Po czym poznać, że przesadzasz z cukrem? 3 sygnały powinny wzbudzić twoją czujność

2025-06-24 13:29

Cukier to składnik wielu produktów, także tych wytrawnych. W grę wchodzą nawet pasztety, wędliny, sery czy pieczywo. Dlatego łatwo wpaść w pułapkę, prowadzącą do przekroczenia dozwolonego, dziennego poziomu. To z kolei sprawia, że organizm coraz trudniej radzi sobie z nadmiarem. Wówczas może pojawić się senność, ale nie tylko. Jak pozbyć się chęci na słodycze i skąd się bierze? Na te i inne pytania odpowiadamy poniżej.

Po czym poznać, że przesadzasz z cukrem? 3 sygnały powinny wzbudzić twoją czujność
Autor: Fot. Getty Images

Zgodnie z zaleceniem Światowej Organizacji Zdrowia nie należy przekraczać 50 g cukru dziennie (równowartość około 12 łyżeczek herbaty). W przeciwnym razie nadmiar cukru w diecie może mieć wiele niepożądanych skutków dla zdrowia i prowadzić np. do choroby otyłościowej. Poniżej opisujemy trzy objawy, które mogą być sygnałem, że przesadzasz z dawką cukru.

W formie: Czym zastąpić cukier?

Dlaczego mam ciągłą ochotę na słodycze?

Dietetyczka Amy Goodson wyjaśnia, że jeżeli wciąż odczuwamy ochotę na coś słodkiego, to może oznaczać, że masz wysoki poziom cukru we krwi. Jak podkreśla, kiedy często spożywamy produkty o wysokim indeksie glikemicznym, ostatecznie może dojść do wystąpienia tzw. napadów wilczego głodu.

Wtedy nasila się ciągła chęć na podjadanie słodkości, ponieważ organizm doświadcza wahania poziomu glukozy we krwi i poprzez wysyłanie sygnałów, by znowu coś zjeść, próbuje utrzymać wysoką glikemię. To jednak bardzo niebezpieczne dla zdrowia, ponieważ może prowadzić do wystąpienia cukrzycy typu 2

Dlaczego po jedzeniu czujesz się senny?

Zjedzenie posiłku lub przekąski o wysokiej zawartości cukru (bez białka i zdrowego tłuszczu) szybko podnosi poziom cukru we krwi. Organizm pracuje na pełnych obrotach, aby to przetworzyć i w związku z tym poziom energii sukcesywnie spada. Pojawia się ospałość i rozdrażnienie.

Goodson podkreśliła, że białko i błonnik, w które obfituje soczewica, ma wpływ na stabilizację poziomu glukozy we krwi. Jej spożycie zmniejsza apetyt i jednocześnie przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej.

Ból zębów - powodem może być cukier

Jeśli masz problemy ze zdrowiem jamy ustnej, to winowajcą może być cukier.

Stanowi główną przyczynę rozwoju próchnicy, więc jeśli zmagasz się z bólem zębów, może to być oznaka, że jesz za dużo cukru

Napoje słodzone, w tym te owocowe, energetyczne, czy gazowanie zawierają sporą ilość cukru w różnej postaci, a także kwasów nasilających dodatkowo erozję szkliwa. Węglowodany proste stanowią pożywkę dla bakterii, a to prowadzi do zakwaszenia pH w jamie ustnej i demineralizacji szkliwa.

Jak zwalczyć ochotę na słodycze? Unikaj tych produktów

Planując codzienne posiłki, przede wszystkim staraj się unikać żywności o wspomnianym wysokim indeksie glikemicznym. To właśnie produkty zawierające wysoki poziom cukru nakręcają spiralę, sprawiają, że wpadasz w błędne koło i ciągle jesz to co słodkie. 

W ten sposób nie tylko narażasz się na cukrzycę, ale także otyłość i wiele innych chorób oraz groźnych powikłań. Stąd planując śniadanie, obiad, kolację, czy szukając przekąski, unikaj takiego jedzenia jak:

  • słodzone płatki śniadaniowe,
  • białe pieczywo,
  • dżemy i marmolady,
  • pączki,
  • frytki,
  • gotowane ciepłe ziemniaki,
  • kukurydza,
  • soki owocowe,
  • banany,
  • daktyle,
  • czerwone mięso,
  • arbuz,
  • słodycze,
  • żywność typu fast-food,
  • słodzone napoje,
  • napoje gazowane.

Wymieniona wyżej żywność pogłębia uczucie głodu, sprawia, że uczucie sytości szybko mija i tuż po posiłku szukamy ciasta lub innej słodkiej przekąski. W rezultacie częściej sięgamy po tzw. puste kalorie. Dlatego tak ważne jest, aby dieta opierała się na spożywaniu takich produktów jak pieczywo, czy makarony pełnozbożowe, ryby, białko oraz dużą ilość błonnika, zwłaszcza w postaci zielonych warzyw.