Dieta zasadowa: które produkty powodują zakwaszenie organizmu?

2014-07-17 8:24

Produkty, które powodują zakwaszenie organizmu, wcale nie muszą być kwaśne ani mieć kwaśnego odczynu. Żywność kwasotwórcza to ta, która ulegając w organizmie człowieka procesom przemiany materii, wytwarza dużo kwasów. Które produkty są kwasotwórcze i powinnaś ich unikać, chcąc zachować równowagę kwasowo-zasadową?

Dieta zasadowa: które produkty zakwaszają organizm?
Autor: Photos.com Dieta zasadowa: które produkty zakwaszają organizm?

Dieta zasadowa wyklucza niektóre produkty zakwaszające, a spożycie części z nich jedynie ogranicza, tak by nie stanowiły więcej niż 20 procent na twoim talerzu. Całkowicie zakazane są w diecie zasadowej produkty wydzielające pod wpływem procesów trawiennych bardzo dużo kwasu.

Produkty kwasotwórcze zakazane w diecie zasadowej

Te produkty powinnaś całkowicie wykluczyć ze swojego jadłospisu:

  • napoje z kofeiną (kawa, cola)
  • tłuste mięsa
  • alkohol
  • śmieciowe jedzenie (w tym ciasta, ciastka, herbatniki i inne chrupki)
  • napoje gazowane
  • tłuste sery w tym również twarde (żółte)

Dieta zasadowa: produkty kwasotwórcze dozwolone w ograniczonych ilościach

Pilnuj, żeby te produkty nie stanowiły w twoich posiłkach więcej niż 20 procent:

  • kasza jęczmienna
  • płatki owsiane
  • ryż
  • makaron
  • mięso wieprzowe
  • mięso wołowe
  • jaja
  • ser tylżycki