Nie pomyl z pietruszką, zastąp nim ziemniaki. Nerki będą zadowolone
Pasternak, staropolski skarb w kuchni, z wyglądu bardzo przypomina pietruszkę i jest z nią spokrewniony. Smakowo to jednak inne warzywo. Słodkawy, aromatyczny i smaczny pasternak świetnie zastępuje ziemniaki. Najważniejsza korzyść to zróżnicowana, zdrowsza dieta.

Figa z makiem, z pasternakiem - znacie takie powiedzenie? Nawet historycy i lingwiści nie wiedzą tak do końca, skąd się wzięło - dlaczego kiedyś pospolity pasternak połączono w jedno ze świątecznym makiem i egzotyczną figą.
Najbardziej prawdopodobne jest, że takie zestawienie wyrazów ma charakter czysto ludyczny: to po prostu zabawna i ładnie brzmiąca rymowanka.
Nie zmienia to faktu, ze w przeciwieństwie do fig i maku pasternak został niemal zupełnie zapomniany (chociaz powoli wraca na niego moda). Warto w ogóle z tym pasternakiem tańcować kulinarnie?
Pasternak - co to jest
Pasternak to warzywo, które wraca na polskie stoły zapewne przede wszystkim ze względu na swoje wartości odżywcze i wyjątkowe właściwości, bo wyglądem raczej nie kusi.
Bywa, że pasternak pojawia się nawet w supermarketach, ale trudno uznać, że generalnie łatwo go kupić. Kiedyś rósł dziko i był pospolitą, uznawaną za pożywną, rośliną. W dokumentach wzmianki o nim na terenach polskich pojawiają się już w XIII wieku. Nazywano go wtedy pasternakiem, ale też pastyrnakiem, przypuszczalnie od łacińskiego słowa pastinaca (pastinum - motyka) i polskiego: pasterz.
Wygląda jak korzeń pietruszki, smakuje bardziej jak marchewka. Można z niego zrobić pyszne puree. To naprawdę niezły pomysł na dodatek do weekendowego obiadu.
Pasternak - nie zbieraj samodzielnie, jego liście parzą
Pasternak ma cenne wartości odżywcze, ale zanim do nich przejdziemy, warto podkreślić jedna rzecz. Dla człowieka cenny jest korzeń. Nać tej rośliny stanowi poważne zagrożenie.
Nie polecamy pasternaku do przydomowych ogródków czy prób samodzielnego zbioru. O ile korzeń przypomina pietruszkę, nać wygląda jak ta o złej sławie - barszczu Sosnowskiego.
Niestety, wizualne podobieństwo to nie wszystko. Zdarzają się poparzenia skóry pasternakiem, gdyż naziemne części rośliny zawierają toksyczne furanokumaryny.
Na szczęście dziś zieloną część pasternaku niełatwo spotkać w naszym otoczeniu, a zagrożenie stanowi dopiero połamany - po kontakcie z sokiem z uszkodzonej rośliny.
Warzywa i owoce bogate w błonnik
Pasternak - dlaczego warto go jeść
Staropolski przysmak zawiera rzadkie, cenne związki kumarynowe, które usprawniają trawienie, przyspieszają metabolizm. Pasternak ma działanie moczopędne i przeciwzapalne, co sprawia, że jest cennym sojusznikiem nerek.
Cenne warzywo jest znakomitym źródłem błonnika, potasu, witaminy C i witamin z grupy B, w tym kwasu foliowego.
Dzięki temu, że pasternak jest niskokaloryczny, zawiera składniki usprawniające przemianę materii, działające przeciwzapalnie i rozkurczowo, ma dobroczynny wpływ na układ krążenia. Jest elementem diety sprzyjającej prawidłowemu ciśnieniu krwi i przeciwdziałającej niekorzystnym zmianom w naczyniach krwionośnych, czyli choćby miażdżycy.
