Dieta 3D chili: jak działają przyprawy używane w diecie 3D chili?

2013-06-17 16:15

Dieta 3D chili, to dieta w której podstawę stanowią 3 grupy przypraw: zielone, żółte i czerwone. Zielone przyprawy działają kojąco na żołądek, żółte hamują apetyt, a czerwone działają agresywnie na tkankę tłuszczową. Dzięki temu, po odpowiednim połączeniu, przyprawy w diecie 3D chili stanowią trójwymiarowy system spalania kalorii. Sprawdź, jakie konkretnie przyprawy należą do grupy zielonej, żółtej i czerwonej i z jakimi produktami należy je łączyć, by skutecznie przyśpieszyć proces odchudzania.  

Dieta 3D chili: jak działają zielone, żółte i czerwone przyprawy używane w diecie 3D chili?
Autor: archiwum poradnikzdrowie.pl Odpowiednio dobrane przyprawy poprawiające przemianę materii to podstawa diety 3D chili.

Przyprawy w diecie 3D chili przyspieszają przemianę materii, oddziałują na tkankę tłuszczową, a tym samym wspomagają proces odchudzania. Wystarczy jedynie dobrać odpowiednią ilość przypraw z konkretnej grupy kolorystycznej i połączyć je z właściwymi produktami. Sprawdź, jak łączyć przyprawy w diecie 3D chili, by stworzyły trójwymiarowy system spalania kalorii.

Dieta 3D chili - przyprawy zielone

Zielone przyprawy działają kojąco na żołądek i łagodnie regulują jego pracę. Aby się o tym przekonać, wystarczy wypić na czczo wodę z dodatkiem kilku listków mięty czy melisy, a następnie zjeść pożywne śniadanie skomponowane wg zasad diety 3D chili.

  • bazylia zawiera olejek bazyliowy, który ma właściwości rozkurczające, w związku z tym reguluje tempo trawienia;
  • oregano zawiera 3% olejku eterycznego, w którego skład wchodzą: fenole, seskwiterpeny, katechiny oraz flawonoidy. Dzięki tym substancjom czynnym oregano pobudza wydzielanie soku żołądkowego i żółci, poprawia trawienie i przyswajanie substancji odżywczych przez organizm;
  • szałwia - zawiera olejek eteryczny, gorycze i garbniki, dzięki czemu pobudza wydzielanie soku żołądkowego i reguluje perystaltykę jelit;
  • rozmaryn - liście tego zioła zawierają garbniki, flawonoidy, kwasy organiczne, trójterpeny, fitosterole i sole mineralne, dzięki czemu ułatwiają trawienie, szczególnie tłustych pokarmów;
  • mięta pieprzowa – liść mięty pieprzowej, którego głównymi składnikami są olejek miętowy, kwas askorbinowy, karoten i rutyna, reguluje proces trawienia i wzmaga wydzielanie soku żołądkowego;
  • melisa zawiera garbniki, polifenole i flawonoidy, dzięki czemu aktywizuje soki trawienne, pobudza wytwarzanie żółci i usprawnia pracę jelit.
  • lubczyk lekarski zawiera olejki eteryczne, kwasy organiczne, żywice, dzięki czemu łagodzi bóle brzucha, niestrawność i poprawia przemianę materii.

Dieta 3D chili - przyprawy żółte

Żółte przyprawy stymulują żołądek do wydzielania soków trawiennych, dlatego dietetycy zalecają, aby przyprawiać nimi dania obiadowe. Ponadto żółte przyprawy hamują apetyt i zapobiegają podjadaniu niezdrowych przekąsek aż do podwieczorku, a nawet do kolacji.

  • imbir, podobnie jak papryka, zwiera kapsaicynę, dzięki której wzrasta temperatura ciała człowieka, wskutek czego organizm szybciej zużywa kalorie. Należy jednak uważać z dawkowaniem imbiru, ponieważ zbyt wysokie stężenie kapsaicyny w organizmie może spowodować senność, nudności i zawroty głowy;
  • cynamon - najlepiej stosować ekstrakt z kory cynamonowca, który zawiera chrom. Jest to pierwiastek, który wchodzi w skład tzw. czynnika tolerancji glukozy - niezbędnego dla prawidłowego metabolizmu glukozy, białek i lipidów, czyli tłuszczów;
  • kardamon - zawarte w kardamonie olejki eteryczne działają rozkurczająco na żołądek i pobudzają wydzielanie soków trawiennych, przyspieszając tym samym przemianę materii;
  • kurkuma - kurkuma jest bogata w kurkumin - składnik, dzięki któremu żołądek lepiej trawi pokarm. Ponadto kurkumin zapobiega powstawaniu nowych komórek zrębowych naczyń, które są jednym z materiałów budulcowych tkanki tłuszczowej;
  • gorczyca pobudza do wydzielania soku żołądkowego, a tym samym do szybszego trawienia. Gorczycę najlepiej spożywać pod postacią musztardy rosyjskiej lub francuskiej;
  • kmin rzymski (kumin) - pobudza wydzielanie soków trawiennych i likwiduje wzdęcia, dlatego sprawdza się jako dodatek do roślin strączkowych; żeby maksymalnie wykorzystać właściwości zawartych w kuminie olejków eterycznych, najlepiej uprażyć go i utrzeć w moździerzu tuż przed dodaniem do potrawy;
  • curry żółte jest mieszaniną wielu wyżej wymienionych przypraw, dlatego już szczypta tej indyjskiej mieszanki wspomaga pracę układu pokarmowego i przyśpiesza przemianę materii.

Dieta 3D chili: przyprawy czerwone

Przyprawy czerwone działają agresywnie na tkankę tłuszczową dzięki zawartości kapsaicyny - związkowi chemicznemu, który znajduje się w każdej papryce. Czerwone przyprawy są więc obowiązkowym składnikiem deserów czy kolacji, ponieważ dzięki kapsaicynie zbędna tkanka tłuszczowa nie odłoży się w organizmie podczas snu.

  • papryka chili - ze wszystkich czerwonych przypraw działa najagresywniej na tkankę tłuszczową, ponieważ zawiera najwięcej kapsaicyny. W szybkim tempie pobudza organizm do spalania tłuszczów oraz wydzielania ciepła, dzięki czemu nasz metabolizm gwałtownie przyśpiesza. W związku z tym można ją łączyć np. z czekoladą, najlepiej gorzką, która - według duńskich naukowców - zmniejsza apetyt na tłuste i słodkie jedzenie, powoduje długotrwałe uczucie sytości oraz wspomaga pracę układu krążenia;
  • pieprz cayenne to tak naprawdę zmielona papryczka cayenne, tak jak chili zawiera kapsaicynę, która pobudza proces termogenezy, dzięki któremu organizm czerpie energię z zapasów zmagazynowanych w tkance tłuszczowej;
  • papryka słodka jest łagodna w smaku, dzięki mniejszej zawartości kapsaicyny. Nie działa na tkankę tłuszczową tak agresywnie, jak odmiany o ostrzejszym smaku, jednak jest łagodniejsza dla żołądka, dzięki czemu pozytywnie wpływa na procesy trawienne. W związku z tym może być częścią nie tylko kolacji, lecz także śniadania. Dzięki temu będziemy szybciej spalać kalorie w ciągu dnia;
  • papryka peperoni to papryka z rzędu słodkich, która stanowi idealny dodatek do sałatek odchudzających;
  • pieprz czarny dzięki zawartości piperyny - związku, który nadaje mu charakterystyczny ostry i gorzki smak, zapobiega tworzeniu się nowych komórek tłuszczowych;
  • czerwone curry to mieszanka sproszkowanych przypraw, głównie pieprzu czarnego, chili i innych odmian papryk, dzięki czemu działa na tkankę tłuszczową ze zdwojoną siłą;
  • curry ze Sri Lanki jest ostrzejsze w smaku, dzięki czemu działa bardziej agresywnie na tkankę tłuszczową. Przyprawy przed zmieszaniem są palone i prażone, dlatego curry ma barwę ciemnobrązową.