Tequila - rodzaje. Jak pić tequilę? Ile ma kalorii?
Tequila to meksykańska wódka otrzymywana z soku agawy, poddanego fermentacji alkoholowej. W sklepie można znaleźć różne rodzaje tequili, których cena waha się od kilkudziesięciu do kilkuset złotych. Jak pić tequilę? Tequilę można pić w postaci shota lub przyrządzić na jej bazie drinki, z których najpopularniejsze to tequila sunrise czy drink margarita. Sprawdź, z czym można pić tequilę i ile ma kalorii.
Spis treści
- Tequila - rodzaje tequili
- Tequila - produkcja tequili
- Tequila - proces produkcji
- Tequila - wpływ na zdrowie
- Tequila - jak pić tequilę?
- Tequila - drinki na bazie tequili
- Najdroższa tequila na świecie
Tequila to wysokoprocentowy (o zawartości alkoholu od 35 do 55 proc.) meksykański napój, który pozyskuje się z niebieskiej agawy (łac. Agave tequilana).
Tequila po raz pierwszy została wyprodukowana w XVI wieku w Meksyku, w pobliżu miejscowości Tequila przez hiszpańskich konkwistadorów, którym zabrało brandy i zaczęli pozyskiwać wysokoprocentowy trunek z niebieskiej agawy.
Masowa produkcja tequili rozpoczęła się kilkadziesiąt lat później w pobliżu stanu Jelisco, a jej inicjatorem był Don Pedro Sanchez de Tagle.
W XIX wieku uznano, że tequila może być produkowana tylko na obszarach, gdzie rośnie niebieska agawa i ta zasada obowiązuje do dzisiaj. Według prawa meksykańskiego tequila może być produkowana tylko w kilku stanach - Jalisco i w niektórych obszarach stanów Guanajuato, Michoacán, Nayarit i Tamaulipas.
Tequila jest uznawana za meksykańską chronioną nazwę pochodzenia, a w krajach europejskich jest chronionym oznaczeniem geograficznym.
Tequila - rodzaje tequili
Tequilę dzieli się na dwie kategorie
- ze względu na zawartość soku z agawy - na 100 proc. tequilę wyłącznie z soku z niebieskiej agawy
- tequilę mixto, która przynajmniej w 51 proc. składa się z soku z agawy, a resztę stanowią cukry zwykle trzcinowe.
Wśród dwóch kategorii, wyróżnia się kilka rodzajów tequili:
- Blanco (tequila silver)- tequila biała, dojrzewająca do dwóch miesięcy w beczkach ze stali nierdzewnej lub butelkowana bezpośrednio po destylacji. Ma wyraźny aromat charakterystyczny dla agawy
- Joven (tequila gold)- to zazwyczaj tequila mixto otrzymywana przez dodatek barwników i środków aromatyzujących. Można ją także otrzymać w procesie mieszania tequili blanco z reposado lub z anejo. To tańszy rodzaj tequili
- Reposado - dojrzewająca od 2 do 11 miesięcy w dębowych beczkach, ma charakterystyczny posmak drewna i złocisty kolor
- Anejo - dojrzewająca minimum rok w dębowych beczkach, ma bursztynową barwę i bogaty, złożony smak
- Extra anejo - dojrzewająca minimum trzy lata w dębowych beczkach, ma mahoniową barwę
Tequila - produkcja tequili
Tequilę otrzymuje się z niebieskiej agawy, którą uprawia się w sadach zwanych potreros. Techniki sadzenia, pielęgnowania i zbioru agawy są przekazywane z pokolenia na pokolenie i odbywają się bez użycia maszyn rolniczych.
Do przygotowania tequili wykorzystuje się pinas (soczyste jądra agawy), które po zebraniu są poddawane powolnemu wypiekaniu w celu rozkładu złożonych fruktanów na cukry proste (głównie fruktozę) i rozdrabnianiu lub tłuczeniu pod dużym kamiennym kołem, by uzyskać sok z agawy.
Następnie sok z agawy poddaje się procesowi fermentacji i dwukrotnej destylacji. Smak tequili różni się w zależności od pochodzenia: tequila z terenów górskich jest często słodsza, o silniejszym smaku owoców, zaś ta z nizinnych ma ziemisty posmak.
Tequila charakteryzuje się szeroką paletą barw - od przezroczystego do ciemno bursztynowego. Jej kolor zależy od długości procesu dojrzewania (może trwać od dwóch miesięcy do trzech lat) i rodzaju drewna, z którego wykonane są beczki służące do jej przechowywania.
Tequila - proces produkcji
Zobacz, jak wygląda proces produkcji tequili. Od zbierania niebieskiej agawy do butelkowania.
Źródło: Youtube.com/Trip in México
Tequila - wpływ na zdrowie
Picie tequili w nadmiarze, podobnie jak w przypadku innych alkoholi, jest szkodliwe dla zdrowia. Jednak pewne badania wykazały, że tequila spożywana w umiarkowanych ilościach może mieć korzystny wpływ na zdrowie. Jednak nie udowodniono bezpośrednich korzyści wynikających z picia tequili.
Potencjalne korzystne działanie tequili:
- może pomagać w leczeniu osteoporozy wśród osób starszych. Stwierdzono, że tequila - a konkretniefruktany zawarte w agawie niebieskiej wykorzystywanej do produkcji tequili - pobudza wchłanianie wapnia z krwi, tym samym wspomaga wzrost i regenerację kości
- ma działanie prebiotyczne, dzięki obecności inuliny, która jest pożywką dla korzystnych dla organizmu bakterii jelitowych. Wpływa na ich wzrost, ale spożywanie tequili w nadmiarze niszczy florę bakteryją
- ma mało kalorii - popularny koktajl Tequila sunrise w 100 g zawiera tylko 110 kcal
- wzmaga apetyt
Tequila a cukrzyca
Zawarty w tequli cukier agavins (nie należy mylić z cukrem występującym w syropie z agawy) nie podnosi poziomu glukozy we krwi, ponieważ ludzki organizm go nie trawi. Do takich wniosków doszli badacze z Amerykańskiego Stowarzyszenia Chemicznego. Przeprowadzili oni badania na myszach, które podzieli na dwie grupy. Pierwsza otrzymywała do picia zwykłą wodę, a druga otrzymywała wodę z dodatkiem wspomnianego cukru (tj. agavins).
Okazało się, że myszy, które piły "wzbogaconą" wodą miały mniejszą ochotę na jedzenie i niższy poziom cukru niż osobniki z grupy kontrolnej. Ponadto u myszy pojonych wodą z agavins zaobserwowano produkcję hormonu GLP-1, odpowiadającego za poczucie sytości i produkującego insulinę.
Badacze przypuszczają, że agavins może pomóc osobom z cukrzycą typu 2. lub osobą walczącym z nadwagą. Aby potwierdzić tę teorię konieczne są dalsze badania, dlatego nie zaleca się spożywania nadmiernej ilości tequili i innych alkoholi.
Źródło: www.acs.org
Tequila sunrise - kalorie, wartości odżywcze (w 100 g)Wartość energetyczna - 100 kcalBiałko ogółem - 0.30 gTłuszcz - 0.10 gWęglowodany - 11.30 g Błonnik - 0 gWitaminyTiamina – 0.038 mgRyboflawina – 0.016 mgNiacyna - 0.190 mgWitamina B6 - 0.050 mgKwas foliowy - 11 µgWitamina A – 97 IUWitamina C – 19.3 mgMinerałyWapń – 0 mgŻelazo - 0.02 mg Magnez - 7 mgFosfor - 10 mg Potas - 10 mgSód – 57 mg Cynk - 0.60 mg
Źródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference
Tequila - jak pić tequilę?
W Meksyku najczęściej tequilę pije się bez dodatków. W niektórych regionach tequilę podaje się z sangritą i pije się na przemian tequilę i sangritę (to napój alkoholowy na bazie soku pomarańczowego, pomidorowego, soku z limonki, syropu cukrowego, tabasco).
Ponadto w Meksyku popularny jest napój zwany bandera, składający się z trzech kieliszków: z sokiem z limonki (barwa zielona), białej tequili i sangrity (barwa czerwona), co przypomina flagę Meksyku.
Poza Meksykiem tequilę pije się najczęściej z solą i plasterkiem limonki. to tzw. Tequila cruda. Podczas picia zwilża się grzbiet dłoni, sypie się na nią sól, która jest następnie zlizywana, popija się tequilę i ssie się plasterek limonki.
W Niemczech tequilę pije się z plasterkiem pomarańczy posypanym cynamonem.
Polecany artykuł:
Tequila - drinki na bazie tequili
Wśród najbardziej popularnych koktajli z tequilą wyróżnia się:
- koktajl Margarita - przyrządzany na bazie tequili, likieru typu triple sec i soku z cytryny lub z limetki
- koktajl Tequila sunrise - z tequilą, sokiem pomarańczowym i syropem grenadina
- koktajl Long Island Iced Sea - składają się na niego wódka, tequila, rum, gin, likier triple sec, sok z cytryny lub limonki, syrop cukrowy, cola
- koktajl Paloma - to wytrawny, orzeźwiający drink z tequilą i sokiem grejfrutowym
- koktajl Tequila sour - tutaj tequilę uzupełniają białko z kurzego jajka, sok z limonki, syrop z agawy i bitters – Angostura.
- koktajl Bloody Aztec - tequilę miesza się z białym likierem creme de menthe i kostkami lodu
Najdroższa tequila na świecie
Gorzelnia z Meksyku wyprodukowała tequile, która ma szanse stać się najdroższą tequilą, dzięki swojej platynowej, wysadzanej diamentami butelce. Cena to 3 i pół milona dolarów. Wysokoprocentowy napój alkoholowy znajdujący się w środku to siedmioletnia tequila z Jalisco z Meksyku.
Źródło: Youtube.com/Associated Press