Zapomniany zamiennik kawy wraca do łask. Jest zdrowszy od tradycyjnej wersji
Kawa to więcej niż napój. To sposób na lepszy nastrój o poranku i przepis na udane spotkanie towarzyskie. Z kawą możemy i lubimy eksperymentować: nowe smaki, dodatki, sezonowe warianty, zdrowsze wariacje na temat kawy. Dziś poznamy jedną ze smacznych i zdrowych alternatyw, która może niejedną osobę zaskoczyć.
Kawa żołędziowa - mało znana, bardzo zdrowa
Kawa żołędziowa - hit czy kit? Kawa żołędziowa, nazywana również żołędziówką (nie mylić z nalewką!), jest interesującą alternatywą dla konwencjonalnej kawy. Współcześnie jest nieznanym napojem dla wielu osób, pomimo jej długiej tradycji.
Przed laty po żołędziówkę sięgano głównie z uwagi na braki dostępu do innych napojów. Chociaż "kawa z żołędzi" może brzmieć dziwnie, być może mało apetycznie, w rzeczywistości kawa żołędziowa to ciekawy zamiennik prawdziwej kawy.
Przygotowywana jest z prażonych i mielonych żołędzi, co nadaje jej niezwykle interesujący, orzechowy smak. Dla wielu poszukiwaczy kawowych nowości staje się ona świetnym napojem, z uwagi na zarówno jej niekofeinowy charakter, jak i zaskakujący profil aromatyczny.
Kawa z żołędzi - właściwości i zalety żołędziówki
Kawa żołędziowa, jak sama nazwa wskazuje, jest wytwarzana z owoców dębu – żołędzi. Proces produkcji obejmuje kilka etapów, takich jak gotowanie, prażenie oraz mielenie żołędzi. Uzyskany w ten sposób napój charakteryzuje się głębokim odcieniem koloru brązowego oraz intensywnym aromatem.
Smak kawy z żołędzi jest porównywalny do smaku kaw zbożowych. Wyczuwalna jest w nim pewna gorzkawa nuta. Ten posmak można złagodzić, zgodnie z preferencjami smakowymi, poprzez dodatki takie jak np. mleko czy przyprawy korzenne.
W przeciwieństwie do kawy zbożowej żołędziówka nie zawiera glutenu, co może być istotną informacją dla wielu osób. Ze względu na brak kofeiny i innych alkaloidów, kawa żołędziowa jest ceniona wśród osób szukających alternatywy dla tradycyjnej kawy.
Kawa żołędziowa jest ceniona za swoje prozdrowotne właściwości, głównie ze względu na wspominany już brak kofeiny czy glutenu, jak również brak sodu. Stanowi za to bogate źródło polifenoli, flawonoidów oraz minerałów. W kawie żołędziowej znajdziemy m.in.
- fosfor
- magnez
- potas
- wapń
- żelazo
Kawa żołędziowa nie zawierając kofeiny, jest bardziej dostępna dla szerszego kręgu konsumentów w porównaniu do tradycyjnej kawy. Brak glutenu czyni ją odpowiednią opcją dla osób cierpiących na celiakię, chociaż w celu zapewnienia bezpieczeństwa produkt powinien być certyfikowany jako wolny od glutenu.
Kawa z żołędzi - jak żołędziówka wpływa na zdrowie?
Regularne spożywanie kawy z żołędzi może pozytywnie wpłynąć na układ pokarmowy, wspierając funkcjonowanie żołądka i wątroby. Co ciekawe, kawa z żołędzi, jest także rekomendowana jako element diety redukcyjnej, gdyż może przyczyniać się do zmniejszenia uczucia głodu.
Mimo braku kofeiny, kawa z żołędzi może delikatnie stymulować i dodawać energii. Szczególnie obecność magnezu sprzyja optymalizacji funkcji układu nerwowego i łagodzeniu stresu.
Znaczące jest również występowanie w kawie z żołędzi związków fenolowych, w tym polifenoli i flawonoidów, które niwelują działanie szkodliwych wolnych rodników, przyczyniając się do ochrony przed stresem oksydacyjnym i spowalniając procesy starzenia.
Jak przygotować kawę z żołędzi? Przepis
Osoby preferujące przygotowanie kawy z żołędzi od podstaw mogą stosować różne receptury. Jedna z metod obejmuje usunięcie kapeluszy z żołędzi i kilkukrotne prażenie owoców w piekarniku do osiągnięcia ciemnobrązowego koloru.
Następnie, żołędzie kłada się do moździerza, gdzie są miażdżone i tarte do uzyskania drobnoziarnistego proszku. Można w tym celu użyć też tradycyjnego młynka do kawy. Żołędzie można nabyć w niektórych sklepach zielarskich lub z ekologiczną żywnością, choć są też osoby, które decydują się na osobiste zbiory.
Przygotowanie napoju z kawy żołędziowej opiera się na użyciu prażonych zmielonych żołędzi i dodatków takich jak kardamon, imbir, cynamon czy goździki. Aby uzyskać napój o pożądanej intensywności, zaleca się użyć jednej do dwóch czubatych łyżeczek mieszanki.
Wszystkie składniki należy wsypać do naczynia z wodą i gotować przez około 2-3 minuty, a następnie przelać do szklanki lub szklanek. Napój jest gotowy do spożycia po 5-10 minutach.
Choć dodanie mleka, śmietanki, czy cukru jest ciekawą smakowo opcją, kawa z żołędzi bez tych dodatków ma bardziej prozdrowotne właściwości. Natomiast dodatek odpowiednich przypraw może zwiększyć walory smakowe napoju, podkręcając przy tym metabolizm.