Dobroczynny wpływ kwasów jednonienasyconych MUFA na odchudzanie
Czekolada pomaga pozbyć się brzuszka? Oliwki i orzechy sprzymierzeńcem w odchudzaniu? Tak, gdyż wszystkie obfitują w korzystne kwasy jednonienasycone MUFA. Przedstawiamy 5 produktów zawierających tłuszcze nienasycone, które pomogą ci uzyskać płaski brzuch, a ponadto chronią przed wieloma chorobami. Koniecznie włącz je do swojej diety.
Zastanawiasz się, czym są jednonienasycone kwasy MUFA i czy dieta odchudzająca powinna je zawierać? Dla starożytnych Greków oliwa była równie cenna jak złoto. Aztekowie traktowali czekoladę niczym świętość. Migdały były cenione już przez mieszkańców starożytnego Egiptu, a awokado przez wieki symbolizowało płodność. Te produkty są znane ludzkości od tysięcy lat. Jednak łączy je nie tylko długa historia - wszystkie mają unikalne właściwości. Jakie? Pełne są kwasów jednonienasyconych (MUFA). Ten "dobry tłuszcz" chroni przed chorobami przewlekłymi, a także, według najnowszych badań, pomaga zrzucić zbędny tłuszczyk. Najlepiej sprawdza się w walce z "oponką" wokół talii. Dlatego dietetycy polecają te produkty podczas stosowania diety na osiągnięcie płaskiego brzucha.
Produkty, które obfitują w kwasy jednonienasycone:
- oleje
- orzechy i nasiona
- awokado
- oliwki
- czekolada
Jedzenie jednej porcji (nie mniej nie więcej), któregoś z tych produktów żywnościowych do każdego posiłku utrudni gromadzenie się tkanki tłuszczowej w okolicach talii, a nawet pomoże ci pozbyć się paru centymetrów. Każda porcja danego produktu zawiera wysoką ilość kwasów jednonienasyconych. Najlepiej włączyć je do codziennej diety lub do diety odchudzającej. Nie powinno to stanowić problemu, gdyż wszystkie są smaczne (szczególnie czekolada) i można je podawać w różnej postaci.
Oleje - produkty bogate w tłuszcze nienasycone
Do wyboru: kanadyjski olej canola, oliwa z oliwek, olej sezamowy, sojowy, słonecznikowy, lniany, olej z orzechów włoskich albo orzechów arachidowych oraz sos pesto.
Porcja: 1 łyżka stołowa
Jak go używać? Smaż na oliwie albo oleju sezamowym, arachidowym, canola, orzechowym. Używaj pesto do makaronów, ryżu lub kanapek, dodawaj je też do zup i grillowanych potraw. Marynuj w oliwie, albo oleju sezamowym lub arachidowym. Używaj oleju lnianego jako dressing do sałatek (pamiętaj, że ten rodzaj oleju nie może być stosowany do gotowania i smażenia).
Orzechy i nasiona - źródło jednonienasyconych kwasów tłuszczowych
Do wyboru: naturalne albo prażone migdały, orzechy brazylijskie, włoskie, arachidowe, nerkowce, pistacje, ziarna słonecznika i dyni oraz masło orzechowe, migdałowe i arachidowe.
Porcja: 2 łyżki stołowe
Jak ich używać? Traktuj je jak przekąski, posypuj nimi sałatki, zmielonymi możesz posypać też ryby i kurczaka (takie zastosowanie mają orzechy w kuchni tajskiej), masłem orzechowym możesz smarować krakersy albo pieczywo, dodawaj je też do sosów.
Awokado - wysoka zawartość tłuszczów nienasyconych
Do wyboru: każdy rodzaj awokado
Porcja: ¼ kubka
Jak ich używać? Pokrojone kawałki warzywa dodawaj do sałatek, zmiksowane z sokiem z cytryny, solą i pieprzem stosuj jako dip albo pastę do kanapek.
Oliwki - wysoka zawartość kwasów jednonienasyconych
Do wyboru: czarne i zielone oliwki, pasta z oliwek (tapanada)
Porcja: 10 dużych oliwek albo 2 łyżki stołowe tapanady
Jak ich używać? Podjadaj je zamiast tuczących przekąsek (chipsów, krakersów), dodawaj je do pizzy, sałatek i makaronów, pastą z oliwek smaruj kanapki albo faszeruj nią piersi z kurczaka i filety z ryby.
Czekolada - źródło jednonienasyconych kwasów tłuszczowych
Do wyboru: tylko czekolada ciemna, gorzka i deserowa, wiórki z ciemnej czekolady, kakao
Porcja: 1/4 kubka
Jak używać? Zawsze kiedy najdzie cię ochota (jednak tylko w dozwolonej ilości czyli do 1/4 kubka dziennie).
Oczywiście nie licz na cud. Nawet tłuszcz MUFA nie zadziała jeśli odżywiasz się nieracjonalnie, przyjmujesz za dużo kalorii i za mało się ruszasz.