Nawadniają, odżywiają i orzeźwiają. 5 najlepszych koktajli na upalne dni
Nadeszły upały. Jedni czekali na nie z niecierpliwością, inni uciekają do cienia i szukają pomysłów na orzeźwienie. Przychodzimy z pomocą, bo choć szklanka wody zawsze dobrze wpływa na spragniony organizm, to nasze propozycje będą wyjątkowo smaczne, nawodnią i dostarczą innych, cennych właściwości.
Nie raz zastanawiamy się co pić w upały, żeby poczuć ulgę i wesprzeć organizm. Woda z dodatkiem cytryny czy imbiru to świetne rozwiązanie, jednak jeśli już znudzi się nam wciąż ten sam napój, dobrze jest wypróbować inne opcje.
Orzeźwiające koktajle na upalne dni. Codziennie pij coś innego
Nuda potrafi zniechęcić nawet do najbardziej prozdrowotnych praktyk. Jednak to właśnie ona sprawia, że budzi się w nas morze kreatywności i szukamy kolejnych smaków. Latem przyda się kilka pysznych i orzeźwiających koktajli, które przydadzą się w upalne dni.
Jako pierwszy na tapet Agua Fresca, czyli intensywnie nawadniający napój wykonany z połączenia arbuza, limonki i szczypty bazylii. Przepis jest wyjątkowo prosty. Wystarczy do wysokiego naczynia wrzucić dwa kubki arbuza bez pestek, całość zalać szklanką wody mineralnej i sokiem z połowy limonki.
Dorzucić 3 listki bazylii i zblendować. Arbuz jest dość słodki, co równoważy obecność limonki. Niemniej ostateczny smak jest kwestią gustu i można dodać odrobinę miodu lub syropu z agawy.
Kolejną propozycją jest lemoniada jagodowa. W tym celu wystarczy połączyć borówki z sokiem z cytryny, wodą i kostkami lodu. Dobór owoców pozwala na to, by z orzeźwienia skorzystały osoby borykające się ze zbyt wysokim poziomem cukru we krwi. A to dlatego, że borówka ma niski indeks glikemiczny, a szklanka wody z dodatkiem cytryny pomaga obniżyć glikemię.
Trzecim cennym rozwiązaniem podczas upałów będzie "Sleepy Girl Mocktail”, ale w nieco innej wersji. Połączenie kilku składników nie tylko doda orzeźwienia w upalny wieczór, ale także pomoże zasnąć, kiedy po zachodzie słońca wciąż w pomieszczeniach utrzymuje się wysoka temperatura.
Składniki:
- pół szklanki soku wiśniowego bez cukru,
- kilka listków szałwii,
- szklanka wody gazowanej,
- 3 łyżki soku z limonki,
- łyżka miodu,
- kostki lodu.
Składniki wlać do blendera, zmiksować. Dodać lód i gotowe. Zawarty w koktajlu sok z wiśni jest bogactwem przeciwutleniaczy, których jedną z właściwości jest skrócenie czasu zasypiania. A zatem chcąc się wyspać w upalny dzień, warto przyrządzić prosty i zdrowy koktajl.
Nie tylko na ochłodę. W upały wypij te 2 koktajle
Myśląc o upałach, pierwsze skojarzenie wędruje w kierunku poszukiwania ochłody. Warto jednak pamiętać, że to właśnie w czasie wyjątkowo ciepłych dni, częściej rezygnujemy z różnych posiłków. Nie chcemy stać w kuchni i dodatkowo się nagrzewać, a i sam apetyt spada.
Nie wolno jednak zaniedbywać potrzeb organizmu, który właśnie w upały potrzebuje szczególnego wsparcia, by radzić sobie z trudnymi warunkami. Dlatego chcąc uniknąć osłabienia, polecamy, by dwa rozwiązania.
Pierwszym jest nietypowe śniadanie, a mianowicie przeciwzapalne smoothie. Co więcej, wykorzystując mrożone mango, możemy dodatkowo schłodzić nasze ciało. Kolejnym składnikiem jest marakuja, która dodaje egzotycznego charakteru. Warto dodać kilka daktyli oraz jogurt naturalny. Natomiast tym, co nas nasyci, będzie solidna garść płatków owsianych.
Owoce należy wrzucić do blendera, daktyle i płatki owsiane warto wcześniej nieco namoczyć w gorącej wodzie, aby zmiękły. Ostudzić, dodać do reszty składników. Wlać jogurt naturalny. Zmiksować i gotowe. Mamy lekkie, nawadniające i sycące śniadanie, które dostarcza nam białka, węglowodanów złożonych, błonnika i wielu witamin oraz minerałów.
Ostatnią i przepyszną propozycją jest proteinowy koktajl z czekoladą i masłem orzechowym. Brzmi świetnie i tak też smakuje. Dodatkowo dostarcza sporo białka i utrzymuje uczucie sytości na dłużej.
Przepis jest banalnie prosty. Miksujemy dwa banany, dodajemy do tego szklankę mleka sojowego bez cukru, łyżeczkę gorzkiego kakao, pół szklanki jogurtu naturalnego i łyżkę masła orzechowego. Pyszności. Można dodać nieco pokruszonego lodu, lub przed wykonaniem koktajlu dobrze chłodzić składniki.