Dieta zupowa, czyli jedz zupy i chudnij
Jedzenie zupy sprzyja zdrowiu i utrzymaniu zdrowej figury, dlatego dieta nazywana zupową (soup diet) robi furorę. Pozwala stracić nawet 9 kg w ciągu tygodnia. Sprawdź zasady diety zupowej i dowiedz się, jak gotować zupy, by nie tylko odchudzały, ale były zdrowe i pożywne.
Spis treści
- Dieta zupowa - skąd pochodzi?
- Dieta zupowa - zasady
- Dieta zupowa - ważne dodatki
- Dieta zupowa - wskazania zdrowotne
- Dieta zupowa - wady
- Dieta zupowa - przepisy na lekkie zupy
Dieta zupowa to program odżywiania opierający się na jedzeniu wyłącznie zup przez siedem dni. To wariant dla tych, którzy chcą szybko stracić na wadze, nie głodując i nie tracąc energii.
Dieta zupowa - skąd pochodzi?
Dieta zupowa narodziła się wśród celebrytów, pragnących zaskoczyć świat spektakularną utratą kilogramów. Spopularyzowana przez brazylijską prezenterkę i modelkę Adriane Galisteu, soup diet szybko zdobyła serca jej rodaczek, a potem kobiet w innych krajach.
Zdaniem Brazylijki na częstym jedzeniu samej zupy można w ciągu tygodnia stracić nawet 9 kg. Na takie obietnice należy jednak patrzeć z rezerwą, ponieważ w przypadku przeciętnej kobiety to raczej mało prawdopodobne, zwykle chudnie się 2–3 kg tygodniowo. Zresztą tak szybki spadek wagi byłby dla nas niekorzystny.
Zupa to potrawa wyjątkowa – łatwa, tania i chyba jedyna, którą możesz zastąpić każdy posiłek bez szkody dla zdrowia. Wystarczy kilka prostych składników, by powstało lekkie danie, które nawadnia, syci i rozgrzewa. I w zdrowy sposób pomaga schudnąć.
Jej najważniejszym składnikiem są warzywa i wywar z nich, ale po dodaniu do garnka zbóż, chudego mięsa czy ryby i doprawieniu zupy ziołami i chudym nabiałem zyskujemy pełnowartościowy, zbilansowany posiłek.
Dieta płynna, opierająca się na bulionach warzywnych sprawi, że skóra będzie wyglądać młodziej. Dzięki dużej zawartości warzyw i owoców obfituje w błonnik.
Dieta zupowa - zasady
Zakładając, że średnia kaloryczność porcji 250 g zupy wynosić będzie ok. 150 kcal, a zjesz 5-6 porcji w ciągu dnia, dostarczysz organizmowi nie więcej niż 900 kcal, czyli mniej niż połowę tego, co potrzebujesz. Waga będzie więc spadała dość szybko.
Jest też druga opcja tej diety: zupę możesz jeść jako jeden lub dwa z 5 posiłków w ciągu dnia (np. na obiad i kolację lub tylko na obiad czy kolację). Taką dietę można stosować bez ograniczeń czasowych.
Chociaż z dietą opartą na zupach kojarzy się głównie zupę kapuścianą, warto zadbać o różnorodność. Ulubiona zupa Polaków, czyli pomidorowa, to doskonałe źródło likopenu, który odmładza i działa przeciwnowotworowo.
Jeśli jednak ma być daniem odchudzającym, zrezygnuj z makaronu i białego ryżu. Tradycyjna ogórkowa jest też bardzo zdrowa, ale warto do niej dodać posiekany szczypior lub dymkę – zaostrzą jej smak, a jednocześnie dostarczą witaminy C, wapnia i żelaza, co da organizmowi lepszą ochronę przed jesiennymi infekcjami.
Starta surowa rzepa natomiast to nieocenione źródło błonnika i wszystkich witamin z grupy B. Przy okazji jest też efektowną dekoracją każdej zupy krem.
Dieta zupowa sprawdzi się doskonale jako jednodniowy detoks. Można wtedy ugotować spory garnek ciepłej strawy i podzielić na kilka porcji, ewentualnie zmieniając dodatki, np. rano z jogurtem, po południu z siemieniem lnianym, wieczorem z pestkami słonecznika itd. Jeśli dieta ma trwać dłużej, lepiej jeść różne zupy, by dieta była bardziej zbilansowana i urozmaicona.
Czytaj także: Zupa z dyni- przepisy. Jak zrobić zupę dyniową?
Dieta zupowa - ważne dodatki
To one decydują o wartościach odżywczych posiłku. Jeśli dołożysz porcję kaszy lub ciemnego ryżu, wzbogacisz ją o węglowodany złożone. Jeśli w zupie znajdą się rośliny strączkowe, chude mięso lub ryba – zyska solidną porcję białka.
Zioła ułatwią trawienie, a kleks z jogurtu to dodatek wapnia.
Do zup warto dodawać przyprawy:
- chili - pobudza spalanie tłuszczu
- imbir - łagodzi ból
- cynamon - świetny na pamięć
- kolendrę - poprawia nastrój
- pieprz cayenne - wspomaga leczenie infekcji
Pestki i orzechy to dobre źródło witamin z grupy B i nienasyconych kwasów omega, niezbędnych dla prawidłowej pracy układu nerwowego.
Ważnym dodatkiem do zupy jest tłuszcz. Nawet osoby dbające o linię powinny dodawać do zupy łyżeczkę oliwy lub masła, ponieważ bez nich organizm nie wykorzysta witamin rozpuszczalnych w tłuszczach.
Ale zupa może obejść się bez:
- soli - najlepiej dosolić ją do smaku już na talerzu
- tłustej śmietany
- zasmażki z mąki
- kostek rosołowych obfitujących w tłuszcze utwardzane (i oczywiście sól)
Z takimi dodatkami zupa przestaje być zdrowym posiłkiem.
Czytaj też: Ile kalorii ma krupnik i czy jest zdrowy?
Dieta zupowa - wskazania zdrowotne
Dieta oparta na zupach jest niekiedy uzasadniona z powodów zdrowotnych. Są wskazane w chorobach, które przebiegają z bólem gardła i przy trudnościach z przełykaniem (wówczas nie powinny być zbyt pikantne ani gorące).
To także najprostszy detoks po przejedzeniu lub zatruciu – wystarczy dzień, dwa, by trawienie wróciło do równowagi. Płynne i półpłynne pokarmy nie obciążają układu pokarmowego, są bowiem łatwiejsze do strawienia niż te w formie stałej. To pozwala układowi trawiennemu odpocząć i zregenerować się.
Dietę opartą na zupach docenią też osoby z problemami stomatologicznymi, np. noszące aparat ortodontyczny, będące w trakcie leczenia protetycznego, cierpiące na afty. Dokładnie zmiksowane zupy można pić przez grubą słomkę.
Dieta zupowa - wady
Nasz układ pokarmowy potrzebuje stałych pokarmów. Podczas żucia rusza produkcja enzymów trawiennych, a do mózgu dochodzi sygnał, który pobudza działanie kolejnych odcinków przewodu pokarmowego.
Gryzienie, żucie jedzenia wpływa korzystnie na stan zębów i zgryzu. U osób ze skłonnością do zaciskania szczęk żucie jest najlepszą terapią, która rozluźnia napięte mięśnie żuchwy i całej twarzy.
Smacznej zupy nie da się zrobić w pięć minut – dłuższe gotowanie wydobywa z tego dania pełnię smaku i aromatu, staje się ono bardziej esencjonalne.
Większość warzyw nawet podczas dłuższego gotowania zachowuje wartości odżywcze, a niektóre nawet zyskują, np. marchew staje się bogatsza w beta-karoten, a pomidory w likopen.
Tylko wrażliwe na działanie wysokich temperatur witamina C czy kwas foliowy "uciekają".
Dlatego, aby straty były jak najmniejsze, najlepiej wkładać warzywa do garnka, gdy woda już wrze, i używać przykrywki, aby skrócić czas przyrządzania.
Niektóre warzywa najlepiej dodawać krótko przed końcem gotowania, np. różyczki brokuła, a już na talerzu warto posypać zupę zieleniną, zwłaszcza natką, bogatą w witaminę C i kwas foliowy.
Pamiętaj też, że zupy nie lubią częstego odgrzewania. Lepiej trzymać gotowe danie w lodówce i odgrzewać partiami.
Dieta zupowa - przepisy na lekkie zupy
Wszystkie przepisy na jedną porcję.
Zupa kapuściana odchudza
Składniki:
- 5 liści kapusty włoskiej
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 2 ząbki czosnku
- 2 łodygi selera naciowego
- łyżka soku z cytryny
- pieprz czarny
- kminek mielony
Sposób przyrządzenia:
- Poszatkowaną kapustę ugotuj z selerem, zmiksuj z koperkiem i czosnkiem.
- Wlej sok z cytryny, dopraw pieprzem i kminkiem, wymieszaj.
Krem z rybą szybko regeneruje
Składniki:
- mały por
- marchewka
- łodyga selera naciowego
- 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
- łyżeczka masła
- 2 szklanki wywaru z warzyw
- listek laurowy
- 150 g filetów z białej ryby
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- sól
- pieprz
- kolendra
- tymianek
Sposób przyrządzenia:
- W garnku roztop masło. Wrzuć umyte i pokrojone drobno warzywa.
- Smaż ok. 5 minut, mieszając.
- Zalej wywarem, doprowadź do wrzenia i na małym ogniu gotuj ok. 15 minut.
- Filety pokrój w kostkę i lekko osolone podpiecz na grillowanej patelni.
- Do zupy dodaj rybę, gotuj razem 2-3 minuty.
- Dodaj jogurt i kaszę, zmiksuj. Przypraw do smaku.
Zupa marchewkowa rozgrzewa
Składniki:
- 2 marchewki
- 1/4 cebuli
- 2/3 szklanki wywaru z warzyw
- 1/4 pęczka kolendry
- łyżeczka oliwy
- łyżeczka płatków migdałowych
Sposób przyrządzenia:
- Na oliwie podsmaż pokrojoną marchewkę z posiekaną cebulą, aż cebula zmięknie.
- Dodaj bulion warzywny i kolendrę.
- Doprowadź do wrzenia i gotuj, aż marchew zmięknie (ok. 10 minut).
- Przestudź, zmiksuj na jednolitą konsystencję.
- Przed podaniem posyp płatkami migdałowymi.
Krem z pomidorów idealny na kolację
Składniki:
- 2 dojrzałe pomidory
- 1/2 marchewki
- 1/4 pietruszki
- plaster selera
- kawałek pora
- łyżeczka natki pietruszki
- sól
- pieprz
Sposób przyrządzenia:
- Pomidory i włoszczyznę zalej w garnku ok. 1/2 litra wody i ugotuj do miękkości.
- Całość zmiksuj w blenderze, dopraw solą i pieprzem do smaku.
- Gotowy krem posyp natką pietruszki.
Krem z brokułów lekkostrawny, ale sycący
Składniki:
- 200 g brokułów świeżych lub mrożonych
- 1/2 średniej marchewki
- szalotka
- łyżeczka oliwy
- szczypta imbiru
- 2 łyżeczki pestek dyni
- sól
- pieprz
Sposób przyrządzenia:
- Brokuły i marchewkę ugotuj w małej ilości wody.
- Szalotkę posiekaj i podsmaż na oliwie, dodaj do zupy.
- Wszystko zmiksuj i dopraw do smaku.
- Gotową zupę posyp uprażonymi wcześniej na suchej patelni pestkami dyni.
Polecany artykuł: