Wartości odżywcze BAKALII - rodzynki, figi, daktyle, suszone śliwki, morele, orzechy, migdały

2007-05-15 11:44

Bakalie to nie tylko dodatek do ciast czy ozdoba tortów. Orzechy, migdały i suszone owoce - śliwki, morele, figi, rodzynki, daktyle - powinny stanowić stały element naszej diety. Bakalie stanowią bowiem źródło cennych wartości odżywczych - witamin, minerałów i błonnika.

orzechy
Autor: Jupiterimages Orzechy i migdały są kaloryczne, ale za to bogate w białko, NNKT, przeciwutleniacze i magnez.

Spis treści

  1. Bakalie: rodzynki
  2. Bakalie: orzechy
  3. Bakalie: migdały
  4. Bakalie: figi
  5. Bakalie: daktyle
  6. Bakalie: suszone śliwki
  7. Bakalie: suszone morele

Morele, śliwki lub rodzynki zastąpią słodycze, a niesolone orzechy – tuczące przekąski, np. chipsy. Bakalie zawierają niewiele wody, dużo cukru i są dość kaloryczne:

  • od 300 kcal na 100 g (owoce suszone),
  • do 600 kcal (orzechy).

Dlatego osoby odchudzające się nie powinny przekroczyć dziennej porcji 100 kcal (tyle liczy suszona śliwka, po 2 suszone morele i migdały, 10 rodzynek). Zaletą bakalii jest wysoka zawartość błonnika: figi i migdały mają 13 g, morele i śliwki 10 g, orzechy i rodzynki 8 g (w 100 g). Bakalie są bogatym źródłem beta-karotenu, witaminy E, potasu, wapnia, magnezu, żelaza, cynku i fosforu.

Świąteczne ciasta chętnie ozdabiamy kandyzowanymi owocami: skórką pomarańczową i cytrynową, ananasem, papają, agrestem, wiśnią. Całe lub krojone owoce są wysycone cukrem, dlatego zachowują jędrność, kształt, barwę i smak, ale nie mają szczególnych wartości odżywczych. Do niektórych (wiśni i papai) dodaje się czerwony barwnik – E 127.

Bakalie: rodzynki

Wyróżniają się zawartością jodu niezbędnego do prawidłowej pracy tarczycy i fosforu, który reguluje równowagę kwasowo-zasadową. Rodzynki obniżają poziom cholesterolu, odkwaszają organizm, zapobiegają osteoporozie, udarom mózgu i zawałom. Warto je polecić mężczyznom, bo chronią przed rakiem prostaty.

Jedz orzechy na zdrowie!

Bakalie: orzechy

Są dobrym źródłem białka dla osób na diecie wegetariańskiej. Dostarczają wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, np. gamma-linolenowego, który działa przeciwzakrzepowo i przeciwdziała zaburzeniom pracy serca. Są skarbnicą przeciwutleniaczy: witaminy E (opóźnia starzenie się organizmu i utrudnia „złemu” cholesterolowi zaleganie w ścianach naczyń), selenu (zapobiega nowotworom) oraz kwasu elagowego (prowokuje proces niszczenia komórek rakowych). Chrupać je powinny kobiety w ciąży, bo orzechy mają dużo kwasu foliowego niezbędnego do prawidłowego rozwoju płodu. Wskazane są też dla chorych na anemię, przemęczonych i intensywnie pracujących umysłowo.

Bakalie: migdały

Mają sporo magnezu, witaminy E, PP i z grupy B, dzięki temu wspomagają pracę układu nerwowego, poprawiają pamięć i koncentrację, działają przeciwdepresyjnie. Powinny po nie sięgać osoby narażone na ciągły stres, ciężko pracujące fizycznie, zagrożone miażdżycą lub zawałem.

Ważne

Bakalie nie są wskazane dla osób na diecie lekko strawnej, cierpiących na zespół drażliwego jelita lub chorobę wrzodową. Orzechy mogą wywołać uczulenia u małych dzieci. Ponadto obciążają one przewód pokarmowy u chorych w okresie rekonwalescencji. Figi, daktyle i rodzynki mogą powodować migrenę lub zaostrzać jej objawy. Zawierają białko mające w składzie tyraminę, która wywołuje bóle głowy.

Bakalie: figi

Najskuteczniej likwidują zaparcia. Są bogatym źródłem cynku, który wspomaga funkcjonowanie układu hormonalnego. Odtruwają i odkwaszają organizm, mają działanie antybakteryjne, wspomagają leczenie wrzodów żołądka. Zalecane są przy schorzeniach sercowo-naczyniowych, niedokrwistości i nieżytach żołądka.

Bakalie: daktyle

Zawierają naturalne salicylany, które działają jak aspiryna. Mają właściwości przeciwzapalne i przeciwzakrzepowe. Poleca się je przy nadciśnieniu, w chorobach układu sercowo- -naczyniowego. Są naturalnym środkiem przeczyszczającym.

Bakalie: suszone śliwki

Są bogatym źródłem pektyn, które pęcznieją w przewodzie pokarmowym i wypełniają żołądek, na długi czas zapewniając uczucie sytości. Śliwki obfitują również w potas, który reguluje ciśnienie krwi i gospodarkę wodną organizmu. Polecamy je osobom otyłym, z nadciśnieniem oraz zażywającym leki odwadniające (zwiększają wydalanie potasu z organizmu).

Bakalie: suszone morele

Już 10 sztuk tych owoców pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę A. Morele dostarczają też wapnia i boru (zapobiega utracie wapnia i dodatkowo pozwala utrzymać odpowiedni poziom estrogenów). Dlatego powinny je jadać kobiety po menopauzie, szczególnie narażone na osteoporozę. Suszone morele trzeba namoczyć, by usunąć konserwant – dwutlenek siarki.

WYPRÓBUJ PRZEPIS: Jak zrobić kompot z suszu? Podajemy dobry przepis [WIDEO]

O żesz ty... orzeszku. Czy znasz te orzechy?

Pytanie 1 z 8
Które orzechy dzięki dużej zawartości magnezu wspomagają nas w walce ze stresem?
Zdjęcie

miesięcznik "Zdrowie"