Dieta IGpro: na czym polega? Ile można schudnąć?
Dieta IGpro to dieta odchudzająca, która bazuje na piramidzie żywieniowej oraz indeksie glikemicznym. Dzięki temu można szybko i bez uczucia głodu pozbyć się zbędnych kilogramów, a dodatkowo poprawić ogólny stan zdrowia. Dieta IGpro zmniejsza bowiem ryzyko rozwoju cukrzycy i nadciśnienia. Sprawdź, jakie są zasady diety IGpro i ile można na niej schudnąć.
Dieta IGpro to dieta odchudzająca oparta na piramidzie zdrowego żywienia i indeksie glikemicznym - wskaźniku, który informuje o tym, jak szybko wzrasta poziom cukru we krwi po zjedzeniu określonego produktu. Obowiązuje zasada, że im wyższy indeks glikemiczny posiada dany produkt, tym szybciej wzrasta poziom cukru we krwi po jego spożyciu. Niekorzystne dla osób odchudzających się są produkty o wysokim IG, ponieważ wywołują gwałtowny skok stężenia glukozy we krwi, który doprowadza do dużego wyrzutu insuliny (tzw. skok insulinowy) - substancji niezbędnej do obniżenia poziomu glukozy. Proces ten następuje szybko, jednak poziom cukru we krwi nie spada do wartości początkowej, lecz znacznie poniżej jej poziomu, co objawia się zmęczeniem, rozdrażnieniem, trudnościami w koncentracji i przede wszystkim atakami wilczego głodu, w trakcie których ma się ochotę na coś słodkiego. Poza tym insulina przyczynia się do spowolnienia procesu spalania tłuszczów i sprzyja magazynowaniu ich w postaci tkanki tłuszczowej. W związku z tym zdrowe i wspomagające odchudzanie są produkty spożywcze o niskim indeksie glikemicznym, ponieważ wolno podnoszą poziom glukozy we krwi. Poza tym dieta oparta na produktach o niskim i średnim indeksie glikemicznym znacznie zmniejsza ryzyko rozwinięcia się cukrzycy i nadciśnienia.
Dieta IGpro - zasady
Podstawową zasadą diety IGpro jest liczenie punktów. Każdy produkt i potrawa mają swoją wartość punktową, obliczoną przez dietetyków na podstawie ładunku glikemicznego, a także wartości energetycznej. Im dany produkt ma niższy indeks glikemiczny (i im jest mniej kaloryczny), tym mniejszą wartość punktową posiada. Następnie dany produkt, w zależności od ilości przypisanych punktów, zostaje oznaczony jednym z trzech kolorów glikemicznych: zielonym (niski IG), żółtym i pomarańczowym (średni IG) lub czerwonym (wysoki IG).
Osobisty dietetyk układa dopasowany do osoby odchudzającej się jadłospis, który zależy od jej masy ciała, wieku i płci, a także od preferencji żywieniowych, jednocześnie wyznaczając dzienny limit punktów. W jadłospisie każde danie ma przypisane punkty, dzięki czemu osoba będąca na diecie orientuje się czego i ile może zjeść, by nie zakłócić procesu odchudzania. Jadłospis w diecie IGpro jest bardzo elastyczny, ponieważ można wymieniać potrawy zaproponowane przez dietetyka na inne, ale oczywiście w ramach wyznaczonego dziennego limitu punktów. Na przykład, w menu na obiad jest kurczak (produkt oznaczony kolorem zielonym, który posiada 3 punkty), jednak nie nasz na niego ochoty. W takim razie możesz go wymienić na inny produkt, który jest oznaczony takim samym kolorem i posiada podobną ilość punktów, np. na zupę jarzynową. W ten sposób jesz to, na co masz ochotę, a suma punktów wyznaczona przez dietetyka nie zostaje przekroczona.
Po 7 dniach stosowania diety następuje pierwsze ważenie, które należy powtarzać co tydzień, aż do zakończenia diety. Po każdej tygodniowej kontroli wagi otrzymuje się od dietetyka nowy dzienny limit punktów do spożycia, który zmienia się m.in. wraz z aktualną masą ciała.
Dieta IGpro - kolejne fazy diety
Dieta IGpro składa się z trzech faz, których czas trwania jest ustalany przez dietetyka i zależy głównie od różnicy między wagą wyjściową a wagą docelową.
FAZA I (faza natarcia)
W pierwszej fazie diety można jeść tylko produkty oznaczone kolorem zielonym. Są to produkty o niskim indeksie glikemicznym, które nie podnoszą gwałtownie poziomu cukru we krwi i dają uczucie większej sytości. W tej fazie można schudnąć nawet nawet 2-3 kg.
FAZA II (faza spadku)
W drugiej fazie diety spożywa się produkty oznaczone kolorem żółtym i pomarańczowym, czyli o średnim indeksie glikemicznym. Ta faza trwa najdłużej, ale w czasie jej trwania osiąga się pożądaną wagę.
FAZA III (faza utrwalenia)
Celem tej fazy diety jest przyzwyczajenie osoby odchudzającej się do zmienionych, zdrowych nawyków żywieniowych, a co za tym idzie - ustabilizowanie jej wagi i zminimalizowanie prawdopodobieństwa wystąpienia efektu "jojo", czyli powrotu do wagi wyjściowej. Podczas ostatniego etapu diety sprawdza się, czy można już samodzielnie dokonywać dobrych wyborów żywieniowych.