Zdrowe jajka na Wielkanoc. Wspierają serce, układ trawienny i mają mniej kalorii
Trudno sobie wyobrazić wielkanocny stół bez potraw z jajkiem w roli głównej. Co roku królują w różnych wariantach – z majonezem, posypane szczypiorkiem, w wersji klasycznej lub bardziej nowoczesnej, np. faszerowane warzywami czy pastami. W tym roku proponujemy coś więcej niż tylko powtórkę z rozrywki. Jeśli chcesz zaskoczyć swoich gości czymś oryginalnym, a jednocześnie zadbać o zdrowie – mamy idealne propozycje. Zdrowa Wielkanoc nie musi oznaczać rezygnacji ze smaku ani z tradycji. Zainspiruj się naszymi pomysłami i odkryj, że jajka wielkanocne mogą być pyszne, lekkie i zdrowe.

Spis treści
- Zdrowe i niskokaloryczne przepisy na jajka wielkanocne
- Jajka z chrzanem - zamiast majonezu
- Jajka z rzodkiewką zamiast jaj ze szczypiorkiem
- Kurze, strusie, a może przepiórcze? Które jajka warto zaprosić na stół
- Wielkanocne jajka z awokado - oryginalne i zdrowe
- Jajka z pastą z zielonego groszku i mięty
- Jajka z oliwkami, suszonymi pomidorami i bazylią
- Jajka z pesto z natki pietruszki i pestek dyni
- Jajka z łososiem na Wielkanoc
- Jajka faszerowane pastą z ciecierzycy (wegańskie hummusowe)
- Jajka z jogurtem greckim i koperkiem
- Jajka z pastą z buraka i orzechów włoskich
- Jajka z rukolą i musztardą francuską
- Jajka z guacamole i kolendrą
- Wielkanocne jajka z rzeżuchą
Zdrowe i niskokaloryczne przepisy na jajka wielkanocne
Jajka warto jeść nie tylko na Wielkanoc. Są zdrowe i dostarczają organizmowi przede wszystkim solidną porcję cennego białka. Dobrze dobrane dodatki mogą dodać jeszcze więcej korzyści dla zdrowia. Jak zamienić wielkanocne jajka w fenomenalną ucztę?
Oto lista najzdrowszych pomysłów na wielkanocne jajka, które są nie tylko pyszne, ale też wspierają trawienie, serce i ogólne zdrowie. Każdy przepis stawia na lekkie dodatki, zdrowe tłuszcze i świeże składniki.
Jajka z chrzanem - zamiast majonezu
Wystarczy odrobina chrzanu do jajek, żeby zmienić tradycyjne "ciężkie" oblicze wielkanocnego stołu. To warzywo zawiera m.in.
- witaminę C
- witaminy z grupy B
- magnez
- potas
- wapń
- żelazo.
Chrzan ma też właściwości przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze, jak również sprzyja prawidłowemu trawieniu.
Ciekawym i zdrowym pomysłem jest również chrzan z dodatkiem ćwikły. Należy jednak pamiętać, że osoby z chorobami nerek, chorobami tarczycy i chorobami układu pokarmowego, powinny wystrzegać się chrzanu.
Jajka z rzodkiewką zamiast jaj ze szczypiorkiem
Rzodkiewka należy do smacznych i lekko pikantnych warzyw. Szklarniowe pierwsze świeże rzodkiewki można kupić w okresie świątecznym. Rzodkiewka dostarcza witaminę C, a także witaminy z grupy B. Warto wiedzieć, że zawiera również magnez, potas, siarkę i wapń.
Wspiera pracę nerek i wątroby. Zauważono, że sprzyja nie tylko pozbywaniu się toksyn z organizmu, ale również może pomagać regulować poziom cukru we krwi i ułatwiać prawidłowe trawienie.
Kurze, strusie, a może przepiórcze? Które jajka warto zaprosić na stół
Wielkanocne jajka z awokado - oryginalne i zdrowe
Zamiast majonezu – krem z dojrzałego awokado z odrobiną cytryny i jogurtu naturalnego. Awokado dostarcza zdrowych tłuszczów i wspomaga pracę serca.
Jajka z awokado to prawdziwa uczta dla podniebienia. W dodatku jest to danie, które można podać na wiele sposobów, na ciepło i na zimno. Awokado to źródło cennych kwasów omega, jak również dostarcza organizmowi szeregu witamin, jak witamina C, witamina E i witaminy z grupy B.
W awokado znajdziemy także magnez, potas i wapń. Uważa się, że regularne jedzenie awokado sprzyja obniżeniu poziomu cholesterolu, korzystnie wpływa na narząd wzroku, poprawia procesy myślowe.
Jajka z pastą z zielonego groszku i mięty
Lekka, świeża propozycja – groszek to źródło błonnika, a mięta działa kojąco na układ trawienny.
Jajka z oliwkami, suszonymi pomidorami i bazylią
Śródziemnomorski klimat – idealne połączenie zdrowych tłuszczów i intensywnych smaków.
Jajka z pesto z natki pietruszki i pestek dyni
Pietruszka wspiera nerki i odporność, a pestki dyni dostarczają cynku i magnezu. Zdrowie w zielonej odsłonie!
Jajka z łososiem na Wielkanoc
Jajka można podawać także z rybami jak np. łosoś. To połączenie jest ciekawym urozmaiceniem tradycyjnych potraw wielkanocnych. Łosoś to źródło witaminy D i witamin z grupy B. Zawiera też fosfor i potas oraz cenne kwasy omega-3.
Jedzenie łososia to również prosty i smaczny sposób na dostarczenie organizmowi solidnej porcji białka. Regularne jedzenie łososia to przepis na zdrowie serca i układu krążenia oraz poprawę kondycji skóry.
Jajka z łososiem i koperkiem to źródło kwasów omega-3, białka i witamin z grupy B. Idealne na zdrową, elegancką przystawkę.

Jajka faszerowane pastą z ciecierzycy (wegańskie hummusowe)
Pasta z ciecierzycy z czosnkiem i tahini to świetna alternatywa dla klasycznego farszu. Błonnik i białko roślinne pomagają w trawieniu.
Jajka z jogurtem greckim i koperkiem
Lekka wersja z kremowym jogurtem i świeżymi ziołami – idealna dla jelit i układu odpornościowego.
Jajka z pastą z buraka i orzechów włoskich
Buraki oczyszczają organizm, a orzechy wspierają pracę mózgu i serca. Do tego świetnie się komponują z delikatnym smakiem jajek.
Jajka z rukolą i musztardą francuską
Prosty, ale wyrazisty smak – rukola pobudza trawienie, a musztarda nadaje ostrości bez ciężkiego sosu.
Jajka z guacamole i kolendrą
Meksykańska wersja z kremowym guacamole, pełnym witamin i antyoksydantów – super dla układu sercowo-naczyniowego.
Wielkanocne jajka z rzeżuchą
Rzeżucha to częsta dekoracja na świątecznych stołach, ale warto pamiętać, że jest też bardzo smaczna i zdrowa. Ma właściwości antyoksydacyjne. Dostarcza witamin, jak witamina C i niektóre witaminy z grupy B. Rzeżucha zawiera też niektóre minerały, m.in. magnez i wapń.
Sprzyja zachowaniu odporności, pobudza trawienie. Brzmi więc jak idealny dodatek do wielkanocnych jajek. Dzięki swojemu ostremu smakowi, rzeżucha może zastąpić sól, która nie bez powodu znana jest jako „biała śmierć”.