Tak zadbasz o układ krążenia. Pomoże w tym nowa wersja kultowej diety
Ta dieta cieszy się dużą popularnością – pozwala nie tylko schudnąć, ale przede wszystkim zdrowo żyć. Jej roślina wersja stanowi podwójną ochronę dla naczyń krwionośnych niż ta tradycyjna. Naukowcy nie mają co do tego wątpliwości.
Jednym z najzdrowszych modeli odżywiania jest dieta śródziemnomorska, ponieważ bogata jest w świeże warzywa, owoce, orzechy, ryby i produkty pełnoziarniste. Zawiera też umiarkowane ilości jaj, drobiu i czerwonego mięsa. Jej stosowanie stanowi profilaktykę wielu chorób m.in. chorób sercowo-naczyniowych i cukrzycy.
Wpływ roślinnej diety śródziemnomorskiej na układ krążenia
Izraelscy badacze z Uniwersytetu Ben-Guriona przeprowadzili analizę, by sprawdzić wpływ diety śródziemnomorskiej zarówno tej tradycyjnej (z mięsem), jak i roślinnej na sztywność naczyń krwionośnych. Obserwacje z udziałem 300 osób trwały półtora roku.
Jak pokazują wyniki analizy, zwiększone spożycie polifenoli i mikroelementów pochodzenia roślinnego może prowadzić do zmniejszenia nawet o 15 proc. sztywności naczyń krwionośnych. Dla porównania klasyczna wersja tego modelu żywienia redukowała sztywność o 7,3 proc.
Naukowcy zatem odkryli kolejną korzyść stosowania roślinnej wersji diety śródziemnomorskiej. W jej jadłospisie znajdują się produkty, takie jak: warzywa, owoce, orzechy (28 g dziennie), 3-4 cztery szklanki zielonej herbaty oraz koktajl z wodorostu (wolfia lub mankai) obfitujący w duże ilości żelaza, witaminy B12 i ponad 12 rodzajów polifenoli.
Główna autorka badania, prof. Iris Shai, podkreśla, że zdrowy styl życia to istotny czynnik poprawy zdrowia kardiometabolicznego. – Dzięki przeprowadzeniu tego eksperymentu dowiedzieliśmy się, że jakość diety ma ogromne znaczenie dla mobilizacji aterogennej (wywołującej miażdżycę) tkanki tłuszczowej, zmniejszenia ryzyka kardiometaboilicznego i poprawy profilu otyłości – wyjaśnia w komunikacie.
Dodaje też, że zwiększenie w diecie ilości polifenoli i zastąpienie mięsa czerwonego równoważnym białkiem roślinnym mogą mieć dobroczynny wpływ na poprawę różnych aspektów zdrowia.
Roślinna dieta śródziemnomorska wzmacnia naczynia krwionośne
Badacze jako pierwsi odkryli znaczący wpływ roślinnej wersji diety śródziemnomorskiej na zmniejszenie podatności naczyniowej wraz z wiekiem. O swoich wnioskach informują ma łamach czasopisma „Journal of the American College of Cardiology”.
Jak zaznacza jeden z autorów analizy kardiolog dr Gal Tsaban z Soroko Univeristy Medical Center, „samo utrzymanie zdrowej diety powiązane jest z regresją sztywności naczyń krwionośnych, lecz roślinna dieta śródziemnomorska zapewnia aż 15-procentową redukcję”. Można ją uzyskać dzięki wdrożeniu prostych zmian w diecie i stylu życia.
- Wyniki naszego badania po raz kolejny wykazują, że nie wszystkie rodzaje diety zapewniają identyczne korzyści i że roślinna dieta śródziemnomorska może w większym stopniu sprzyjać zdrowiu naczyń krwionośnych – podkreśla ekspert. Warto zatem wyeliminować z menu mięso i zastąpić je produktem z super żywności, czyli koktajlem z wolfii.
Źródło:
- PAP
- Tsaban, G., et al. (2023). Effect of Lifestyle Modification and Green Mediterranean Diet on Proximal Aortic Stiffness. Journal of the American College of Cardiology, dostęp: 16.01.2024.