To najlepsza lemoniada na jesień. Kluczem jest owoc pełen witaminy C
Lemoniada kojarzy się głównie z wakacjami i upałami. Jednak odpowiednie nawodnienie jest ważne dla organizmu bez względu na porę roku. Jesienią i zimą, bardzo ważne jest wzmocnienie odporności. Dlatego przygotowanie napoju pełnego witaminy C, ochroni nas przed infekcją oraz wspomoże walkę z przeziębieniem.
Kiedy byłam mała zawsze jesienią wędrowałyśmy z babcią do ogródka, żeby zebrać pigwę. Później babcia robiła z niej różne syropy i zaopatrywała całą rodzinę. Ten smak zapisał się w mojej pamięci, ale wtedy nie zdawałam sobie sprawy dlaczego, ten owoc jest taki cenny.
Jesienna lemoniada pełna witamin. Nie zapomnij o pigwie
Lemoniada jesienią pełni nieco inną rolę niż latem. Zamiast chłodzić, rozgrzewa. Zawarte w niej składniki są wyjątkowo cenne dla naszego zdrowia. Wystarczy do szklanki z wodą dodać plasterek pigwy. Innym rozwiązaniem jest wlanie syropy z tych owoców. Reszta dodatków to tylko kwestia upodobań.
Podczas przeziębienia codziennie piję lemoniadę z dodatkiem plasterka imbiru, a kiedy nie mam syropu z pigwy dodaję trochę miodu. Dzięki temu szybciej odczuwam ulgę, lepiej śpię i mam wrażenie, że szybciej wracam do zdrowia. Bazą jest jednak zawsze domowy syrop z przepisu babci.
Składniki:
- 2 kg świeżej pigwy,
- 2 kg cukru.
Sposób przygotowania:
Pigwę dokładnie umyć pod bieżącą wodą. Następnie za pomocą ostrego noża podzielić owoce na połówki i usunąć gniazda nasienne. Pokroić pigwę na mniejsze części. Całość wrzucić do dużego słoja i zasypać cukrem. Przykryć gazą i odstawić na tydzień.
Ważne, aby każdego dnia potrząsnąć słojem. Po tym czasie przelać sok do garnka. Zagotować i wlać do słoików. Zakręcić na gorąco i gotowe. Ze względu na dużą ilość cukru nie trzeba pasteryzować słoiczków.
Kiedy mam ochotę na lemoniadę wlewam do dzbanka dwa litry ciepłej wody. Dodaję cztery łyżki syropu z pigwy, laskę cynamonu i wrzucam dwa plastry imbiru. Piję przez cały dzień i wzmacniam odporność.
Dlaczego pigwa jest tak cenna? Nie tylko witamina C
Pigwa pospolita pochodzi z południowo-zachodniej Azji. Jednak w Polsce zyskała wyjątkową popularność. Badania wykazały, że ten kwaśny owoc zawiera dużą dawkę witaminy C a także witaminy z grupy B. Dlatego od lat sok z pigwy jest wykorzystywany w walce z infekcją.
Przeciwzapalne i przeciwbakteryjne właściwości rośliny wzmacniają odporność i chronią nas zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym. To właśnie ten czas przypada na zbiór świeżych owoców.
W pigwie nie brakuje wapnia, potasu, żelaza, miedzi, magnezu i fosforu. A tak bogaty skład wzmacnia barierę ochronną organizmu. Kolejną zaletą rośliny jest jej pozytywny wpływ na układ pokarmowy. W fitoterapii i medycynie ludowej wykorzystywano owoce do walki z biegunką i wymiotami. Zaleca się sięganie po napary, czy syropy również w trakcie nadmiernej fermentacji jelitowej.