Właściwości lecznicze JARZĘBINY

2018-09-14 8:04

Jarzębina ceniona jest za dużą zawartość witaminy C, kwasów organicznych i antocyjanów. Stosowana jest w leczeniu chorób nerek i wątroby. Potwierdzone jest jej działanie przeciwzapalne. Zobacz, jak przygotować wywar z jarzębiny i przy jakich dolegliwościach go stosować.

Właściwości lecznicze jarzębiny
Autor: Getty Images Owoców jarzębiny nie jada się na surowo, z powodu zawartości kwasu parasorbinowego, który jest dla ludzi trujący. Ale nie dla ptaków, takich jak jak gil, drozd, jemiołuszka czy jarząbek, oraz niektórych zwierząt leśnych (sarny, borsuki).

Spis treści

  1. Wartości odżywcze jarzębiny
  2. Jarzębina leczy nie tylko przeziębienie
  3. Nie jedz jarzębiny na surowo!

Zazwyczaj zwracamy uwagę tylko na walory dekoracyjne dzikich owoców: z jarzębiny dzieci robią korale i jesienne bukiety. Nawet jeśli wiemy, które z owoców są jadalne, to nie mamy pojęcia, jak je przyrządzać. Tymczasem są one wyjątkowo wartościowe.

Jarzębina obfituje w witaminy, zwłaszcza C. Medycyna ludowa od stuleci wykorzystuje jej zdrowotne właściwości. Dzikie owoce zbierajmy za miastem, w miejscach oddalonych od zakładów przemysłowych i ruchliwych szos. Zwracajmy uwagę, by nie były przejrzałe lub mokre, bo takie łatwo pleśnieją. Owoce dziko rosnące zazwyczaj nie nadają się do jedzenia na surowo, ale można z nich zrobić przetwory.

ZOBACZ, JAKIE PRZETWORY MOŻESZ ZROBIĆ Z JARZĘBINY

Wartości odżywcze jarzębiny

Owoce jarzębu, znanego, powszechnie rosnącego u nas drzewa, są ozdobą jesiennego krajobrazu. Koralowe, kuliste owoce to doskonałe źródło witaminy C (35–45 mg w 100 g, czyli mniej więcej tyle, co w cytrusach) i beta-karotenu. Zawierają też witaminy z grupy B, PP i K, potas, sód, magnez i miedź. Mają też kwasy organiczne, antocyjany, flawonoidy, garbniki, pektyny i cukry.

Poradnik Zdrowie: witamina C
To ci się przyda

Na bóle nerek i wątroby:

2 razy dziennie jedz łyżeczkę suszonych zmielonych lub sproszkowanych owoców, popijając szklanką wody.

Dla wzmocnienia pracy serca:

Pij 3 razy dziennie po pół szklanki wywar z owoców jarzębiny.

Przepis na wywar z jarzębiny: Do 200 ml wody wsyp 2 łyżki suszonych owoców jarzębiny. Gotuj przez pół godziny.

Jarzębina leczy nie tylko przeziębienie

Dzięki wysokiej zawartości witaminy C, jarzębina

W medycynie ludowej owoce jarzębiny wykorzystywano w chorobach:

  • płuc,
  • nerek,
  • wątroby.

Napary z jarzębiny działają:

  • moczopędnie,
  • przeciwzapalnie,
  • przeczyszczająco.

Jarzębinę stosuje się w:

  • stanach zapalnych nerek,
  • kamicy nerkowej,
  • w zaburzeniach krążenia i trawienia.
ZAJRZYJ DO PRZEPISU NA JARZĘBINÓWKĘ!

Nie jedz jarzębiny na surowo!

Z powodu dużej zawartości sorbiny, powodującej gorzki i cierpki smak owoców jarzębiny, nie jada się ich na surowo. Co więcej, kwas parasorbinowy jest wręcz trujący. Wywołać może zatrucie pokarmowe, objawiające się biegunką i wymiotami. Dopiero po obróbce jarzębina nadaje się do spożycia. Przyrządza się z niej herbatki, dżemy (podawane do tłustych mięs), wódki (np. jarzębiak) i likiery. Uwaga! Owoce zbierane po przymrozkach są mniej gorzkie.