Dieta widelcowa: przepisy. Przepisy tworzące jadłospis w diecie widelcowej

2013-10-29 9:22

Dieta widelcowa zawiera różnorodne przepisy, wśród których dominują te na dietetyczną kolację. Podstawowa zasada diety widelcowej brzmi bowiem: kolację można zjeść tylko za pomocą widelca. Proponujemy przepisy, z których możesz zbudować jadłospis w diecie widelcowej.

Dieta widelcowa: przepisy. Przepisy tworzące jadłospis w diecie widelcowej
Autor: Photos.com Dieta widelcowa: przepisy. Przepisy tworzące jadłospis w diecie widelcowej

Przepisy, jakie oferuje dieta widelcowa są szybkie i łatwe w przygotowaniu. Dzięki temu, że są różnorodne, motywują do dalszego odchudzania, mimo ograniczenia w postaci spożywania kolacji tylko za pomocą widelca. Oto przepisy, które pozwolą ci skomponować jadłospis w diecie widelcowej.

Dieta widelcowa: przepis na ciecierzycę z kminkiem

Składniki (na 6 porcji)

  • 450 gram ciecierzycy (może być z puszki)
  • ząbek czosnku
  • mała cebula
  • sok z cytryny (100 ml)
  • kilka posiekanych listków kolendry
  • 1 łyżka sproszkowanego kminku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz mielony

Przygotowanie:

1. Obierz cebulę i pokrój ją w kostkę. Czosnek rozgnieć.
2. Wymieszaj sok z cytryny, czosnek, cebulę, liście kolendry, oliwę z oliwek, a także sól i pieprz w półmisku.
3. Odcedź ciecierzycę i dodaj ją do salaterki wraz ze sproszkowanym kminkiem. Całość dokładnie wymieszaj.
4. Półmisek włóż na godzinę do lodówki. Po tym czasie ciecierzyca jest gotowa do spożycia.

Dieta widelcowa: przepis na sałatkę olimpijską

Składniki (na 6 porcji)

  • 100 g sera feta
  • 1 ogórek
  • 3 pomidory
  • mała główka sałaty rzymskiej
  • 20 czarnych oliwek

Sos sałatkowy:

  • 1 łyża soku z cytryny
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

1. Na dnie miski wymieszaj składniki sosu sałatkowego.
2. Ogórek umyj i obierz ze skórki. Następnie przetnij na pół i usuń nasiona. Potem pokrój na średniej wielkości kawałki i dodać do salaterki. Tę samą czynność wykonaj z pomidorami. Pokrojone warzywa wrzuć do miski i wymieszaj.
3. Umyj i wysusz liście sałaty. Następnie pokrój je na paski i dodaj do miski.
4.  Pokrój ser feta w kostkę i wrzuć do miski razem z oliwkami. Całość dokładnie wymieszaj. Sałatkę możesz przyozdobić listkami mięty.

Dieta widelcowa: przepis na linguine ze świeżymi ziołami i pomidorami

Składniki (na 4 porcje)

  • 220 g makaronu linguine
  • 3 pomidory
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pęczek mieszanych ziół (np. pietruszka, bazylia i szczypiorek)
  • 10 czarnych oliwek bez pestek
  • 8 filetów anchois
  • 1 łyżka kaparów w occie
  • 170 g oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

1. Wlej do dużego garnka wodę i doprowadź ją do wrzenia. Następnie dodaj sól, oliwę z oliwek i makaron (gotuj tyle minut, ile jest wskazane na opakowaniu).
2. Sparz pomidory i usuń skórkę. Następnie przetnij na pół i usuń gniazda nasienne. Pokrój pomidory w kostkę.
3. Pokrój ząbki czosnku w paski. Umyć, osusz i posiekaj zioła. Przetnij oliwki na pół, a anchois pokrój na małe kawałki. Wszystkie składniki wrzuć do miski. Następnie dodaj kapary, oliwę z oliwek, sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszaj.
4. Odcedź ugotowany makaron i wymieszaj go z wcześniej przygotowanym sosem.

Dieta widelcowa: przepis na łososia z imbirem

Składniki (na 2 porcje)

  • 2 filety z łososia
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • sok z połowy cytryny
  • 1 szalotka
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki startego świeżego imbiru
  • 1 szklanka białego wytrawnego wina
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

1. Na średniej wielkości patelni przygotuj sos: wlej wino, następnie dodaj posiekaną szalotkę, rozdrobniony czosnek i imbir. Doprowadź do wrzenia.
2.  Dodaj filety z łososia, przykryj i gotuj każdą ze stron na średnim ogniu przez 5 minut.
3. Na małą patelnię wlej sok z cytryny i doprowadź do wrzenia. Następnie dodaj śmietanę, sól, pieprz i wymieszaj.
4. Usmażonego łososia polej sosem z cytryny i śmietany. Podawaj z ryżem basmati.

Opracowano na podstawie: www.forkitdiet.com