają w swoim składzie bezcenny skarb, który ma dobroczynny wpływ na zdrowie płuc i układu oddechowego. Chodzi o tzw. "dobre tłuszcze" dla organizmu.

Najlepsze produkty dla zdrowia płuc. Sięgaj po nie jak najczęściej
Autor: Getty Images Najlepsze produkty dla zdrowia płuc. Sięgaj po nie jak najczęściej

Kwasy tłuszczowe omega-3 są niezbędne do utrzymania dobrego stanu zdrowia, m.in. wspomagają pracę mózgu, działają przeciwzapalnie czy wpływają na nastrój. Niestety organizm nie jest w stanie produkować ich samodzielnie, więc muszą być dostarczane w pożywieniu. Najwięcej tych kwasów zawierają właśnie ryby (np. łosoś, makrela, śledź i pstrąg tęczowy) oraz owoce morza.

Kwasy tłuszczowe omega-3 a zdrowie płuc

Grupa amerykańskich badaczy z Cornelll Univeristy w Ithaca sprawdziła w szeroko zakrojonym i długofalowym badaniu, czy właściwa ilość kwasów tłuszczowych omega-3 w diecie odbija się pozytywnie na zdrowiu płuc. Wzięło w nim udział ponad 15 tys. osób, które nie skarżyły się na problemy ze zdrowiem.

Na początku obserwacji badacze pobrali od uczestników krew w celu oceny ich poziomu kwasów omega-3 oraz sprawdzili czynność ich płuc za pomocą dwóch wskaźników: natężonej pojemności życiowej (FVC) i natężonej objętości wydechowej pierwszosekundowej (FEV1). Dodatkowo wykonano też spirometrię w celu oceny zmierzenia objętości i pojemności płuc oraz oceny prawidłowości oddychania.

Badacze monitorowali stan zdrowia uczestników przez 7 lat, a niektórych nawet przez dwie dekady. Na bazie zebranych danych wywnioskowali, że wyższy poziom kwasów omega-3 we krwi miał związek z mniejszym spadkiem czynności płuc podczas obserwacji. Zauważyli też, że osoby, które miały więcej tych związków we krwi, miały też mniejsze zwężenie oskrzeli.

Ryby morskie – dlaczego warto je jeść?

Jedzenie ryb dobre dla zdrowia płuc

Naukowcy dowiedli, że kwasy tłuszczowe z grupy omega-3 mają wpływ na zdrowie płuc, szczególnie kwas dokozaheksaenowy (DHA). Najczęściej występuje w tłustych rybach morskich, np. dorszu, tuńczyku, sardynkach czy halibucie.

W kolejnym etapie obserwacji uczeni wnikliwie analizowali dane 500 tys. pacjentów z brytyjskiej bazy – UK Biobank. Tym razem sprawdzali, czy te osoby mają w sobie wariant genów, który wpływa na stężenie kwasów omega-3 we krwi. Doszli do tego samego wniosku co poprzednio. Według nich wyższy poziom kwasów omega-3 powiązany jest z lepszym zdrowiem płuc.

Doniesienia naukowe skomentowała jedna ze współautorek, dr Patricia A. Cassano, stwierdzając, że "ta praca dostarcza kolejnych dowodów na to, że kwasy omega-3, które są elementem zdrowej diety, mogą być ważne również dla zdrowia płuc".

Badacze jednak twierdzą, że są potrzebne kolejne badania, by w pełni potwierdzić tezę, że składniki odżywcze o właściwościach przeciwzapalnych mogą pomóc w utrzymaniu dobrej kondycji płuc.

Zgodnie z rekomendacją Departamentu Rolnictwa USA, w ciągu tygodnia należy spożywać co najmniej dwie porcje ryb, by dostarczyć do organizmu kwasów omega-3. Można je znaleźć również w niektórych orzechach i olejach roślinnych.