Sojusznicy w walce z cholesterolem. 9 owoców dla zdrowia serca

2024-12-07 13:16

Owoce to powszechnie doceniany element zdrowej diety, ale niewiele osób wie, że niektóre z nich mogą znacząco wpłynąć na wyniki badań krwi. Dodanie ich do codziennego menu może pomóc obniżyć poziom "złego" cholesterolu LDL i jednocześnie podnieść stężenie "dobrego" cholesterolu HDL. Jakie owoce sprzyjają zdrowiu serca?

Sojusznicy w walce z cholesterolem. 9 owoców dla zdrowia serca
Autor: Getty Images

9 owoców na wysoki cholesterol

Truskawki

Truskawki mogą obniżać poziom cholesterolu za sprawą obecności antocyjanów, które nadają im czerwony kolor i są korzystne dla zdrowia serca. Badanie opublikowane w Metabolism wykazało, że osoby spożywające trzy filiżanki tych owoców dziennie przez miesiąc zauważyły spadek poziomu LDL, w porównaniu do grupy, która stosowała zdrową dietę, ale nie jadła truskawek. Owoce te mogą aktywować białko Nrf2, które reguluje cholesterol i trójglicerydy.

Pomarańcze

Pomarańcze za pomocą błonnika i steroli roślinnych zapobiegają wchłanianiu cholesterolu z diety. Badania wskazują, że zawierają około 4 g błonnika na sztukę, co stanowi 16 proc. dziennego zapotrzebowania dla kobiet. Składnik ten pomaga stabilizować poziom cukru we krwi i zapobiega wchłanianiu tłuszczu, co ma wpływ na poziom cholesterolu. Należy jednak jeść owoce w całości, wyciśnięty sok nie ma tyle samo cennych składników odżywczych.

Winogrona

Winogrona obniżają poziom cholesterolu poprzez wpływ na mikrobiom jelitowy. Według dr Zhaopinga Li z UCLA Health, zwiększają liczbę bakterii Akkermansia muciniphila, które mogą spowalniać produkcję cholesterolu. Badania wskazują również, że resweratrol, obecny w składzie, może obniżać stężenie cholesterolu całkowitego, co ma znaczenie dla zdrowia serca. Jest również powodem, dla którego umiarkowane picie czerwonego wina jest korzystne dla organizmu.

Figi

Figi zawierają pektynę, rodzaj błonnika, który wypłukuje trójglicerydy i obniża poziom cholesterolu. Według Mayo Clinic, spożywanie 5-10 g błonnika dziennie pomaga obniżyć stężenie LDL. Błonnik rozpuszczalny w figach wiąże cholesterol, ułatwiając jego wydalanie z organizmu, co w połączeniu ze statynami może poprawić skuteczność leczenia. Owoce te można jeść na surowo lub z serem czy orzechami, aby dostarczyć organizmowi cennych składników odżywczych.

Owoce w diecie odchudzającej i w zdrowym żywieniu. Dietetyk radzi
Poradnik Zdrowie Google News
Autor:

Banany

Banany zawierają zarówno rozpuszczalny, jak i nierozpuszczalny błonnik. Składnik ten pomaga usunąć cholesterol z organizmu, zanim zostanie wchłonięty do krwi. Ponadto banany są bogate w przeciwutleniacze, takie jak dopamina, które zmniejszają stres oksydacyjny, obniżając stan zapalny w organizmie. Dzięki temu mogą pomóc w ochronie naczyń krwionośnych i zmniejszeniu ryzyka problemów sercowo-naczyniowych.

Guawa

Guawa obniża poziom złego cholesterolu dzięki wysokiej zawartości błonnika, przeciwutleniaczy i potasu. Badania opublikowane w 2005 roku w Methods and Findings in Experimental and Clinical Pharmacology wykazały, że ekstrakt z liści obniża LDL i zwiększa poziom HDL. Ponadto analiza przedstawiona w American Journal of Cardiology udowodniła, że spożywanie gujawy przed posiłkiem obniża ciśnienie krwi i poprawia profil lipidowy już po 12 tygodniach.

Kiwi

Kiwi to owoc bogaty w rozpuszczalny błonnik, polifenole i witaminę C, które korzystnie wpływają na poziom cholesterolu. Badanie opublikowane w International Journal of Food Sciences and Nutrition wykazało, że spożywanie kiwi może podnieść poziom HDL, co poprawia zdrowie serca. Jest również korzystne w obniżaniu poziomu trójglicerydów, jak wskazują wyniki badania przedstawione w Nutrition Journal.

Bergamotka

Bergamotka, owoc cytrusowy, poprawia profil lipidowy dzięki zawartości polifenoli. W badaniach klinicznych wykazano, że obniża LDL i podnosi poziom HDL. Dodatkowo badania opublikowane w Critical Reviews in Food Science and Nutrition sugerują, że bergamotka może być skuteczna w kontrolowaniu cholesterolu u osób nietolerujących statyn.

Arbuz

Arbuz zawiera likopen - silny przeciwutleniacz, który zmniejsza stan zapalny w organizmie i pomaga w regulacji poziomu cholesterolu HDL, natomiast fitosterole obniżają stężenie frakcji LDL. Dr Sean Heffron z NYU Langone Health zaznacza, że arbuz jest korzystny nie tylko w obniżaniu cholesterolu, ale także w utrzymaniu zdrowia serca i ciśnienia krwi.