Ulubiony dietetyk Polaków zdradził co jada na śniadanie. To samo od 15 lat!
Michał Wrzosek to dietetyk kliniczny, który każdego dnia dzieli się cennymi wskazówkami na temat żywienia. Wskazuje jakich produktów unikać i wskazuje lepsze rozwiązania. Tym razem zdradził, co sam jada na śniadanie i zaznaczył, że wciąż je lubi mimo upływu lat.
Śniadanie dietetyka musi być zdrowe i smaczne. Dlatego kiedy Michał Wrzosek zdecydował, że zdradzi, co jada, postanowiliśmy sprawdzić, co to takiego. Okazuje się, choć przez lata wybiera te same główne składniki, to przyrządza śniadanie na różne sposoby, dzięki czemu nie znudziło mu się aż do tej pory.
Śniadanie Michała Wrzoska. Oto lista zakupów znanego dietetyka
Na jednym z nagrań opublikowanych w mediach społecznościowych Michał Wrzosek pokazał, co wrzucił do koszyka, a produkty miały posłużyć do przyrządzenia śniadania. Wiele wskazywało na to, że dietetyk lubi kanapki, ponieważ jego lista zakupów zawierała:
- chleb żytni,
- biały ser do smarowania kanapek,
- rukolę,
- pomidora,
- mozzarellę,
- wędlinę.
- Najpierw pierwsza warstwa warzyw, u mnie zawsze to są zielone warzywa liściaste, np. rukola bardzo bogata w wapń, dobra na kości. Potem wlatuje źródło białka, może to być mozzarella light. Na wierzch druga warstwa warzyw, u mnie po prostu zwykły pomidor, jeszcze awokado, czyli dodatkowe źródło tłuszczu - wyjaśnia Wrzosek.
Biorąc zatem pod uwagę rodzaj składników, każdego dnia śniadanie dietetyka może wyglądać zupełnie inaczej. A dzięki temu zwyczajnie się nie znudzi dostarczając cennych wartości odżywczych.
Zjedz śniadanie jak Wrzosek. Oto nasze 3 propozycje
Skoro wiemy, że śniadanie Wrzoska składa się z dużej ilości błonnika, białka i zdrowych tłuszczy możemy samodzielnie skomponować kilka wariantów. Mamy trzy propozycje, ale wariantów może być mnóstwo i ostateczna wersja zależy wyłącznie od upodobań.
Propozycja nr 1
Składniki:
- 3 kromki pełnoziarnistego pieczywa,
- rukola,
- jajko na twardo,
- pomidor,
- awokado,
- cebula.
Sposób przygotowania:
Chleb posmarować dojrzałym awokado. Pokroić w plastry jajko na twardo oraz pomidora. Na kanapkach położyć rukolę, jajko i pomidora. Na wierzchu ułożyć cienkie plastry cebuli.
Propozycja nr 2
Składniki:
- 3 garści świeżego szpinaku,
- połowa czerwonej papryki,
- kiełki rzodkiewki,
- szczypior,
- wędzony łosoś,
- łyżka oliwy z oliwek,
- ser mozzarella typu light,
- 5 czarnych oliwek,
- sól,
- pieprz cayenne.
Sposób przygotowania:
Warzywa umyć. Szpinak i kiełki przełożyć do miski. Drobno posiekać szczypior i paprykę. Dodać oliwki i podzieloną w mniejsze części rybę. Poszarpać mozzarellę i dołożyć do sałatki. Przyprawić oliwą, solą i pieprzem.
Propozycja nr 3Składniki:
- 2 jajka,
- sałata,
- rzodkiewka,
- pomidor,
- cebula,
- 2 kromki pełnoziarnistego chleba,
- oliwa z oliwek.
Sposób przygotowania:
Ugotować jajka na miękko, (do wrzątku włóż na 5 minut jeśli to małe jajko, a jeśli duże to 6 minut). Umyć warzywa. Chleb skropić oliwą, położyć sałatę, pomidora, rzodkiewkę i cebulę. Jajka na miękko przegryzać kanapkami pełnymi błonnika.