DIETA GRETY GARBO - na czym polega dieta Grety Garbo?

2015-01-07 9:37

Dieta Grety Garbo to dieta, a w zasadzie diety odchudzające, które wzbudzają wiele kontrowersji. Szwedzka aktorka stosowała bowiem różne dziwne metody, aby pozbyć się nadwagi. Wszystko dlatego, że jako gwiazda Złotej Ery Hollywood żyła pod wielką presją producentów filmowych, którzy podkreślali, że w Ameryce mężczyźni nie lubią grubych kobiet. Sprawdź, na czym polega dieta Grety Garbo.

DIETA GRETY GARBO - na czym polega dieta Grety Garbo?
Autor: Thinkstockphotos.com Dieta Grety Garbo to dieta, a w zasadzie diety odchudzające, które wzbudzają wiele kontrowersji. Sprawdź, na czym polega dieta Grety Garbo.

Spis treści

  1. Dieta Grety Garbo - na czym polega?

Pod pojęciem dieta Grety Garbo kryją się różne kuracje odchudzające, które szwedzka aktorka stosowała niemalże przez całe życie. Greta Garbo rozpoczęła walkę z nadwagą już w liceum. Od tego czasu zaczęła stosować wiele kontrowersyjnych diet odchudzających. Będąc na jednej z nich na obiad jadła tylko dwa gotowane jajka. Jednak przełomem w jej podejściu do jedzenia okazał się wyjazd do Hollywood, gdzie spotkała Gayelorda Hausera - amerykańskiego doradcę dietetycznego.

Dieta Grety Garbo - na czym polega?

Greta Garbo przyjechała do Hollywood w latach 20. XX w. na zaproszenie Louisa Mayera - jednego z założycieli Metro-Goldwyn-Mayer, wówczas największej wytwórni filmowej w Hollywood. Zaznaczył on, że "w Ameryce mężczyźni nie lubią grubych kobiet". Garbo zapamiętała jego słowa i od przyjazdu do Fabryki Snów była na diecie składającej się głównie z gotowanych warzyw (choć niektóre źródła podają, że tylko ze szpinaku), przez co była przemęczona, cierpiała na bezsenność i groziła jej ciężka anemia.

Wówczas spotkała Gayelorda Hausera - samozwańczego amerykańskiego specjalistę ds. żywienia (nie miał wykształcenia w tym kierunku), który był doradcą dietetycznym wielu gwiazd (m.in. Marlene Dietrich, Grace Kelly czy Wallis Simpson - księżnej Windsoru).

Podstawą jego programu żywieniowego były warzywa, soki owocowe i bogata w białko zdrowa żywność. Hauser nie wykluczył więc z diety Grety Garbo warzyw, ale zaproponował, by „wzmocnić” je białkiem - kawałkami szynki, kurczakiem, twarogiem czy kiełkami pszenicy. Podobno jego pierwszym posiłkiem przyrządzonym dla szwedzkiej aktorki był vege burger, składający się z dzikiego ryżu i posiekanych orzechów laskowych, zmieszanych z jajkiem i smażonych w oleju sojowym. Z kolei na deser przyrządził opiekanego grejpfruta, w środku którego znajdowała się końcowa melasa z trzciny cukrowej - uznawana przez Hausera za jeden z pięciu "cudownych" produktów żywieniowych (należały do nich także jogurt, drożdże piwne, sproszkowane odtłuszczone mleko i kiełki pszenicy). Natomiast jednym z ulubionych posiłków Grety Garbo była filiżanka rosołu ze szczypiorkiem i serem twarogowym, połówka dojrzałego awokado z dodatkiem ziół, octu i dressingu na bazie oleju oraz plasterek ananasa i kawałek opiekanego, posmarowanego masłem ciemnego pieczywa. Jednak po pewnym czasie w jadłospisie Grety Garbo znalazły się tylko: kurczak, suszone morele i pełne mleko, a także brązowa fasola i herbatniki na przekąskę. Później Garbo przeszła niemalże na głodówkę. Podobno w czasach kręcenia „Ninoczki” (koniec lat 30. XX w.) aktorka była na ścisłej diecie składającej się tylko z surowej marchwi i kapusty.

Inną osobą, która miała wpływ na sposób odżywiania się Grety Garbo, był dr Harold Bieler – dietetyk z Pasadeny (USA). Podobno w jadłospisie Garbo przez jakiś czas znajdował się tylko „bulion Bielera”, na który składało się purée z cukinii, cebula, różnego rodzaju dynie i ziemniaki.

Jednym z powodów, dla którego Greta Garbo ciągle walczyła z nadwagą, mógł być kaloryczny alkohol. Aktorka twierdziła, że piła alkohol codziennie, ale tylko w pewnych ilościach. Jednym z jej ulubionymi trunków był tradycyjny szwedzki likier (Punsch).