Ten trik sprawdzi się u osób z cukrzycą i nie tylko. 5 korzyści dodawania kurkumy do kawy
Choć kurkuma to przyprawa stosowana najczęściej do potraw, wielu ludzi dodaje ją do różnych napojów. Brzmi dziwnie? Nie powinno, ponieważ zwolennicy tego dodatku twierdzą, że dzięki niemu kawa smakuje jeszcze lepiej.
Kurkuma to przyprawa popularna szczególnie w kuchni indyjskiej i tradycyjnej medycynie. Choć wpływ kurkuminy na zdrowie jest pozytywny, organizmowi ciężko przychodzi jej wchłanianie, szczególnie w przypadku kwaśnych płynów takich jak kawa. Nic straconego – istnieją strategie, które ułatwią wchłanianie kurkuminy.
Jak dodawać kurkumę do kawy?
Każdy, kto kiedykolwiek miał styczność z kurkumą, wie, jak silny ma smak. Już niewielka dawka wystarczy, by nadać przygotowywanym daniom charakterystyczny żółty kolor. Zazwyczaj do porcji kawy wystarczy dodać około pół łyżeczki (1,5 g) kurkumy.
Oczywiście, jeśli chcesz, możesz dodać jej więcej, jednak producenci tej przyprawy zalecają, by nie stosować dawki większej niż 6 gramów, ponieważ u niektórych osób może spowodować łagodne zaburzenia trawienia.
Za sprawa niesamowitego koloru, który uzyskuje dzięki kurkuminie, kawa z dodatkiem kurkumy zyskuje na popularności. Co więcej, przygotowanie takiego napoju jest niezwykle proste.
5 zdrowotnych korzyści z dodawania kurkumy do kawy
Jak zwiększyć wchłanianie kurkuminy?
Można do napoju dodać czarny pieprz, który zawiera piperynę - to z pewnością zwiększy jej wchłanianie. Co więcej, kurkumina jest rozpuszczalna w tłuszczach, więc dodanie do niej źródła tłuszczu może zoptymalizować jej działanie. Dlatego warto do napoju z kurkumą dodać masło, mleko albo śmietankę. Taka kawa oferuje wiele potencjalnych korzyści dla naszego zdrowia.
Zwolennicy kawy z kurkumą dodają do niej także inne dodatki m.in.: