Dieta zasadowa: które produkty powodują zakwaszenie organizmu?
2014-07-17
8:24
Produkty, które powodują zakwaszenie organizmu, wcale nie muszą być kwaśne ani mieć kwaśnego odczynu. Żywność kwasotwórcza to ta, która ulegając w organizmie człowieka procesom przemiany materii, wytwarza dużo kwasów. Które produkty są kwasotwórcze i powinnaś ich unikać, chcąc zachować równowagę kwasowo-zasadową?
Dieta zasadowa wyklucza niektóre produkty zakwaszające, a spożycie części z nich jedynie ogranicza, tak by nie stanowiły więcej niż 20 procent na twoim talerzu. Całkowicie zakazane są w diecie zasadowej produkty wydzielające pod wpływem procesów trawiennych bardzo dużo kwasu.
Produkty kwasotwórcze zakazane w diecie zasadowej
Te produkty powinnaś całkowicie wykluczyć ze swojego jadłospisu:
- napoje z kofeiną (kawa, cola)
- tłuste mięsa
- alkohol
- śmieciowe jedzenie (w tym ciasta, ciastka, herbatniki i inne chrupki)
- napoje gazowane
- tłuste sery w tym również twarde (żółte)
Przeczytaj także:
Dieta zasadowa: produkty kwasotwórcze dozwolone w ograniczonych ilościach
Pilnuj, żeby te produkty nie stanowiły w twoich posiłkach więcej niż 20 procent:
- kasza jęczmienna
- płatki owsiane
- ryż
- makaron
- mięso wieprzowe
- mięso wołowe
- jaja
- ser tylżycki