Pomagają na stany zapalne, obniżają ciśnienie, wspierają odporność. Jedna dziennie wystarczy
Są jednymi z najzdrowszych owoców. Pełne przeciwutleniaczy zapewnią również solidną dawkę witaminy C. Wzbogacą smak wielu potraw, są także idealnym dodatkiem do wielu napojów, a ich korzyści zdrowotne tworzą długą listę zalet wynikających z ich regularnego stosowania.
Cytryny to symbol witaminy C. Ich kwaśny smak i energetyczny kolor przyciągają uwagę. Pomysłów na ich wykorzystanie jest bez liku, a wraz z nimi – moc korzyści dla zdrowia.
Pełne witamin, minerałów i antyoksydantów
Jedna cytryna zawiera w sobie około połowę zalecanej dziennej dawki witaminy C, dlatego jest zalecana osobom, które chcą wzmocnić swoją odporność. Te owoce redukują stany zapalne i wspierają produkcję przeciwciał, które pomagają organizmowi walczyć z infekcją.
Są również świetnym źródłem antyoksydantów, więc warto stosować je w profilaktyce chorób serca i nowotworów. Co więcej, cytryny podnoszą poziom dobrego cholesterolu, obniżają ciśnienie, a kwas cytrynowy w nich zawarty pobudza żołądek do pracy.
Oprócz witaminy C zawierają w sobie witaminy z grupy B, żelazo, potas, magnez, cynk, mangan, cholinę, fosfor.
Cytryny docenić powinny również osoby, które dbają o prawidłową masę ciała. To owoce niskokaloryczne, zawierające błonnik. W 100 gramach mają zaledwie 30 kalorii.
Owoce te pomagają także organizmowi wchłonąć więcej żelaza z pokarmów roślinnych w diecie. Prawidłowy poziom tego mikroelementu pomaga zapobiegać anemii związanej z obniżeniem czerwonych krwinek. Cytryny mają również właściwości antybakteryjne i przeciwgrzybicze.
Wykorzystasz je na wiele sposobów
Cytryny idealnie podkręcają smak ryb, sosów, sałatek. Można je marynować, kisić, a szczypta ich skórki ożywi każdy deser. Dzięki nim łatwiej nawadniać organizm, ponieważ są idealnym dodatkiem do wody. Są również powszechnie stosowane w przemyśle kosmetycznym.
Dodatki cytryny można znaleźć m.in. w tonikach do twarzy dla skóry trądzikowej czy kremach zapobiegających powstawaniu wyprysków. Stosuje się je także do pielęgnacji paznokci i płukanek do włosów.
Cytryn powinny unikać osoby uczulone. Co więcej, owoce te negatywnie działają na szkliwo zębów, dlatego nie należy szczotkować ich od razu po spożyciu napoju lub dania bogatego w te owoce.
Ze spożywaniem cytryn powinny również uważać osoby mające problemy z nerkami, pęcherzykiem żółciowym i zmagające się ze zgagą.
Uważać powinny także osoby wrażliwe na tyraminę, ponieważ spożywanie soku z cytryny, może u nich powodować migreny.