Szukaj tych oznaczeń na opakowaniach. Podobnie brzmią, ale znaczą zupełnie co innego
Czytanie etykiet produktów jest dobrym nawykiem, który warto wdrożyć już dziś. Często na opakowaniach można spotkać oznaczenia „bez cukru” i „bez dodatku cukru”. Z góry zakładamy, że są to synonimy, a to błąd! Choć brzmią podobnie, mają różne znaczenia. Co w takim razie mówią te symbole? Sprawdź.
Dzięki czytaniu etykiet z łatwością dokonujemy przemyślanych wyborów podczas zakupów i wrzucamy do koszyka zdrowsze, pełnowartościowe produkty. Można jednak na opakowaniach produktów (np. jogurtów, serków homogenizowanych, słonych przekąskach lub różnych słodkościach) znaleźć podobnie brzmiące napisy, takie jak: „bez cukru” i „bez dodatku cukru”. Należy na nie uważać, ponieważ to nie są synonimy. Choć te wyrażania brzmią prawie identycznie, znaczą zupełnie co innego. Wyjaśniamy, co je dokładnie różni.
Często mylimy te oznaczenia na produktach
Oznaczenie „bez cukru” jest informacją dla konsumentów, że w składzie produktów spożywczych nie występuje biały cukier, czyli substancja wyróżniająca się dużą kalorycznością. Pozbawione są także źródeł tego składnika, np. syropów owocowych czy miodu. Znajdują się za to w tych artykułach zdrowsze zamienniki zwykłego cukru, takie jak erytrytol lub ksylitol. Te słodziki mają niewiele kalorii, a do tego wyróżnia je bardzo niski indeks glikemiczny (IG), co oznacza, że nie powodują wyrzutów glukozy do krwi. Są bezpiecznym wyborem dla diabetyków oraz osób na diecie redukcyjnej, które walczą z nadwagą.
Z kolei symbol „bez dodatku cukru” mówi, że produkty nie mają w sobie cukru prostego ani dwucukru (fruktozy, glukozy, sacharozy). Słodki smak zapewni im zawartość soków owoców lub rodzynek, suszonych moreli, daktyli. Artykuły te są zasobne w cukier pochodzenia naturalnego, a więc nie został on wytworzony sztucznie.
Fatalne skutki jedzenia cukru
Dla zdrowia ważne jest, aby ograniczyć spożywanie większej ilości cukru w celu uniknięcia przykrych skutków. Narodowe Centrum Edukacji podaje, że nadmiar tej substancji słodzącej (potocznie zwaną „białą śmiercią”) w diecie może prowadzić do niedoboru innych składników odżywczych, np. witamin (A, E, C), kwasu foliowego oraz cennych minerałów (cynku, magnezu, wapnia, żelaza). Do tego podnosi ryzyko wielu poważnych chorób, takich jak:
- otyłość,
- cukrzyca typu 2,
- zawał serca,
- udar mózgu,
- miażdżyca,
- schorzeń neurodegeneracyjnych.
Zgodnie z zaleceniem Światowej Organizacji Zdrowia każdy z nas powinien zmniejszyć spożycie cukru do mniej niż 10 proc. zapotrzebowania na energię. Najlepiej wykluczyć z menu produkty z dużą zawartością cukru. Żywność wysokoprzetworzona oraz słodkie i słone przekąski prowadzą do zguby i powoli niszczą nasz organizm.