Dieta widelcowa: przepisy. Przepisy tworzące jadłospis w diecie widelcowej
Dieta widelcowa zawiera różnorodne przepisy, wśród których dominują te na dietetyczną kolację. Podstawowa zasada diety widelcowej brzmi bowiem: kolację można zjeść tylko za pomocą widelca. Proponujemy przepisy, z których możesz zbudować jadłospis w diecie widelcowej.
Przepisy, jakie oferuje dieta widelcowa są szybkie i łatwe w przygotowaniu. Dzięki temu, że są różnorodne, motywują do dalszego odchudzania, mimo ograniczenia w postaci spożywania kolacji tylko za pomocą widelca. Oto przepisy, które pozwolą ci skomponować jadłospis w diecie widelcowej.
Dieta widelcowa: przepis na ciecierzycę z kminkiem
Składniki (na 6 porcji)
- 450 gram ciecierzycy (może być z puszki)
- ząbek czosnku
- mała cebula
- sok z cytryny (100 ml)
- kilka posiekanych listków kolendry
- 1 łyżka sproszkowanego kminku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz mielony
Przygotowanie:
1. Obierz cebulę i pokrój ją w kostkę. Czosnek rozgnieć.
2. Wymieszaj sok z cytryny, czosnek, cebulę, liście kolendry, oliwę z oliwek, a także sól i pieprz w półmisku.
3. Odcedź ciecierzycę i dodaj ją do salaterki wraz ze sproszkowanym kminkiem. Całość dokładnie wymieszaj.
4. Półmisek włóż na godzinę do lodówki. Po tym czasie ciecierzyca jest gotowa do spożycia.
Dieta widelcowa: przepis na sałatkę olimpijską
Składniki (na 6 porcji)
- 100 g sera feta
- 1 ogórek
- 3 pomidory
- mała główka sałaty rzymskiej
- 20 czarnych oliwek
Sos sałatkowy:
- 1 łyża soku z cytryny
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1. Na dnie miski wymieszaj składniki sosu sałatkowego.
2. Ogórek umyj i obierz ze skórki. Następnie przetnij na pół i usuń nasiona. Potem pokrój na średniej wielkości kawałki i dodać do salaterki. Tę samą czynność wykonaj z pomidorami. Pokrojone warzywa wrzuć do miski i wymieszaj.
3. Umyj i wysusz liście sałaty. Następnie pokrój je na paski i dodaj do miski.
4. Pokrój ser feta w kostkę i wrzuć do miski razem z oliwkami. Całość dokładnie wymieszaj. Sałatkę możesz przyozdobić listkami mięty.
Dieta widelcowa: przepis na linguine ze świeżymi ziołami i pomidorami
Składniki (na 4 porcje)
- 220 g makaronu linguine
- 3 pomidory
- 2 ząbki czosnku
- 1 pęczek mieszanych ziół (np. pietruszka, bazylia i szczypiorek)
- 10 czarnych oliwek bez pestek
- 8 filetów anchois
- 1 łyżka kaparów w occie
- 170 g oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1. Wlej do dużego garnka wodę i doprowadź ją do wrzenia. Następnie dodaj sól, oliwę z oliwek i makaron (gotuj tyle minut, ile jest wskazane na opakowaniu).
2. Sparz pomidory i usuń skórkę. Następnie przetnij na pół i usuń gniazda nasienne. Pokrój pomidory w kostkę.
3. Pokrój ząbki czosnku w paski. Umyć, osusz i posiekaj zioła. Przetnij oliwki na pół, a anchois pokrój na małe kawałki. Wszystkie składniki wrzuć do miski. Następnie dodaj kapary, oliwę z oliwek, sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszaj.
4. Odcedź ugotowany makaron i wymieszaj go z wcześniej przygotowanym sosem.
Dieta widelcowa: przepis na łososia z imbirem
Składniki (na 2 porcje)
- 2 filety z łososia
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
- sok z połowy cytryny
- 1 szalotka
- 1 mały ząbek czosnku
- 2 łyżeczki startego świeżego imbiru
- 1 szklanka białego wytrawnego wina
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1. Na średniej wielkości patelni przygotuj sos: wlej wino, następnie dodaj posiekaną szalotkę, rozdrobniony czosnek i imbir. Doprowadź do wrzenia.
2. Dodaj filety z łososia, przykryj i gotuj każdą ze stron na średnim ogniu przez 5 minut.
3. Na małą patelnię wlej sok z cytryny i doprowadź do wrzenia. Następnie dodaj śmietanę, sól, pieprz i wymieszaj.
4. Usmażonego łososia polej sosem z cytryny i śmietany. Podawaj z ryżem basmati.
Opracowano na podstawie: www.forkitdiet.com