3-dniowa dieta weekendowa na płaski brzuch [JADŁOSPIS]

2014-01-24 7:29

Odchudzanie weekendowe jest możliwe. Nie możesz dopiąć ulubionych dżinsów, bo twój brzuch wystaje, jakby ktoś go napompował? Czujesz się wzdęta. Czas na dietę bogatą w błonnik i pożyteczne bakterie, które pomagają w trawieniu pokarmów oraz zachowaniu uczucia lekkości. Jak opracować menu i jadłospis diety weekendowej?

3-dniowa dieta weekendowa na płaski brzuch [JADŁOSPIS]
Autor: thinkstockphotos.com

Dieta weekendowa to świetny sposób na płaski brzuch. Wzdęcia to problem co drugiej kobiety w Polsce. Przyczynami tej krępującej dolegliwości bywają: zła gospodarka hormonalna, stres i błędy dietetyczne. Do tych ostatnich należy zbyt rzadkie jedzenie drobnych posiłków i nadmierne spożywanie takich produktów jak: rośliny strączkowe, kapusta, kalafior, brukselka, brokuły, mleko, napoje gazowane, słodycze, potrawy tłuste i smażone, pieczywo razowe oraz grube kasze (np. pęczak).

Dieta weekendowa zapobiega wzdęciom

Jaka powinna być dieta, dzięki której twój brzuch będzie płaski jak deska? Przede wszystkim lekkostrawna, bogata w błonnik przyspieszający przesuwanie się trawionego pokarmu oraz produkty dostarczające bakterii Lactobacilluss p. i Bifidobakterii. Zadaniem tych bakterii jest zmiana odczynu chemicznego jelit, a tym samym zahamowanie rozwoju tych szczepów bakterii, które odpowiedzialne są za produkcję gazów.

  1. Dietę zacznij w piątek wieczorem i kontynuuj przez sobotę i niedzielę.
  2. Jedz niewielkie porcje - często i powoli, by uniknąć połykania powietrza, które potem gromadzi się w jelitach.
  3. Nie żałuj sobie napojów mlecznych fermentowanych (przy zakupie jogurtów zwracaj uwagę na termin przydatności do spożycia - im krótszy tym lepszy).
  4. Możesz jeść musy owocowe, przetarte warzywa oraz pić kompoty z suszu.
  5. Często sięgaj po wodę mineralną poprawiającą trawienie oraz siemię lniane ułatwiające perystaltykę jelit.

    Jadłospis na piątek

    Pół godziny przed posiłkiem wypij napar z siemienia lnianego (wsyp łyżeczkę zmielonego siemienia do 1/2 szklanki gorącej wody),

    Kolacja

    • pierogi z jagodami - 4 pierogi posyp łyżką otrąb pszennych
    • kanapka - kromkę chleba razowego (ok. 30 g) posmaruj łyżeczką margaryny, połóż 2 plastry chudego twarogu i 2 czubate łyżki musu z jabłek. Do picia herbatka owocowa lub ziołowa (rumianek, melisa) bez cukru, może być krótko parzona zielona herbata.

    Jadłospis na sobotę

    20 minut przed porannym posiłkiem wypij 50 ml gorzkiej wody mineralnej, np. Wielka Pieniawa.

    Śniadanie

    • kanapki - 2 kromki chleba graham posmaruj 2 łyżeczkami margaryny, przełóż pokrojonym pomidorem (obranym ze skórki), posyp szczypiorkiem lub ziołami.
    • 2 jajka na miękko. Do picia szklanka soku pomarańczowego i kawa z mlekiem.

    II śniadanie

    • mus owocowy - pół szklanki rozmrożonych malin zmiksuj z jogurtem naturalnym (150 g) i posyp łyżką otrąb.

    Obiad

    • zupa jarzynowa - ugotuj pomidorową z makaronem (2-3 łyżki), zabiel jogurtem.
    • filet z pstrąga - 150 g ryby posyp ziołami, upiecz lub ugotuj na parze, zjedz z gotowaną marchewką z groszkiem (ok. 100 g) posypaną łyżką otrąb oraz ugotowanym na sypko ryżem (pół torebki). Do picia kompot z jabłek.

    Podwieczorek

    • sałatka z owoców - pokrój kiwi i mandarynkę, posyp łyżką otrąb pszennych (możesz dodać pół opakowania jogurtu).

    20 minut przed wieczornym posiłkiem wypij pół szklanki naparu z siemienia lnianego (przepis patrz - jadłospis na piątek)

    Kolacja

    • kanapki - 2 kromki chleba staropolskiego (ok. 70 g) posmaruj 2 łyżeczkami margaryny, przełóż 2 plastrami chudej wędliny np. szynkowej (ok. 40 g) i pokrojonym pomidorem (koniecznie bez skórki). Do picia herbatka owocowa, ziołowa lub zielona herbata.

    Jadłospis na niedzielę

    Pół godziny przed posiłkiem wypij 50 ml gorzkiej wody mineralnej.

    Śniadanie

    • kanapki - 2 kromki chleba pytlowego posmaruj 2 łyżeczkami margaryny.
    • pasta - ugotowane na twardo jajko pokrój w kostkę, wymieszaj a 50 g pokrojonego sera typu feta light oraz 4 posiekanymi rzodkiewkami, dopraw bazylią i pieprzem. Dodaj 2 łyżki jogurtu. Do picia szklanka soku z grejpfruta i filiżanka kawy z mlekiem.

    II śniadanie

    • średni banan lub kiść winogron.

    Obiad

    • talerz zupy - ugotuj zupę ogórkową, zabiel ją mlekiem (najlepiej dwuprocentowym).
    • pieczone mięso - plaster pieczonego schabu (ok. 100 g) zjedz z 2 łyżkami piure ziemniaczanego oraz duszonym szpinakiem (z 1/2 opakowania  mrożonki). Do picia kompot z jabłek oraz śliwek lub szklanka soku brzozowego.

    Podwieczorek

    • omlet - 2 jajka ubij z 2 łyżkami mleka i 2 łyżkami mąki, wlej na patelnię i usmaż. Omlet zjedz z musem owocowym (2/2 szklanki jagód zmiksuj z łyżką jogurtu naturalnego i łyżką otrąb).

    Pół godziny przed wieczornym posiłkiem wypij pół szklanki naparu z siemienia.

    Kolacja

    • sałatka - 100 g tuńczyka (w sosie własnym) wymieszaj z drobno pokrojonymi ogórkiem kwaszonym i rzodkiewką, 2 łyżkami kukurydzy i odrobiną posiekanego szczypiorku. Dopraw do smaku ziołami, dodaj łyżkę majonezu. Sałatkę zjedz z grahamką. Do picia - herbatki owocowe.