Dieta widelcowa - na czym polega? Jakie są jej zasady? Ile można schudnąć na diecie widelcowej?

2013-10-29 10:42

Dieta widelcowa, inaczej forking, to nowy sposób spożywania posiłków, dzięki któremu można zrzucić zbędne kilogramy. Podstawowa zasada diety widelcowej jest bardzo prosta: podczas kolacji należy spożywać pokarmy tylko za pomocą widelca. Sprawdź, jakie są pozostałe zasady diety widelcowej. Na czym ona polega? Ile można na niej schudnąć?

Dieta widelcowa - na czym polega? Jakie są jej zasady? Ile można schudnąć na diecie widelcowej?
Autor: Photos.com Dieta widelcowa - na czym polega? Jakie są jej zasady? Ile można schudnąć na diecie widelcowej?

Dieta widelcowa to kuracja odchudzająca opracowana przez Ivana Gavriloffa - nie dietetyka, a eksperta w dziedzinie kreacji marek i stron internetowych. Oparł on zasady diety widelcowej na francuskim powiedzeniu: "Śniadanie jedz jak król, obiad jak książę, a kolację jak żebrak". W diecie widelcowej najskromniejszym posiłkiem w ciągu dnia jest bowiem kolacja. Wszystko dlatego, że w trakcie ostatniego posiłku w ciągu dnia są dozwolone tylko te produkty, które można spożyć za pomocą widelca. Została opracowana także ortodoksyjna wersja diety, która dopuszcza jedzenie wyłącznie tego, co da się nie tylko zjeść, ale i przygotować za pomocą widelca.

Dla kogo jest przeznaczona dieta widelcowa?

Dieta widelcowa jest przeznaczona dla każdego, kto chce zrzucić zbędne kilogramy bez konieczności codziennego liczenia kalorii czy mierzenia porcji posiłków.

Dieta widelcowa -zasady. Na czym polega dieta widelcowa?

Zasady diety widelcowej są proste: w ciągu dnia są dozwolone 3-4 posiłki dziennie, które można spożywać w tradycyjny sposób. Tylko podczas kolacji należy posługiwać się jedynie widelcem. W trakcie ostatniego posiłku w ciągu dnia nie można używać nie tylko pozostałych sztućców, lecz także palców. Jak przekonuje twórcy diety, widelec pomaga regulować nie tylko ilość, lecz także jakość tego, co jemy. W związku z tym w trakcie kolacji można spożywać ryby, warzywa, a także niektóre produkty skrobiowe (np. makaron).

Rygorystyczne ograniczenia żywieniowe nie dotyczą śniadania, które powinno być najbardziej treściwe ze wszystkich posiłków. Organizm ma bowiem większe szanse na spalenie kalorii ze śniadania, niż z pozostałych dwóch posiłków. Gavriloff odradzaj jedynie śniadania, które są bogate w cukier i nasycone tłuszcze zwierzęce.

Z kolei obiad powinien być bogaty w białka i skrobię (np. ryż, makaron) oraz warzywa. Produktami dopuszczalnymi w porze lunchu są nawet hamburgery, frytki czy pizza, jednak nie należy ich spożywać zbyt często.

Aby dieta widelcowa była jeszcze bardziej efektywna, w trakcie jej stosowania należy pamiętać o:

  • ograniczeniu wartości energetycznej spożywanych posiłków o 200-400 kalorii
  • monitorowaniu ilości spożywanego alkoholu (nie więcej niż jeden lub dwa kieliszki alkoholu dziennie)
  • monitorowaniu ilości pożywanej soli
  • ograniczeniu spożywania tłuszczów pochodzenia zwierzęcego
  • wzbogaceniu diety w owoce, warzywa i produkty pełnoziarniste
  • regularnych ćwiczeniach

Dieta widelcowa - czego nie można jeść na kolację

Produkty, które można spożyć za pomocą palców

Produkty, które można pokroić lub rozsmarować nożem

Produkty, które można zjeść łyżką

Warzywa niewskazane na kolację

  • przekąski, orzeszki ziemne, ziemniaki i kukurydza frytki, krakersy, oliwki
  • kanapki, hamburgery, pizza, kiełbaski, hot-dogi, kurczak smażony
  • twarde sery
  • świeże owoce
  • cukierki, czekolady, ciastka, itp.
  • świeży chleb, tosty
  • pasztet
  • ser topiony
  • naleśniki, gofry
  • majonez, masło, margaryna, ketchup, musztarda
  • wędliny
  • czerwone lub białe mięso
  • miękki ser
  • obrane owoce
  • ciasta
  • zupy
  • gulasze
  • jogurty
  • płatki
  • lody
  • śmietana
  • sosy
  • dynia
  • awokado
  • karczochy
  • rzodkiewki

Dieta widelcowa - efekty. Czy dieta widelcowa jest skuteczna? Ile można na niej schudnąć?

Dieta widelcowa jest skuteczna, ponieważ jedzenie za pomocą widelca pozwala na zmniejszenie ilości spożywanych pokarmów. Jest to bardzo ważne w przypadku produktów tłuszczowych i zawierających duże ilości cukru. Są to wysokoenergetyczne składniki odżywcze, a spożyte wieczorem odkładają się w organizmie w postaci tkanki tłuszczowej, czego efektem jest przyrost masy ciała.

Stosując tę metodę dietetyczną można zrzucić tylko od 1 do 2 kg miesięcznie. Dieta widelcowa nie jest bowiem restrykcyjną formą odchudzania, a po jej zakończeniu, czyli po uzyskaniu ustalonej wcześniej wagi, ryzyko pojawienia się efektu jo-jo jest znikome.

Opracowano na podstawie: www.forkitdiet.com