Zbierz te owoce zanim przyjdzie zima. Pomogą nie tylko na infekcje układu moczowego
Jarzębina była niegdyś wyjątkowo cenionym owocem. Babcie każdej jesieni przyrządzały nalewki, lub suszyły czerwone kuleczki, aby zimą nie zabrakło naturalnych lekarstw. Dziś choć tradycja nieco usunęła się w cień, to nadal można spotkać wiele przetworów właśnie na bazie jarzębiny. Zdradzamy na jakie dolegliwości przyda się popularna roślina.
Kiście zwisającej jarzębiny to obraz jesieni ale także zimy. Kiedy wokół wszystko chowa się w puszystym śniegu ptaki siadają na gałęzi i zajadają owoce. Jednak zanim nastąpi ten czas warto zebrać nieco jarzębiny, aby w razie konieczności wesprzeć organizm w walce z infekcjami.
Na co pomaga jarzębina? Cenne właściwości rośliny
Jarzębina to inaczej jarząb pospolity. Choć kwitnie w maju to na dojrzałe owoce trzeba długo czekać. To właśnie jesienią czerwienią się drzewa pełne pięknych kiści. Używanie jarzębiny jako naturalnego leku ma swoje uzasadnienie w bogactwie właściwości prozdrowotnych.
Na przestrzeni wielu lat naukowcy potwierdzili, że w owocach znajduje się witamina C i E oraz prowitamina A, a także kwasy organiczne, karotenoidy czy substancje garbnikowe.
Niemniej jednak należy podkreślić, że nie wolno spożywać surowej jarzębiny. Dla człowieka jest bezpieczna wyłącznie po poddaniu wcześniejszej obróbce. Obecne w niej kwasy parasorbowe mogą wywołać biegunkę i wymioty. Dlatego konieczne jest wysuszenie owoców lub sporządzenie wyciągu.
Jarzębina dzięki swoim właściwościom wspomaga nasz organizm w walce z różnymi dolegliwościami. Najczęściej wskazuje się, że susz lub inne przetwory są pomocne w walce z infekcjami układu moczowego a to dlatego, że owoce wykazują działanie moczopędne i przeciwzapalne.
Suszona jarzębina zalecana jest również osobom cierpiącym na kamicę nerkową. Sproszkowane owoce pomogą także na bóle nerek czy dolegliwości wątrobowe. Zaleca się aby dwa razy dziennie spożyć łyżeczkę suszonej jarzębiny, dzięki czemu w naturalny sposób wspieramy organizm w walce z uciążliwym schorzeniem.
Chcąc wzmocnić serce warto popijać herbatę z suszu. W tym celu do garnka wrzucamy dwie łyżki owoców i gotujemy przez 20 minut. Odcedzamy i spożywamy kiedy lekko przestygnie.
Duży potencjał jarzębiny. Naukowcy pełni nadziei
Grupa Naukowców z Rumunii opisała właściwości lecznicze jarzębiny. Eksperci wskazali, że poza wymienionymi wyżej witaminami w owocach znajdziemy także cenne minerały takie jak żelazo, miedź, cynk, potas i magnez.
Ponadto w jarzębinie jest mnóstwo polifenoli, czy fitoaleksyn bifenylowy. Tego typu związki wykazują działanie przeciwgrzybicze i przeciwustrojowe. Jak wskazują specjaliści bogactwo fitoskładników jest wyjątkowo cenne zarówno w zakresie profilaktyki jak i leczenia dolegliwości cywilizacyjnych.
Autorzy analizy dodali, że ekstrakt z jarzębiny wykazuje następujące działanie:
- przeciwutleniające,
- przeciwcukrzycowe,
- przeciwdrobnoustrojowe (szczególnie w odniesieniu do bakterii Gram-ujemnych),
- cytostatyczne,
- przeciwnowotworowe.
Eksperci dodają, że konieczne są kolejne badania pod kątem wpływu polifenoli na występowanie chorób związanych z pogorszeniem się funkcji poznawczych i zwyrodnieniowych. Ich zdaniem dokładne analizy dotyczące możliwości jarzębiny mają szansę wspomóc leczenie takich chorób jak Parkinson, Alzheimer, czy choroby układu krążenia.