Co zamiast ziemniaków na obiad? Wykorzystaj warzywo, które odchudza i oczyszcza z toksyn
Tradycyjny, domowy obiad składa się z mięsa, ziemniaków i surówki. Jednak takie połączenie jest dość kaloryczne, zwłaszcza kiedy dodamy sos czy inną tłustą omastę. Jest kilka innych rozwiązań, ale jedno jest wyjątkowo smaczne, a w dodatku pomaga w odchudzaniu.
Często zastanawiamy się, co jeść na obiad podczas odchudzania. Zmiana diety to często klucz do osiągnięcia zamierzonego celu. Jednak pod żadnym pozorem nie wolno się głodzić. Takie działanie nie tylko sprawi, że szybko nabawimy się efektu jojo, ale narażamy cały organizm na osłabienie i podatność na różne choroby.
Topinambur, co to takiego i jak smakuje?
Topinambur nazywany także słonecznikiem bulwiastym to roślina pochodząca z Ameryki Północnej i należy do rodziny astrowatych. Jadalną częścią tej rośliny są bulwy. Można je wykorzystać jako dodatek do obiadu.
Topinambur ma delikatny lekko orzechowy smak i słodki smak. Jest dość soczystą rośliną, więc po obraniu i ugotowaniu świetnie zastąpi ziemniaki. Słonecznik bulwiasty ma wiele cennych właściwości takich jak:
- podnosi zdolność koncentracji,
- oczyszcza organizm z nadmiaru toksyn,
- zapobiega chorobom układu trawiennego,
- obniża cholesterol,
- reguluje ciśnienie,
- obniża poziom cukru we krwi.
Bulwa tej rośliny skrywa wiele witamin i minerałów takich jak witamina A, E, K, C, B, kwas foliowy, tiamina, ryboflawina, wapń, żelazo, błonnik, potas, sód, magnez, cynk, fosfor. Na przestrzeni ostatnich lat naukowcy udowodnili, że topinambur wykazuje właściwości przeciwutleniające i przeciwnowotworowe. Bogactwo błonnika wspomaga odchudzanie, dlatego warto sięgać po topinambur jako dodatek do obiadu zamiast ziemniaków.
Topinambur na odchudzanie? Idealny probiotyk, który obniża cukier
Grupa naukowców z Chile przeanalizowała korzyści zdrowotne wynikające z codziennego spożywania bulw topinamburu. Wyniki badań wykazały, że główną zaletą rośliny jest obecność inuliny, czyli naturalnego probiotyku i prebiotyku cennego dla naszego zdrowia. Ten rodzaj polisacharydu wpływa na adhezję probiotyków do komórek nabłonka jelitowego, umożliwiając przetrwanie probiotyków w warunkach żołądkowo-jelitowych.
Dlatego włączenie spożycia topinamburu do codziennej diety może przyczynić się do poprawy zdrowia. Badania nad jogurtem z dodatkiem inuliny pochodzącej z topinamburu jako prebiotyku w stężeniu 5 proc. wykazały, że leczenie to obniżyło poziom glukozy we krwi, cholesterolu i całkowitych lipidów.
Inne badanie z udziałem 66 ochotników dowiodło, że inulina zwiększa poziom Bifidobacteria, Lactobacillus i Enterococcus. Dodatkowe spożywanie 5 g dziennie sproszkowanego topinamburu rano było korzystne dla mikroflory jelitowej badanych, co przydaje się nie tylko w kontekście odchudzania, ale również wzmocnienia odporności.