Dieta zasadowa: które produkty odkwaszają organizm?
Dieta zasadowa promuje produkty, które odkwaszające organizm. To, czy dany produkt zakwasza czy odkwasza organizm, nie zależy od jego smaku, a od tego, jak zachowuje się w procesie przemiany materii. Produkty zasadowe to te, które podczas trawienia zachowują odczyn alkaliczny. Które produkty są zalecane w diecie zasadowej?
Spis treści
- Dieta zasadowa - produkty dozwolone - wykorzystaj wskaźnik PRAL
- Zobacz, jakie produkty spożywać podczas diety odkwaszającej
- Dieta zasadowa - jakich produktów unikać?
- Efekty diety zasadowej
Dieta zasadowa stawia na produkty alkalizujące. Celem diety zasadowej jest przywrócenie równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie, a jej głównym założeniem - spożywanie około 80 procent produktów zasadowych i 20 procent produktów kwasowych. Utrzymanie takiego stanu rzeczy w organizmie zapewni mu zdrowie.
Jakie więc produkty działają na organizm zasadotwórczo? Przede wszystkim cytrusy, ale również większość warzyw i owoców. Szczególnie aktywne w zobojętnianiu kwasów są buraki, sałata, jabłka, seler, banany i melony. Równowaga kwasowo-zasadowa będzie w organizmie zachowana, jeśli np. chleb będziemy jadać z sałatą, rzeżuchą, natką pietruszki czy pomidorem, a mięso obowiązkowo z warzywami - gotowanymi i surowymi. Jako że dieta zasadowa opiera się na utrzymywaniu neutralnego stanu pH w organizmie - wynosi ono 7,365 - należy pamiętać, że do obniżenia tej wartości przyczyniają się stres, brak ćwiczeń, a także przyjmowanie leków, zbyt krótki sen.
Dieta zasadowa - produkty dozwolone - wykorzystaj wskaźnik PRAL
Wskaźnik PRAL (Potential Renal Acid Load) wyraża zdolność poszczególnych produktów spożywczych do obciążania nerek kwasami. Wyliczany jest przy uwzględnieniu zawartość białek i składników mineralnych w pożywieniu, ich biodostępności, produktów metabolizmu siarki i kwasów organicznych wydalanych z moczem. PRAL podaje się w mEq na 100 g produktu. Dodatni wskaźnik PRAL świadczy o działaniu kwasotwórczym danego pożywienia, a ujemny o zasadotwórczym. Jeśli więc chcesz utrzymać odpowiednie pH moczu i zapobiegać zakwaszeniu organizmu, komponuj posiłki tak, aby PRAL wynosił -10-60 mEq/dzień.
Tabela indeksu PRAL [mEq/100 g] produktów spożywczych
Produkt |
PRAL |
Produkt |
PRAL |
Napoje |
Tłuszcze i oleje |
||
Sok jabłkowy niesłodzony |
- 2,2 |
Masło |
0,6 |
Piwo jasne |
0,9 |
Margaryna |
- 0,5 |
Sok marchwiowy |
- 4,8 |
Oliwa z oliwek |
0,0 |
Coca-cola |
0,4 |
Olej słonecznikowy |
0,0 |
Kawa parzona |
- 1,4 |
Orzechy |
|
Zielona herbata |
- 0,3 |
Orzechy laskowe |
- 2,8 |
Sok z cytryny |
- 2,5 |
Orzeszki ziemne |
8,3 |
Czerwone wino wytrawne |
- 2,4 |
Pistacje |
8,5 |
Białe wino wytrawne |
- 1,2 |
Migdały |
4,3 |
Woda mineralna |
- 1,8 |
Orzechy włoskie |
6,8 |
Zboża i przetwory zbożowe |
Rośliny strączkowe |
||
Amarantus |
7,5 |
Zielony groszek |
- 3,1 |
Jęczmień |
5,0 |
Soczewica |
3,5 |
Gryka |
3,7 |
Fasola |
1,2 |
3,8 |
Mięso i przetwory mięsne |
||
Płatki kukurydziane |
6,0 |
Wołowina |
7,8 |
Proso |
8,6 |
Cielęcina |
7,6 |
10,7 |
Kurczak |
8,7 |
|
Ryż brązowy |
12,5 |
Kaczka |
4,1 |
Ryż biały |
4,6 |
Indyk |
9,9 |
Ryż biały gotowany |
1,7 |
Wieprzowina |
7,9 |
Mąka ryżowa |
4,4 |
Kiełbasa wieprzowa |
7,0 |
Mąka ryżowa pełnoziarnista |
5,9 |
Frankfurterki |
6,7 |
Mąka pszenna |
6,9 |
Salami |
11,6 |
Mąka pszenna pełnoziarnista |
8,2 |
Mleko, nabiał i jajka |
|
Makaron spaghetti |
6,5 |
Maślanka |
0,5 |
Chleb pszenny biały |
3,7 |
Camembert |
14,6 |
Chleb pszenny razowy |
1,8 |
Serek wiejski |
8,7 |
Wafle ryżowe |
3,3 |
Ser Edam |
19,4 |
Chleb czystoziarnisty |
7,2 |
Jajko kurze |
8,2 |
Ryby i owoce morza |
Kefir |
0,0 |
|
Dorsz |
7,1 |
Mleko |
1,1 |
Halibut |
7,8 |
34,2 |
|
Śledź |
7,0 |
Jogurt naturalny |
1,5 |
Małże |
15,3 |
Zioła i ocet |
|
Krewetki |
15,5 |
- 2,3 |
|
Łosoś |
9,4 |
Ocet biały balsamiczny |
- 1,6 |
Sardynki w oleju |
13,5 |
Bazylia |
- 7,3 |
Sola |
7,4 |
Pietruszka |
- 12,0 |
Słodycze |
Warzywa |
||
Gorzka czekolada |
0,4 |
- 0,4 |
|
Mleczna czekolada |
2,4 |
- 1,2 |
|
Miód |
- 0,3 |
Brukselka |
- 4,5 |
Lody waniliowe |
0,6 |
Marchew |
- 4,9 |
Sorbet owocowy |
- 0,6 |
Kalafior |
- 4,0 |
Cukier brązowy |
- 1,2 |
Seler |
- 5,2 |
Cukier biały |
0,0 |
Cykoria |
- 2,0 |
Owoce |
Ogórek |
- 0,8 |
|
Jabłka |
- 2,2 |
Bakłażan |
- 3,4 |
Morele |
- 4,8 |
Fenkuł |
- 7,9 |
Banan |
- 5,5 |
- 1,7 |
|
Czarna porzeczka |
- 6,5 |
Jarmuż |
- 7,8 |
Wiśnie |
- 3,6 |
Sałata |
- 2,5 |
Grejpfrut |
- 3,5 |
Pieczarki |
- 1,4 |
Figi suszone |
- 18,1 |
Cebula |
- 1,5 |
Winogrona |
- 3,9 |
Papryka |
- 1,4 |
Kiwi |
- 4,1 |
Ziemniaki |
- 4,0 |
Cytryna |
- 2,6 |
Rzodkiewka |
- 3,7 |
Pomarańcza |
- 2,7 |
- 7,5 |
|
Gruszka |
- 2,9 |
Szpinak |
- 14,0 |
Ananas |
- 2,7 |
Pomidor |
- 3,1 |
Rodzynki |
- 21,0 |
Cukinia |
- 4,6 |
Truskawki |
- 2,2 |
Por |
- 1,8 |
Arbuz |
- 1,9 |
Kapusta kiszona |
- 3,0 |
Źródło: http://www.precisionnutrition.com/wp-content/uploads/2009/05/acid-base-foods-pral.pdf
Zobacz, jakie produkty spożywać podczas diety odkwaszającej
Dieta zasadowa - jakich produktów unikać?
- cukier
- nabiał
- mięso
- kofeina
- alkohol
- tytoń
- pszenica
- drożdże
- sól
- kwasy tłuszczowe nasycone
- tłuszcze trans
Efekty diety zasadowej
Głównym celem diety zasadowej nie jest schudnięcie (choć z czasem osoba na niej przebywająca traci zbędne kilogramy), a utrzymywanie w organizmie zdrowej równowagi kwasowo-zasadowej. Dzięki niej pozbędziemy się takich przypadłości jak:
- bóle głowy
- brak energii
- ciągłe zmęczenie
- powracający katar
- grypa
Nie będą nas też łapać skurcze po przebiegnięciu krótkich dystansów i nie pojawią się momenty, w których mamy wrażenie, że nie możemy złapać oddechu. Dieta zasadowa pozytywnie wpływa również na naszą kondycję psychiczną - znika nerwowość i nadmierna drażliwość.
Polecamy: Kalkulator kalorii - oblicz zapotrzebowanie kaloryczne
Polecany artykuł: