Właściwości JAGÓD. Dlaczego warto jeść borówki?
Jagody przeciwdziałają nowotworom dzięki niebieskiej barwie, którą nadają tym owocom związki z rodziny antocyjanów i fenoli. Borówki poprawiają też wzrok, zapobiegają miażdżycy, regulują trawienie. Odpowiednio dawkowane jagody pomogą pozbyć się pasożytów jelitowych u dzieci.
Spis treści
Jak działają antocajny i fenole w jagodach? Związki te są silnymi antyoksydantami, które neutralizują szkodliwe działanie wolnych rodników. Antocyjany niszczą komórki z uszkodzonym materiałem genetycznym. Choć wszystkie owoce i warzywa są dobrym źródłem antyutleniaczy, to jagody wiodą w tej grupie prym.
Właściwości borówek:
● CHRONIĄ PRZED SŁOŃCEM: antocyjany tworzą naturalny filtr słoneczny, pochłaniając szkodliwe promienie UV. Dlatego powinny je jadać osoby, które długo przebywają na słońcu.
● DZIAŁAJĄ JAK ANTYBIOTYK: kiedyś stosowano je nawet przy... tyfusie. Bakteriobójcze właściwości jagód sprawdzają się przy bakteriach E. coli, które są główną przyczyną dolegliwości jelitowych, ale i przy infekcjach przewodu moczowego (nie są tak silne jak u kuzynki jagód – żurawiny).
● ODTRUWAJĄ: odwar i sok z jagód wiąże toksyny bakteryjne i sole metali ciężkich. Dlaczego warto jeść... jagody
● REGULUJĄ TRAWIENIE: suszone lub gotowane działają przeciwbiegunkowo, ale surowe mogą powodować rozwolnienie (za to pomagają przy zaparciach). Dzięki dużej zawartości garbników zarówno sok, jak i napar z jagód uszczelniają błony śluzowe żołądka, neutralizują szkodliwe produkty przemiany materii i spowalniają perystaltykę jelit.
● NISZCZĄ PASOŻYTY JELITOWE U DZIECI: w czasie kuracji garbniki działają porażająco na owsiki i glisty. Świeże owoce należy podawać dziecku 4 razy dziennie w równych odstępach czasu, od 1/2 do 2 szklanek, pierwszą porcję na czczo.
● PRZECIWDZIAŁAJĄ ANEMII, zawierają bowiem mirtylinę, przeciwutleniacz z rodziny antocyjanów, który uelastycznia naczynia krwionośne i wraz z żelazem bierze udział w produkcji czerwonych krwinek.
Owoce leśne - co w sobie skrywają?
● ZAPOBIEGAJĄ MIAŻDŻYCY: antyutleniacze obniżają poziom złego cholesterolu i podnoszą dobrego. W tym dziele ma też swe zasługi błonnik – spora część cholesterolu jest usuwana z przewodu pokarmowego, zanim przeniknie do układu krwionośnego. Zawarte w jagodach substancje wzmacniają naczynia włosowate, czyniąc je nieprzepuszczalnymi dla cholesterolu.
● POPRAWIAJĄ WZROK: antocyjany wpływają korzystnie na stan naczyń włosowatych oczu i przyśpieszają regenerację rodopsyny – barwnika obecnego w siatkówce oka, odpowiedzialnego za dobre widzenie po zmroku.
● REGULUJĄ POZIOM CUKRU, a zawarte w owocach jony chromu i glukokininy, jak również obecne w liściach garbniki sprawiają, że jagody nazywane są roślinną insuliną.
miesięcznik "Zdrowie"