Zjedz na śniadanie zamiast chleba. Dietetyczka: "Poprawisz trawienie i schudniesz"
"W kulturze polskiej chleb jest stawiany ponad wszystko, przez co stanowi taki produkt zapychający, dostarczający sporej ilości energii przy jednoczesnym niskim uczuciu sytości" - mówi dietetyczka Celina Całka-Kinicka. Specjalistka zdrowego żywienia radzi, czym zastąpić pieczywo i co jeść zamiast chleba.
Statystyczny Polak spożywa 36 kg pieczywa rocznie. Głównie - biały chleb, który nie może się pochwalić wartościowym składem. Ma niską zawartość błonnika, witamin i minerałów, zaliczane jest do produktów o wysokim indeksie glikemicznym. Do tego dostarcza spore ilości cukrów prostych, których powinniśmy unikać. Wyeliminowanie tego "wroga" z diety z pewnością pomoże schudnąć i wyjdzie nam na zdrowie. Co jeść zamiast niego? Spróbuj pysznych, zdrowych i lekkich alternatyw, aby poczuć się lepiej.
Biały chleb: Czy biały chleb jest zdrowy?
Chleb biały nie wnosi za dużo dobrego do naszej diety, więc warto byłoby zamienić go na coś zdrowego. Głównymi powodami rezygnacji z tego wyrobu piekarniczego są chęć schudnięcia oraz poprawa sposobu odżywiania. Warto również ograniczyć go nie tylko z uwagi na sylwetkę, ale także na zdrowie.
Wiele osób decyduje się na odstawienie jasnego pieczywa ze względu na:
- nietolerancję glutenu (białka zawartego w zbożach) i chęć pozbycia się przykrych objawów, takich jak: zgaga, biegunki, zaparcia, wzdęcia i ból brzucha
- chęć schudnięcia, ponieważ biały chleb to puste kalorie
- ochronę przed cukrzycą - jego nadmierne spożycie może prowadzić do wzrostu poziomu cukru we krwi, co z kolei podnosi między innymi ryzyko rozwoju otyłości i cukrzycy typu 2.
Rezygnacja z chleba białego może przynieść wiele korzyści, m.in.:
- spadek wagi
- usprawnienie pracy jelit
- obniżenie ryzyka niektórych chorób (np. cukrzycy, problemów z układem krążenia)
- dostarczenie energii
- poprawę kondycji cery.
– Chleb, tak jak każdy inny produkt spożywczy, nie jest niczym złym, jeśli zachowamy umiar w jego konsumpcji. Niestety, w kulturze polskiej chleb jest gloryfikowany i stawiany ponad wszystko, przez co stanowi taki produkt zapychający, dostarczający spore ilości energii przy jednoczesnym niskim uczuciu sytości. Dlatego ograniczając jego spożycie przede wszystkim w wersji białej, możemy spodziewać się spadku masy ciała oraz poprawy regularności wypróżnień – wyjaśnia w rozmowie z naszym serwisem Celina Całka-Kinicka, dietetyczka w Centrum Medycznym Damiana.
Biały chleb: Czym można zastąpić chleb?
Wbrew pozorom lista zamienników białego chleba jest naprawdę długa, a włączenie ich do menu może okazać się świetnym doświadczeniem kulinarnym.
- Chleb razowy lub chleb pełnoziarnisty. Dostępnych jest wiele rodzajów pieczywa ze zbóż, które bogate są w cenne składniki odżywcze, np. błonnik, który na długo podtrzymuje uczucie sytości po posiłku oraz obniża indeks glikemiczny.
- Ryż pełnoziarnisty, komosa ryżowa oraz kasza gryczana. Placki gryczane z bananem lub z płatków owsianych są zdrowie, absolutnie pyszne i bardzo proste do przygotowania.
Biały chleb: Co na śniadanie zamiast białego pieczywa?
– Na śniadanie najlepszym rozwiązaniem są wszelkiego rodzaju owsianki czy jaglanki. Można do nich dodać trochę orzechów oraz świeże owoce. Innego rodzaju zamiennikiem jasnego pieczywa są tortille z mąki pełnoziarnistej, które w smaku są bardzo podobne do tych z białej mąki, ale zawierają większe ilości błonnika pokarmowego – podpowiada ekspertka.
Aby zjeść zdrowe śniadanie bez chleba, wystarczy miska jogurtu lub zwykłego twarogu, albo porcja serka wiejskiego. Te produkty bogate są w białko, które stanowi niezbędny składnik dla utrzymania zdrowia i zwiększenia uczucia sytości po posiłku. Jeśli dla wzmocnienia smaku dodamy do jogurtu owocowe lub bezglutenowe musli, dostarczymy do organizmu dawkę cennych witamin.
Biały chleb: Drugie śniadanie i kolacja bez białego chleba
Co wziąć zamiast białego chleba na drugie śniadanie do pracy? Zdaniem dietetyczki to zależy od okoliczności, w jakich będziemy je spożywać. – Czasami kanapka jest najwygodniejsza, więc warto pamiętać, aby zrobić ją przynajmniej z bułki grahamki. Możemy też zrobić sobie na wynos ruloniki tortilli, które najlepiej pokroić na kawałki wielkości „jednego gryza”. Innym pomysłem jest zmiana podejścia do drugiego śniadania i warto na przykład sięgać po produkty mleczne wysokobiałkowe: jogurty, serki proteinowe oraz świeże owoce i garść orzechów – dodaje Celina Całka-Kinicka.
Biały chleb: Co można zjeść na kolację, jeśli wyeliminowaliśmy biały chleb?
Gęsta, treściwa zupa (np. minestrone na bazie warzyw lub zupa z soczewicy) jest świetną alternatywą dla „nudnego” chleba, która zapewnia uczucie sytości na dłużej. Warto więc przemycić dużą ilość warzyw w zupach, by wzbogacić je w duże ilości błonnika i witamin. Tak samo zielone warzywa liściaste z powodzeniem zastępują białe pieczywo. Można z nich przygotować sałatkę, która nadaje się nie tylko na śniadanie, ale także na lunch i kolację. Jeśli dodamy ciecierzycę lub białą fasolę, to zapewni nam przyjemne uczucie sytości w żołądku.
- Na kolację sprawdzają się bardzo dobrze wszelkiego rodzaju zupy czy sałatki, które doskonale wypełniają żołądek. Do tego są lekkostrawne i niskokaloryczne - podkreśla dietetyczka.
Bez białego chleba w diecie można sobie świetnie radzić. Te zdrowe i pyszne zamienniki wzbogacą nasz jadłospis i nie zrujnują zdrowia.
Listen on Spreaker.