"Najzdrowsze warzywo świata”. Wzmacnia serce, dba o wzrok i wątrobę
Ta niewielka i nietypowa roślina zajęła pierwsze miejsce w rankingu na najzdrowsze warzywo na świecie. Zawiera więcej witaminy C niż cytrusy i znacznie więcej potasu niż pomidory. Jej spożywanie wyjdzie ci na dobre – pobudzi trawienie, wzmocni serce i zadba o prawidłowy wzrok.

Rukiew wodna jako "najzdrowsze warzywo na świecie"
Amerykańskie Centrum Kontroli i Zapobiegania Chorób (CDC) określiło rukiew wodną, inaczej rzeżuchę wodną, "najzdrowszym warzywem na świecie". Na drugim miejscu znalazła się kapusta pekińska, a na trzecim – boćwina.
Rukiew wodna, zaliczana do rodziny kapustowatych, uchodzi za skarbnicę wielu dobroczynnych składników odżywczych. W jej składzie można znaleźć między innymi duże ilości witaminy A, C, E, K, foliany oraz cenne minerały: cynk, potas, wapń i żelazo. Ta roślina – jak wskazuje jej nazwa – rośnie nad brzegami stojących, wolno płynących wód lub źródeł. Znajduje się w Polsce pod ścisłą ochroną gatunkową, głównie można ją spotkać w zachodniej części kraju.
Rukiew wodna ma wyrazisty, lekko pieprzowy smak, który przełamany jest delikatną nutką słodyczy. Jadalne są liście, jak i jej nasiona. Może stanowić ciekawy dodatek wielu dań, sałatek czy kanapek. Według badań naukowych warto jeść rukiew ze względu na to, że ma zbawienny wpływ na zdrowie. Pobudza metabolizm, a także wykazuje działanie przeciwbakteryjne oraz przeciwzapalne. Co więcej, roślina ta zawiera więcej beta-karotenu niż marchewka, który wspiera utrzymanie prawidłowego wzroku.
Wzmacnia serce i chroni przed rakiem
W analizie, opublikowanej na łamach czasopisma, "American Journal of Clinical Nutrition", wykazano, że regularnie jedzenie tej rośliny obniża wystąpienie choroby nowotworowej. Jak wyjaśnili naukowcy z Univeristy of Ulster, rukiew ze względu na wysoką ilość przeciwutleniaczy przyczynia się do zmniejszenia uszkodzeń białych krwinek i chroni przed rozwojem raka.
Rukiew wodna składa się z witamin i minerałów, które mają korzystny wpływ na zdrowie serca. - Po pierwsze, nie zawiera tłuszczów nasyconych i w jej składzie znajduje się niewielka ilość sodu. Te dwa czynniki są ważne przy wyborze żywności wspierającej zdrowie serca – wyjaśniła w rozmowie z portalem eatthis.com dietetyczka Lauren Manaker. Ponadto rukiew bogata jest w trzy kluczowe mikroelementy: wapń, magnez i potas, które są ważne w diecie DASH. Ten model żywienia stosuje się w celu leczenia i zapobiegania chorobom układu krążenia.
Badacze odkryli też, że roślina wykazuje działanie ochronne na komórki wątroby. Już w medycynie ludowej rukiew stosowano jako remedium na problemy z wątrobą oraz zaparcia.