Wspiera jelita, kości i serce. Zapomniane warzywo o ciekawym smaku ma wiele korzyści dla zdrowia

2024-04-06 11:53

Warzywa to podstawa zdrowej diety. Jednak pamiętajmy, że różnią się właściwościami, zawartością witamin, minerałów i wpływem na organizm. Niektóre warzywa są bardziej popularne, inne mniej – i nie zawsze słusznie. Poznaj zapomniane warzywo, które może mieć zbawienny wpływ na organizm.

Wspiera jelita, kości i serce. Zapomniane warzywo o ciekawym smaku ma wiele korzyści dla zdrowia
Autor: GettyImages Wspiera jelita, kości i serce. Zapomniane warzywo o ciekawym smaku ma wiele korzyści dla zdrowia

Nieznane warzywo o wielkich korzyściach dla zdrowia

Do zupy, na grilla, do pieczenia – lista możliwych zastosowań jest naprawdę długa. Biały miąższ i ciemna skórka. Pewne podobieństwo do szparagów. I nazwa, która współcześnie budzi niewiele skojarzeń. Czym jest skorzonera i dlaczego warto po nią sięgać?

#MuratorOgroduje: Jak w łatwy sposób wysiać nasiona warzyw, kwiatów oraz ziół?

Skorzonera to roślina warzywna, z rodziny astrowatych. Ma jadalny długi, 30-centymetrowy korzeń. Jego skórka jest czarna albo ciemnobrązowa, miąższ biały. Smak i wygląd przywodzą na myśl szparagi.

Dlatego bywa, że skorzonerę nazywa się „zimowymi szparagami”. Inne nazwy skorzonery to wężymord czarny korzeń albo czarne korzonki. Dla niewtajemniczonych dodajmy: słowo "skorzonera" wymawia się przez R-Z, nie przez „rz [ż]”.

Obierając skorzonerę, uważaj: wydziela sok mleczny, przez co może barwić dłonie. Po obraniu skorzonera szybko ciemnieje, więc powinna być umieszczana w wodzie z sokiem z cytryny, aby temu zapobiec.

Zbiory skorzonery przypadają na październik, mogą trwać całą zimę, do kwietnia. Marynowana skorzonera jest dostępna cały rok. Dlaczego warto po nią sięgać?

Skorzonera - właściwości, witaminy, minerały, substancje odżywcze

W korzeniu skorzonery znajdziemy m.in. szereg witamin:

  • witaminę C
  • witaminy z grupy B
  • witaminę E

a także minerały, takie, jak:

  • fosfor
  • magnez
  • potas
  • wapń
  • żelazo

Ponadto uważa się, że skorzonera ma działanie prebiotyczne i przeciwutleniające, dzięki czemu sprzyja pracy jelit i działa przeciwstarzeniowo. Skorzonera ma zaledwie 80 kcal w 100 g, polecana jest więc osobom na diecie odchudzającej.

Skorzonera zawiera też inulinę, która ma działanie przeciwzapalne. Ponadto może wpływać korzystnie na proces regulowania poziomu trójglicerydów i cholesterolu we krwi.

Inulina ma również korzystne działanie na układ pokarmowy: może pomóc obniżyć glikemię po posiłku, może sprzyjać redukcji masy ciała, może pomóc utrzymać uczucie sytości na dłużej, sprzyja też przyswajaniu minerałów przez organizm. Skorzonerę poleca się cukrzykom, pacjentom z insulinoopornością i osobom z otyłością.

Uważa się, że regularne sięganie po skorzonerę może też przełożyć się na kondycję włosów, wzmacniając je. Potas, który znajdziemy w skorzonerze, to pierwiastek niezbędny dla prawidłowej pracy układu sercowo-naczyniowego. Sprzyja też prawidłowej pracy mięśni.

Wapń natomiast pozytywnie oddziałuje na stan kości, wpiera układ krwionośny i właściwe ciśnienie. Żelazo, które znajduje się w skorzonerze, jest bardzo ważne dla utrzymania właściwej pracy całego ciała, a jego niedobory mogą skutkować m.in. anemią. 

Jak jeść skorzonerę? Dania ze skorzonerą 

Skorzonera sprawdzi się jako składnik zup czy sosów. Sanowi ciekawy dodatek do ryb i mięs. Można ją dodawać do sałatek i omletów. Może być również serwowana jak szparagi.

Pieczona skorzonera z dodatkiem soku z cytryny uchodzi za przysmak. Skorzonera doskonale smakuje też zapieczona z beszamelem. Można ją również zapiec z bułką tartą lub położyć na grilla.