To najlepsze jedzenie dla serca. Kardiolodzy polecają je bez wahania
Jeśli przy wyborze codziennych posiłków kierujesz się wyłącznie smakiem, istnieje duża szansa, że twoja dieta jest dość monotonna. To z kolei może prowadzić do niedoborów ważnych składników odżywczych. Kardiolog dr William Davis wskazuje jeden szczególny produkt, który warto włączyć do jadłospisu, jego korzyści dla serca są naprawdę znaczące.

Eksperci z najróżniejszych dziedzin do znudzenia przypominają, że nasz codzienny jadłospis musi obfitować w wartościowe składniki, które wspierają pracę całego organizmu. W tym oczywiście dwóch najważniejszych centr dowodzenia - mózgu i serca. W naszej diecie nie może więc zabraknąć owoców i warzyw, stanowiących cenne źródło witamin, błonnika, minerałów i antyoksydantów, a także zdrowych tłuszczów roślinnych bogatych w dobroczynne wielonasycone kwasy tłuszczowe (m.in. omega-3, omega-6).
To najlepsze jedzenie dla twojego serca
Amerykański kardiolog dr William Davis radzi, aby włączyć do diety kiszonki i produkty fermentowane. Szczególnie warto spożywać koreańską kapustę kimichi, która ma niezwykle zbawienny wpływ na serce. Ta potrawa o niskiej kaloryczności ma wiele właściwości prozdrowotnych, które są związane z dużą zawartością błonnika, witamin A, C, B1, B2, żelaza oraz bakterii kwasu mlekowego.
Jak zaznaczył ekspert, kimchi, jako symbol kuchni koreańskiej, słynie ze swojej różnorodności i wszechstronnego wykorzystania. W Korei spożywana jest praktycznie do każdego posiłku.

Polskie kiszonki też wesprą serce
Dr William Davis dodał, że wyjątkowo zdrowe dla serca są także inne produkty żywności fermentowanej, np. kapusta kiszona, kefir, chleb na zakwasie. Zawierają one wiele korzystnych substancji dla organizmu, szczególnie pomagają utrzymać zdrową mikroflorę jelit. Co więcej, spożywanie kiszonek poprawia pracę mięśni, w tym mięśnia sercowego, a także dostarcza niezbędnych witamin z grupy B, tzw. folianów.
Aby cieszyć się dobrą kondycją i zdrowiem warto dbać o florę bakteryjną. Jak dowiedli amerykańscy naukowcy z Baylor College of Medicine w Houston, zaburzenia bakterii jelitowych mogą mieć negatywny wpływ na ciśnienie krwi. Zdaniem wielu ekspertów istnieje związek między drobnoustrojami zlokalizowanymi w jelitach a układem sercowo-naczyniowym. Płynie z tego wniosek, że dobra kondycja jelit pozwoli zatroszczyć się o zdrowie serca.
Warto jednak pamiętać, że dbanie o serce jest częścią zdrowego stylu życia. Niezwykle ważne jest przestrzeganie zaleceń zdrowej i właściwie zbilansowanej diety, ale także uprawianie aktywności fizycznej, zniwelowanie stresu, kontrola masy ciała oraz dbałość o sen, prawidłowy poziom cholesterolu i ciśnienie krwi.