Dieta dr. Bardadyna: przepisy na koktajle tworzące jadłospis w diecie dr. Bardadyna

2013-10-24 12:04

Dieta strukturalna dr. Bardadyna jest bogata w różnorodne przepisy. Wśród nich znajdują się przepisy na specjalne koktajle, czyli tzw. eliksiry młodości. Są one źródłem wielu witamin, składników mineralnych, błonnika pokarmowego i przeciwutleniaczy. Wypróbuj przepisy na koktajle, które są nieodzownym elementem jadłospisu w diecie strukturalnej dr. Bardadyna.

Dieta dr bardadyna: przepisy na koktajle. Przepisy na odchudzające koktajle dr Bardadyna
Autor: Photos.com Dieta dr Bardadyna: przepisy na koktajle. Przepisy na odchudzające koktajle dr Bardadyna

Przepisy na koktajle, jakie oferuje dieta strukturalna dr. Bardadyna nie wymagają od odchudzającego się wiele wysiłku. Przygotowanie tych pełnowartościowych koktajli zajmuje zaledwie kilka minut. Oto przepisy na koktajle dr. Bardadyna, które pozwolą ci skomponować jadłospis w diecie strukturalnej.

Dieta strukturalna dr. Bardadyna: przepis na koktajl (eliksir) wiśniowy

Wiśniowy koktajl wg przepisu dr. Bardadyna to - jak przekonuje dietetyk - koktajl odmładzający: przeciwzmarszczkowy, przywracający gęstość skórze i inicjujący powstawanie kolagenu.

Składniki:

  • 200 ml mleka sojowego
  • 100 g wiśni
  • 2 łyżeczki zarodków pszennych
  • łyżeczka melasy trzcinowej
  • pół łyżeczki skrzypu

Włóż wydrylowane wiśnie do blendera (możesz użyć wiśni mrożonych). Następnie dodaj skrzyp, melasę i zarodki pszenne. Całość zalej mlekiem sojowym i miksuj do powstania jednolitej masy.

Wartość energetyczna wiśniowego koktajlu to 200 kcal w 1 porcji.

Dieta strukturalna dr. Bardadyna: przepis na koktajl (eliksir) fioletowy

Jak przekonuje dr Bardadyn, filetowy koktajl wzmacnia wzrok i naczynia krwionośne. Jego głównymi składnikami są bowiem czarne jagody i borówki amerykańskie, które wzmacniają drobne naczynia krwionośne, szczególnie te znajdujące się w siatkówce oka.

Składniki:

  • 200 ml mleka sojowego, ryżowego lub owsianego
  • 100 g czarnych jagód lub borówek amerykańskich
  • 1 morela suszona
  • pół łyżeczki syropu klonowego
  • 1 łyżeczka sezamu
  • 1 łyżeczka orzechów włoskich

Pokrój morelę na kilka części i razem z jagodami lub borówkami wsyp je do blendera. Następnie dodaj sezam i orzechy włoskie, a całość zalej syropem klonowym i mlekiem. Miksuj do czasu, aż uzyskasz gładką masę.

w 1 porcji filetowego koktajlu znajduje się 244 kcal.

Dieta strukturalna dr. Bardadyna: przepis na koktajl (eliksir) pomarańczowy

Pomarańczowy koktajl wg przepisu dr. Bardadyna ma na celu wzmocnienie organizmu i uzupełnienie niedoborów witamin i składników mineralnych. Jedna porcja pomarańczowego eliksiru pokrywa aż 138% dziennego zapotrzebowania na witaminę C i 86% na witaminę B6. Koktajl jest też źródłem witamin A i B12, PP, a także pierwiastków mineralnych, takich jak: magnez, żelazo, miedź i potas.

Składniki:

  • 250 ml soku pomarańczowego
  • suszona figa
  • suszona morela (wcześniej namoczona w wodzie lub soku jabłkowym)
  • łyżeczka siemienia lnianego
  • łyżeczka zarodków pszennych
  • łyżeczka drożdży piwnych

Wyciśnij 250 ml soku ze świeżych pomarańczy i pokrój figi oraz morele. Następnie całość wrzuć do blendera i dodaj pozostałe składniki. Całość zmiksuj na gładką masę.

1 porcja koktajlu to 196 kcal.

Dieta strukturalna dr. Bardadyna: przepis na koktajl (eliksir) zielony

Zielony koktajl wg przepisu dr. Bardadyna ma na celu poprawę przemiany materii, a co za tym idzie - przyśpieszenie procesu odchudzania. Jego głównymi składnikami są awokado, które zawiera specjalny typ cukru, zapobiegający wahaniom poziomu insuliny we krwi, a także cytryna, która pobudza przemianę materii oraz obniża apetyt.

Składniki:

  • 200 ml kefiru lub jogurtu naturalnego (1,5 % tłuszczu)
  • pół małego dojrzałego awokado
  • łyżka stołowa soku z cytryny
  • łyżka siekanej zielonej pietruszki
  • łyżka otrąb owsianych

Awokado obierz ze skórki, wyciśnij sok z cytryny i posiekaj pietruszkę. Następnie całość włóż do blendera. Dodaj otręby i kefir lub jogurt. Na koniec zmiksuj wszystkie składniki.

1 porcja zielonego koktajlu to 194 kcal.

Opracowano na podstawie: www.dietastrukturalna.pl