Nasze babcie wiedziały co robią! Ten sposób na przeziębienie ma długą tradycję
Czosnek, imbir, maliny. Owoce, korzenie, pędy. To składniki, których właściwości są szczególnie cenione w medycynie naturalnej. Dzięki nim możemy szybciej uporać się ze schorzeniami, które szczególnie zimą atakują ze wzmożoną siłą. Jak się nie dać przeziębieniu? Przedstawiamy pomysły na domowe nalewki.
Sezon infekcji w pełni. Jeśli chcesz szybko i skutecznie uporać się z objawami przeziębienia, możesz sięgnąć po nalewki. Wprawdzie gotowe nalewki można kupić w sklepach czy aptekach, jednak samodzielne ich przygotowanie stanowi o wiele większą przyjemność. Składniki są łatwo dostępne. Podpowiemy, jak i z czego przygotować nalewki, które najskuteczniej pomagają uporać się z infekcjami. Które z nich są najlepsze na katar, kaszel czy bóle mięśniowo-stawowe?
Tradycyjne domowe nalewki z owoców na przeziębienie
„Babcine” nalewki owocowe są smaczne i skuteczne. Topowe miejsce zajmuje nalewka z malin, która działa przeciwzapalnie i napotnie. Zawiera salicylany i witaminę C. Z sukcesem można wesprzeć się w czasie przeziębienia, sięgając po nalewki z rokitnika, czy tzw. dereniówkę.
Bogate w witaminę C i antocyjany są także nalewki z aronii, czarnego bzu czy porzeczek. Dużo dobrego dla organizmu robią również nalewki z dzikiej róży lub pigwy. Można je robić jesienią, mając do dyspozycji świeże owoce lub zimą, korzystając z owoców mrożonych.
Nalewki z owoców cytrusowych na przeziębienie
Cytrynówka lub grejpfrutówka albo nalewka z pomarańczy wykorzystują skórki tych owoców. W tym celu można sięgnąć też po skórki mandarynki. Są skuteczne w walce z przeziębieniem, wspomagają w czasie grypy.
CZYTAJ TEŻ: Ta część mandarynki jest najzdrowsza, a ty ją wyrzucasz. Nie rób tego
Domowa nalewka na kaszel
Jeśli infekcji towarzyszy męczący kaszel, można wesprzeć się nalewkami na bazie pędów drzew iglastych, np. pędów sosny, świerku, jodły.Z zalegającą wydzieliną świetnie radzą sobie także nalewki z tymianku albo oregano. Z kolei w kaszlu suchym pomocna może być nalewka z kwiatów lipy, która działa napotnie i rozgrzewająco.
CZYTAJ TEŻ: Masz suchy czy mokry kaszel? Źle dobrany syrop może się skończyć zapaleniem płuc
W zwalczaniu przeziębień i infekcji dróg oddechowych doskonale sprawdza się nalewka z czosnku, propolisu, miodu czy tzw. anginki, czyli geranium. Ta ostatnia nalewka jest polecana także przy dolegliwościach żołądkowych, za względu na właściwości rozkurczowe.
Nalewki na przeziębienie z przypraw korzennych
Sprawdzone działanie mają także nalewki z przypraw korzennych, jak kardamon czy imbir, które świetnie smakują, a zarazem pobudzają układ odpornościowy do działania. Podobne działanie ma także nalewka z kurkumy, o której mówi się niekiedy, że stanowi naturalny antybiotyk.
Nalewka zwana pieprzówką pomaga uporać się ze stanami zapalnymi i rozgrzewa. Z grona przypraw, z których można zrobić aromatyczne nalewki, warto wymienić również cynamon i gałkę muszkatołową.
Przyprawy można również łączyć, tworząc aromatyczne nalewki, z dodatkiem anyżu, goździków, kardamonu czy wanilii. Do smaku warto wówczas dodać miód i sok z cytryny.
Jak zrobić domowe nalewki na przeziębienie?
Nalewki powstają z różnych części roślin o właściwościach leczniczych, z dodatkiem wody i alkoholu. Z tego względu konieczne jest stosowanie wyłącznie w celach leczniczych, a nie w charakterze napoju.
Alkohol w nalewkach sprzyja rozpuszczaniu w płynie tych związków organicznych, które nie są rozpuszczalne w wodzie. Alkohol ma również konserwujące działanie.
Domowe nalewki na przeziębienie - przeciwwskazania
Jednak stosowany w nadmiarze, alkohol działa niekorzystnie na układ odpornościowy. Negatywny wpływ na organizm ma też cukier, dlatego warto wstrzymać się od dosładzania nalewek i weryfikować składy, jeśli sięgamy po produkt gotowy. Bezpieczniej i zdrowiej można zastąpić cukier miodem.
Bezwzględnie nie należy podawać takich nalewek osobom, które miały w przeszłości problem alkoholowy, ponieważ nawet „niewinna” nalewka, może stanowić dawkę przypominającą i sprowokować do sięgnięcia po środki odurzające.
Napojów z alkoholem nie powinny spożywać osoby niepełnoletnie, ciężarne, karmiące piersią, zażywające leki, które mogą wchodzić w interakcje z alkoholem. Dla osób, które nie powinny sięgać po alkohol, można przygotować bezalkoholowe syropy, soki lub herbatki na bazie wykorzystywanych do nalewek składników.