Pomaga w odchudzaniu, ma dużo błonnika i antyoksydantów. Idealnie zastąpi ziemniaki
Polski, klasyczny obiad to ziemniaki z mięsem i surówką. Jednak coraz częściej szukamy innego rozwiązania, które zapewni sytość i pomoże schudnąć. Wbrew pozorom wcale nie chodzi o jedną z kasz. Nasza propozycja może zaskoczyć, ale jest smaczna i warto dać jej szansę.
Podczas odchudzania wielu z nas stara się ograniczyć węglowodany, przez co rezygnujemy z np. z jedzenia ryżu. Jednak jego brązowy odpowiednik to pełnoziarnisty produkt, który nie dość, że dostarczy cennych składników, to jeszcze spowalnia procesy starzenia. Przestawiamy pięć powodów, dla których warto jeść go zamiast ziemniaków.
Dlaczego warto jeść brązowy ryż? Powodów jest całkiem sporo
Brązowy ryż, podobnie jak makaron, ma to do siebie, że jest nieco twardszy, stąd nie każdy go wybiera, czy uwielbia. Jednak jego niepodważalną zaletą jest poziom błonnika. Już w jednej filiżance brązowego ryżu mieszczą się aż 3 gramy, w białym jest tylko 0,5 g w tej samej ilości.
Dzięki temu przyspieszamy trawienie i łatwiej pozbyć się niechcianych kilogramów. Brązowy ryż należy do produktów pełnoziarnistych, a to sprawia, że dłużej zachowuje uczucie sytości, przyczyniając się do zmniejszenia spożycia kalorii, pomagając w odchudzaniu.
Kolejnym atutem brązowego ryży jest ilość przeciwutleniaczy, ton one chronią komórki przed uszkodzeniami, a wychwytując wolne rodniki, zapobiegają występowaniu chorób nowotworowych, czy przedwczesnemu starzeniu.
Brązowy ryż podobnie do innych produktów pełnoziarnistych zmniejsza ryzyko występowania chorób układu sercowo-naczyniowego nawet o 21%, w porównaniu z osobami, które raczej unikają tej wersji jedzenia.
Warto podkreślić, że atutem spożywania brązowego ryżu jest fakt, iż wspomniany już błonnik spowalnia metabolizm cukrów, a to z kolei sprawia, że może obniżać poziom cukru we krwi, zapobiegając cukrzycy typu 2, która jest wyjątkowo częstym i groźnym zjawiskiem obecnym w XXI wieku.
Kiedy brązowy ryż szkodzi? Zachowaj umiar i czujność
Brązowy ryż to dobra alternatywa dla ziemniaków i warto czasem wziąć go pod uwagę, planując posiłki na cały tydzień. Niemniej trzeba pamiętać o jednej rzeczy, a mianowicie o tym, że brązowy ryż zawiera 1,5 razy więcej arsenu niż jego biały odpowiednik.
Dlatego nie należy przesadzać z jego ilością, a jedynie włączyć do menu jako dodatek. Kobiety w ciąży i matki karmiące piersią powinny zachować szczególną ostrożność.
Choć brązowy ryż jest produktem bezglutenowym i wiele osób poleca jego spożycie nawet osobom chorującym na celiakię, czy też uczulonym na gluten, to jednak zalecamy ostrożność. Chodzi o proces pakowania, transportu, czy przechowywania produktu. Bezpieczne są wyłącznie produkty zawierające logo przekreślonego kłosa.
To one gwarantują, że ryż, czy inna żywność nie została zanieczyszczona. W przeciwnym razie zwłaszcza osoby z celiakią mogą odczuwać konsekwencje spożycia śladowej ilości glutenu.