Zjedzenie tej części ryby może przedłużać życie? Wyniki nowych badań
Jedzenie ryb uważane jest za bardzo zdrowe z wielu względów. Przede wszystkim ryby są źródłem wielu substancji cennych dla zdrowia. Co ciekawe, nowe badania wykazały, że jedzenie niektórych gatunków ryb w określony sposób może sprzyjać zmniejszeniu ryzyka zgonu z powodu nowotworów.
Ryby chronią kobiety przed nowotworami? Wyniki nowych badań
Kobiety, które jedzą w całości małe ryby, mają mniejsze ryzyko śmierci w ogóle, a także mniejsze ryzyko śmierci z powodu nowotworów. Badania przeprowadzono w Japonii, ale naukowcy sądzą, że ich wyniki mogą być miarodajne również dla innych rejonów świata.
Naukowcy z Nagoya University ustalili, że zbawienny wpływ na zdrowie mogą mieć małe ryby jedzone w całości, jak szprotki, stynki, gromadniki czy sardynki.
Spożywanie szkieletu, głowy i wnętrzności, oprócz mięsa ryby, to sposób na dostarczenie organizmowi składników odżywczych, takich jak cenne mikroelementy, które trudno znaleźć w innych źródłach. Wyniki badań opublikowano na łamach Public Health Nutrition.
CZYTAJ TEŻ: Te gatunki ryb są najgorsze. Nie daj się nabrać w smażalni
Autorka pracy, prof. Chinatsu Kasahara, poinformowała, że już wcześniejsze badania sugerowały, że ryby mogą korzystnie wpływać na zdrowie, ale nie analizowano małych ryb jedzonych w całości.
Jak przyznała autorka badań, temat ją zainteresował, ponieważ prywatnie jest smakoszką takich rybek i chętnie serwuje je też swoim dzieciom.
80 tys. pacjentów wzięło udział w badaniu
W badaniu wzięło udział ponad 80 tys. osób, z czego ok. 34 tys. to mężczyźni i 46 tys. to kobiety. Ponadto bazowano na danych od ponad 75 tys. z Aichi Cancer Center. W badaniu brano pod uwagę choroby, które istniały w chwili rozpoczęcia eksperymentu, palenie tytoniu, obecnie i w przeszłości, oraz aktualny wiek pacjentów, masę ciała, styl żywienia.
CZYTAJ TEŻ: Bogate w kwasy omega-3, ubogie w rtęć. Ryby, które warto często jadać
- Wpływ interakcji między zmiennymi stratyfikacyjnymi a spożyciem małych ryb na ryzyko śmiertelności oceniano za pomocą Modelu 3, w tym iloczynem krzyżowym tj. czynniki stratyfikacji × kategoria spożywanych małych ryb (...). Na koniec uwzględniliśmy spożycie nie-małych ryb (surowe ryby, grillowane ryby i gotowane ryby; nie obejmują innych produktów morskich) dla związku spożycia małych ryb z ogólną śmiertelnością, śmiertelnością z powodu raka, chorób układu krążenia i innych przyczyn, używając tych samych współzmiennych co w Modelu 3 – wyjaśnili autorzy publikacji.
Uczestnicy w wieku 35-69 lat byli obserwowani przez blisko dekadę. Jak ustalono, kobiety, które jadły małe ryby w całości, miały ryzyko śmierci mniejsze odpowiednio o:
- ryby 1-3 razy w miesiącu - 32 proc. mniejsze ryzyko zgonu i o 28 proc. mniejsze ryzyko zgonu z powodu nowotworu
- 1-2 razy w tygodniu – o 28 proc. mniejsze ryzyko zgonu w ogóle i o 29 proc. mniejsze ryzyko zgonu z powodu nowotworu
- 3 razy w tygodniu lub więcej – o 31 proc. mniejsze ryzyko zgonu w ogóle i o 36 proc. mniejsze ryzyko zgonu z powodu nowotworu
Naukowcy zastanawiają się, dlaczego w przypadku mężczyzn nie rozpoznano podobnej korelacji. Wyniki są obiecujące, a uczeni już zapowiadają dalsze analizy.