Przesilenie wiosenne. Jaka dieta pomoże przetrwać przesilenie wiosenne?
Czy potrzebna jest specjalna dieta na przesilenie wiosenne? Tak, bo z powodu zmian pór roku cierpi nawet co piąta osoba. Osłabienie fizyczne, bóle głowy, kłopoty z koncentracją i rozdrażnienie, a także wypadanie włosów i kłopoty z cerą, to typowe objawy przesilenia wiosennego. Jeśli je odczuwasz, zmień swój sposób odżywiania. Jaka powinna być dieta na wiosenne przesilenie?

Spis treści
Dobrze skomponowana dieta na wiosenne przesilenie na pewno pomoże przetrwać ci ten trudny czas i pozwoli ci uzupełnić braki witamin i minerałów, które powstały w ciągu długich, zimowych miesięcy.
Przesilenie wiosenne: winna zimowa dieta
Twojemu obecnemu złemu samopoczuciu, prócz oczywiście braku słońca, winna jest w dużej mierze uboga w witaminy i mikroelementy zimowa dieta. Niedobór witamin i minerałów objawia się apatią, pogorszeniem pamięci, niedokrwistością, suchością skóry, tworzeniem się brzydkich zajadów, łamliwymi paznokciami i wypadaniem włosów.
Czytaj też: Sposoby na zajady w kącikach ust
Polecany artykuł:
Przesilenie wiosenne: jak jeść, by lepiej się poczuć?
Dlatego wiosną należy jeść częściej, od 3 do 5 posiłków dziennie. Niezbyt obfitych, by nie obciążać żołądka. Nie zapominaj o śniadaniu przed wyjściem z domu, a później o drugim, małym co nieco (może to być owoc lub jogurt owocowy). Sięgaj jak najczęściej po pieczywo i mąki z pełnego przemiału, grube kasze, owoce, surowe lub blanszowane warzywa (korzystaj z mrożonek). Dobrze byłoby, abyś także zadbała, żeby w twoim codziennym menu znalazły się:
- ząbek czosnku – świetnie sprawdza się w leczeniu wiosennych przeziębień, a niektórzy naukowcy podkreślają, że może także zapobiegać rozwojowi nowotworów oraz obniżać ciśnienie krwi;
- miód, który zwiększa ogólną wytrzymałość organizmu. Sprawdzano to, podając miód sportowcom. Ponadto działa lekko uspokajająco. Najlepiej na czczo wypijaj szklankę letniej przegotowanej wody z miodem i cytryną;
- kiełki – kryją w sobie skoncentrowane witaminy i minerały, ponadto zawierają dużo błonnika i są niskokaloryczne;
- czekolada – na dwie kostki gorzkiej czekolady możesz sobie codziennie pozwolić, bo czekolada doskonale poprawia humor, a dzięki zawartości magnezu koi nerwy;
- woda – powinnaś wypijać przynajmniej 2 litry dziennie, bo doskonale oczyszcza organizm z toksyn, ułatwia trawienie, poprawia nastrój i dodaje energii. Zamiast więc sięgać po kolejną kawę, wypij szklankę wody. Zmęczenie to bowiem często skutek odwodnienia.
Wiosenne przesilenie: a może domowa uprawa kiełków?
Załóż domową uprawę kiełków. Te z nasion rzodkiewki, lucerny, rzeżuchy i pszenicy są najbogatszym źródłem witamin z grupy B, dostarczają także witaminy A, C, E oraz składników mineralnych: cynku, wapnia, fosforu, potasu i magnezu. Mają niewiele kalorii. W pestkach dyni i słonecznika, orzechach i gorzkiej czekoladzie znajduje się magnez, który skutecznie pomaga zwalczyć stres. Cynk zawarty w kiełkach zbóż i ziarnach słonecznikowych poprawia stan włosów i paznokci. Chrom obecny w drożdżach (i tabletkach drożdżowych) przywraca prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego i obniża poziom cukru we krwi, dzięki czemu zmniejsza się apetyt na słodycze.
Polecany artykuł: