Ten produkt może wydłużyć ci życie. Wystarczy niecałe 200 g każdego dnia

2024-05-27 9:58

Długowieczność to połączenie kilku aspektów, a mianowicie diety, genów i stylu życia. Naukowcy wciąż analizują, w jaki sposób możemy wpłynąć na liczbę przeżytych lat. Z obserwacji wynika, że nie bez znaczenia są codzienne nawyki. Tym razem w grę wchodzi jeden produkt, który warto włączyć, planując menu. Co więcej, dzięki niemu posiłki nie będą nudne i pomogą w odchudzaniu.

Ten produkt może wydłużyć ci życie. Wystarczy niecałe 200 g każdego dnia
Autor: Fot. Getty Images

“Blue Zones”, to tzw. błękitne strefy, czyli regiony, w których występuje najwięcej 100-latków, a nawet starszych mieszkańców. Badaczy zainteresowało, dlaczego akurat tam występuje wyjątkowe zagęszczenie długowiecznych ludzi. Dzięki obserwacjom ustalono, że duże znaczenie ma dieta, a na uwagę zasługuje pewna grupa roślin.

Fasola - rodzaje, właściwości i zastosowania kulinarne fasoli

Co jeść, aby żyć dłużej? Sięgaj po te rośliny

Dan Buettner to amerykański pisarz i odkrywca oraz autor wielu publikacji National Geographic. Przyczynił się także do zdefiniowania miejsc określanych mianem "Blue Zones", dzięki temu wiemy, że regionami świata, w których ludzie żyją długo i zdrowo są między innymi takie miejsca jak Okinawa, Sardynia, czy Ikaria. Dużą rolę odgrywa dieta. Stąd to właśnie jej poświęcimy szczególną uwagę.

Zdaniem odkrywcy, ludzie zamieszkujący błękitne strefy w codziennych posiłkach wykorzystują dużą ilość warzyw. To one stanowią główne źródło pożywienia. W grę wchodzą także węglowodany złożone, czy owoce. Natomiast ciekawe jest to, że choć regiony pełne długowiecznych osób są bardzo oddalone od siebie nawzajem to jednak łączy je jeden fakt. A mianowicie spożywanie roślin strączkowych.

W Okinawie bardzo często jada się soję, a na Sardynii ciecierzycę. Na greckiej wyspie spożywa się dużo ciecierzycy, grochu, soczewicy czy bobu, soja także jest lubiana w tym regionie. Zdaniem odkrywcy, analizowanie stylu życia i formy żywienia wspomnianych regionów, że istnieje prawdopodobieństwo, iż już 180 g roślin strączkowych dziennie może wydłużyć życie nawet o 4 lata.

Warto jednak podkreślić, że sekretem długowieczności w dużej mierze jest także poziom codziennej aktywności fizycznej. Ważne są także warunki środowiskowe takie jak poziom zanieczyszczenia powietrza, wód etc. a także dzienna dawka stresu, który niszczy zdrowie.

Dlaczego warto jeść fasolę i inne rośliny strączkowe?

Zdrowa dieta powinna składać się z białka, węglowodanów złożonych, tłuszczy i błonnika. Jednak kluczem jest to, skąd czerpiemy poszczególne składniki. W diecie śródziemnomorskiej, która uznawana jest za najzdrowszą na świecie, nie znajdziemy przetworzonej żywności, czy słodyczy oraz ociekających tłuszczem pieczeni. 

Natomiast tym, co mocno wyróżnia osoby z błękitnych stref, jest spożywanie większej ilości białka roślinnego na rzecz czerwonego mięsa. Dodatkowo osoby te sięgają po sezonowe warzywa i owoce, dzięki czemu dostarczają do organizmu nie tylko dużą dawkę witamin i minerałów, ale także cenny błonnik.

Przykładem jest właśnie fasola, to w niej znajduje się duża dawka magnezu, żelaza, czy kwasu foliowego. Dzięki temu nie tylko zapobiegamy występowaniu anemii i związanych z nią problemów zdrowotnych, ale także wzmacniamy serce, kości i mózg. Warto przypomnieć, że niedobór magnezu zwiększa podatność na stres i jego skutki. Kwas foliowy jest ważny nie tylko dla kobiet spodziewających się dziecka, ale także dla każdego, kto chce dbać o prawidłową pracę układu nerwowego i wzmacniać odporność. 

Groch, ciecierzyca, soczewica, fasolka szparagowa, soja i itp. to rośliny, które stanowią zdrowe źródło białka. Dlatego komponując obiad, warto - zamiast mięsa - przygotować kotlety z soczewicy. Na kanapkę świetnie sprawdza się dobrze doprawiony pasztet z ciecierzycy, a na przekąskę czarna, czerwona lub biała fasola z puszki. 

Dzięki temu nie tylko mamy szansę wydłużyć życie, ale także schudnąć kilka kilogramów. A to za sprawą faktu, że duża ilość białka i błonnika sprzyja utracie masy ciała, przyspieszając metabolizm i hamując chęci podjadania między posiłkami czy sięgania po słodycze.

Ogromną zaletą roślin strączkowych jest ich wszechstronne zastosowanie. Możemy przyrządzić z nich humus, ciasto, zupę, pasztet, kotlety, sałatki i wiele innych dań. Dzięki czemu codziennie mamy możliwość zjeść zdrowo, smacznie i bez nudy.