Ziemniaki szkodzą zdrowiu? Naukowcy: to mit. Trzeba tylko przygotować je w ten sposób
Poczciwy ziemniak… wiele osób nie wyobraża sobie bez niego obiadu, mimo iż zasłynął między innymi z podnoszenia cukru we krwi. W najnowszych badaniach obalono ten mit, przywracając mu w ten sposób dobrą reputację. Okazuje się, że odżywcza zawartość ziemniaka zależy od jego sposobu przygotowania.
Ziemniaki wciąż walczą o swoją pozycję wśród warzyw. Padało nawet stwierdzenie, że mogą szkodzić zdrowiu, na przykład udowodniono, iż ich regularne spożywanie może zwiększyć nawet o 33 proc. ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2.
Ziemniaki szkodzą zdrowiu? Badacze: "to nieprawda"
Zdaniem australijskich naukowców z Edith Cowan University jest to mit. Swoimi wnioskami podzielili się w artykule, który ukazał się na łamach czasopisma "Diabetes Care". Twierdzą, że to, czy ziemniak jest zdrowy wynika ze sposobu przyrządzenia oraz tego, z jakimi produktami jest łączony.
Bodźcem, który zmotywował naukowców do przeprowadzenia analizy, był wzrost zainteresowania dietami niskowęglowodanowymi. Przez to też sporo ludzi zaczęło ziemniaki eliminować ze swojego jadłospisu, ponieważ wychodzili z założenia, iż mogą negatywnie odbić się na zdrowiu.
Doktorant Pratik Pokharel wraz ze swoim zespołem badawczym postanowił to zweryfikować i w tym celu przeprowadził obserwacje z udziałem ponad 54 tys. mieszkańców Danii, u których ziemniaki dość często królują na talerzach. Okazało się, że choć ziemniaki nie wpłynęły na zmniejszenie ryzyka wystąpienia cukrzycy, to w żaden sposób go nie podnosiły.
Jak wyjaśnił Pokharel, kilka wcześniejszych badań sugerowało, że ziemniaki mogą być negatywne powiązane z występowaniem cukrzycy, niezależnie od tego, jak są przygotowane. "My stwierdziliśmy, że to nieprawda" – dodał.
Liczy się to, w jaki sposób przygotujemy ziemniaki
Co więcej, uczeni przeanalizowali każdy sposób przygotowania ziemniaków, czyli wzięli pod lupę ziemniaki gotowane, purée ziemniaczane, frytki oraz chipsy. Podczas badania uczestnikom oprócz ziemniaków serwowano także inne produkty zwiększające ryzyko rozwoju tej choroby (m.in. masło, czerwone mięso i słodzone napoje bezalkoholowe).
"Kiedy to weźmiemy pod uwagę, okaże się, że gotowane ziemniaki nie są skorelowane z cukrzycą, za to frytki, chipsy i purée ziemniaczane już tak. To ostatnie prawdopodobnie dlatego, że zwykle przyrządza się je z masłem, śmietaną i itp."– skomentował główny autor badania.
Dlatego tak niezwykle ważne jest przestrzeganie podstawowych wzorców żywieniowych. Jak zaznaczają naukowcy, to warzywo bulwowe może być cennym elementem naszego menu. Gotowanymi ziemniakami warto zastąpić biały ryży i makaron, ponieważ obfitują one w duże ilości błonnika i inne składniki odżywcze. Pokharel stwierdził, iż są one węglowodanami dużo lepszej jakości w porównaniu z rafinowanymi zbożami.
Uczeni apelują, aby zwracać uwagę na sposób przygotowania ziemniaków. "Zrezygnujmy z frytek i tłustych sosów. Gotujmy ziemniaki tak, jak inne warzywa i pamiętajmy, że nie zawsze trzeba je jeść w towarzystwie czerwonego mięsa" - podsumowali autorzy publikacji.